Data: 2006-03-08 23:01:41
Temat: Re: sposob na chrupkie gofry
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
osinka podwójna :)jeszcze 20dni wrote:
>>Zrobilam gofry na zakwasie i drozdzach, i byly bardzo smaczne. Ale
>>najwazniejsze bylo to, ze wyszly bardzo chrupkie, zupelnie inaczej, niz
>>te na proszku, ktore zawsze dosuszam w piekarniku. Moze sie komus to
>>spostrzezenie przyda.
>>
>>MB
>
>
> A czy mozna prosić o przepis?? Od kilku dni "chodzą" za mna gofry! Co prawda mam
> jakieś przepisy, ale mi zawsze wychodzą "klapciate" gofry!
> Pozdrawiam serdecznie
> osinka
>
Gofry zawsze robie na oko, ale wyjsciowo tak:
z tego wyjda mniej wiecej cztery 15 cm krazki
1 szklanka zakwasu
50 gr stopionego masla
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 lyzka suchych drozdzy
1 lyzeczka cukru
maka
Mleko podgrzac, az letnio cieple, dodac cukier, lyzke maki, suche
drozdze i poczekac, az rusza. dodac zakwas, wymieszac, i odstawic w
cieple miejsce na pol godziny. Dodac reszte skladnikow i tyle maki, zeby
bylo bardzo geste ciasto, jak na racuchy, wymieszac dokladnie, zeby nie
bylo grudek surowej maki. Odstawic na pol godziny w cieple miejsce. Piec
gofry i trzymac w cieplym piecu, az do podania.
Gofry mozna podawac z syropem klonowym, z bita smietana i syropem
owocowym, z sosem z mrozonych owocow, z roztopionym dzemem, z roztopiona
czekolada, posypane swiezymi owocami i polane sosem waniliowym, itd.
Nadmiar upieczonych gofrow mozna zamrozic i odswiezyc w tosterze.
Magdalena Bassett
|