Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sposob na chrupkie gofry

Grupy

Szukaj w grupach

 

sposob na chrupkie gofry

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-03-08 18:46:09

Temat: sposob na chrupkie gofry
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Zrobilam gofry na zakwasie i drozdzach, i byly bardzo smaczne. Ale
najwazniejsze bylo to, ze wyszly bardzo chrupkie, zupelnie inaczej, niz
te na proszku, ktore zawsze dosuszam w piekarniku. Moze sie komus to
spostrzezenie przyda.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-03-08 19:34:17

Temat: Re: sposob na chrupkie gofry
Od: "osinka podwójna :)jeszcze 20dni" <o...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zrobilam gofry na zakwasie i drozdzach, i byly bardzo smaczne. Ale
> najwazniejsze bylo to, ze wyszly bardzo chrupkie, zupelnie inaczej, niz
> te na proszku, ktore zawsze dosuszam w piekarniku. Moze sie komus to
> spostrzezenie przyda.
>
> MB

A czy mozna prosić o przepis?? Od kilku dni "chodzą" za mna gofry! Co prawda mam
jakieś przepisy, ale mi zawsze wychodzą "klapciate" gofry!
Pozdrawiam serdecznie
osinka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-08 23:01:41

Temat: Re: sposob na chrupkie gofry
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

osinka podwójna :)jeszcze 20dni wrote:
>>Zrobilam gofry na zakwasie i drozdzach, i byly bardzo smaczne. Ale
>>najwazniejsze bylo to, ze wyszly bardzo chrupkie, zupelnie inaczej, niz
>>te na proszku, ktore zawsze dosuszam w piekarniku. Moze sie komus to
>>spostrzezenie przyda.
>>
>>MB
>
>
> A czy mozna prosić o przepis?? Od kilku dni "chodzą" za mna gofry! Co prawda mam
> jakieś przepisy, ale mi zawsze wychodzą "klapciate" gofry!
> Pozdrawiam serdecznie
> osinka
>



Gofry zawsze robie na oko, ale wyjsciowo tak:
z tego wyjda mniej wiecej cztery 15 cm krazki

1 szklanka zakwasu
50 gr stopionego masla
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 lyzka suchych drozdzy
1 lyzeczka cukru
maka

Mleko podgrzac, az letnio cieple, dodac cukier, lyzke maki, suche
drozdze i poczekac, az rusza. dodac zakwas, wymieszac, i odstawic w
cieple miejsce na pol godziny. Dodac reszte skladnikow i tyle maki, zeby
bylo bardzo geste ciasto, jak na racuchy, wymieszac dokladnie, zeby nie
bylo grudek surowej maki. Odstawic na pol godziny w cieple miejsce. Piec
gofry i trzymac w cieplym piecu, az do podania.
Gofry mozna podawac z syropem klonowym, z bita smietana i syropem
owocowym, z sosem z mrozonych owocow, z roztopionym dzemem, z roztopiona
czekolada, posypane swiezymi owocami i polane sosem waniliowym, itd.

Nadmiar upieczonych gofrow mozna zamrozic i odswiezyc w tosterze.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-10 06:38:42

Temat: Re: sposob na chrupkie gofry
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> ...
> 1 szklanka zakwasu

Magdo, pewnie powinnam wiedzieć, ale jakiego zakwasu? Czy takiego, jaki
dodaje się czasami do chleba? Czy można go kupić, czy można zrobić?

Dziękuję i pozdrawiam
Barbara


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-10 21:38:03

Temat: Re: sposob na chrupkie gofry
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Barbara K. wrote:
>>...
>>1 szklanka zakwasu
>
>
> Magdo, pewnie powinnam wiedzieć, ale jakiego zakwasu? Czy takiego, jaki
> dodaje się czasami do chleba? Czy można go kupić, czy można zrobić?
>
> Dziękuję i pozdrawiam
> Barbara
>
>
Ja zakwas robie tak:

w duzym sloju mieszam 1 szklanke maki z woda, zeby bylo geste, jak na
nalesniki. Do tego dodaje swiezych drozdzy, i mieszam. Zakrywam gaza. Od
czasu do czasu mieszam. Po paru dniach sie uspokoi. Wtedy odlewam 1
szklanke zakwasu, dodaje po 1 szklance maki i wody, i tak jeszcze ze dwa
razy. Na koniec wstawiam do lodowki, wyjmuje na dzien-dwa przed uzyciem.

Gdy kolor plynu w zakwasie zmieni sie na rozowy czy pomaranczowy, nalezy
go wyrzucic.

Ten odlany zakwas dodaje do nalesnikow, wafli, racuchow, chleba, obok
drozdzy. Czasami chce mi sie robic chleb na samym zakwasie, ale rzadko.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-03-11 06:59:41

Temat: Re: sposob na chrupkie gofry
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Ja zakwas robie tak:
> ...

Dzięki serdeczne. Spróbuję zrobić, bo marzę o chrupiących gofrach.
Pozdrawiam
Barbara


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

I co ja mam zrobić z karczkiem? ;)
czy ktos ma te ksiazke?
Empanadas - pytania dot. przygotowania
Życzenia z okazji Dnia Kobiet ;)
włoskie przyjęcie - poradzcie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »