Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!multikabel.net!feed20.multikabel.net!tudelft.nl!txtfeed2.tudelft.nl!
feeder.xsnews.nl!sn-ams-06!sn-xt-ams-05!sn-post-ams-02!sn-post-01!supernews.com
!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sposob na chrupkie gofry
Date: Wed, 08 Mar 2006 15:01:41 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <4...@b...com>
<7...@n...onet.pl>
In-Reply-To: <7...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 41
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:262381
Ukryj nagłówki
osinka podwójna :)jeszcze 20dni wrote:
>>Zrobilam gofry na zakwasie i drozdzach, i byly bardzo smaczne. Ale
>>najwazniejsze bylo to, ze wyszly bardzo chrupkie, zupelnie inaczej, niz
>>te na proszku, ktore zawsze dosuszam w piekarniku. Moze sie komus to
>>spostrzezenie przyda.
>>
>>MB
>
>
> A czy mozna prosić o przepis?? Od kilku dni "chodzą" za mna gofry! Co prawda mam
> jakieś przepisy, ale mi zawsze wychodzą "klapciate" gofry!
> Pozdrawiam serdecznie
> osinka
>
Gofry zawsze robie na oko, ale wyjsciowo tak:
z tego wyjda mniej wiecej cztery 15 cm krazki
1 szklanka zakwasu
50 gr stopionego masla
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 lyzka suchych drozdzy
1 lyzeczka cukru
maka
Mleko podgrzac, az letnio cieple, dodac cukier, lyzke maki, suche
drozdze i poczekac, az rusza. dodac zakwas, wymieszac, i odstawic w
cieple miejsce na pol godziny. Dodac reszte skladnikow i tyle maki, zeby
bylo bardzo geste ciasto, jak na racuchy, wymieszac dokladnie, zeby nie
bylo grudek surowej maki. Odstawic na pol godziny w cieple miejsce. Piec
gofry i trzymac w cieplym piecu, az do podania.
Gofry mozna podawac z syropem klonowym, z bita smietana i syropem
owocowym, z sosem z mrozonych owocow, z roztopionym dzemem, z roztopiona
czekolada, posypane swiezymi owocami i polane sosem waniliowym, itd.
Nadmiar upieczonych gofrow mozna zamrozic i odswiezyc w tosterze.
Magdalena Bassett
|