| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-08 18:46:09
Temat: sposob na chrupkie gofryZrobilam gofry na zakwasie i drozdzach, i byly bardzo smaczne. Ale
najwazniejsze bylo to, ze wyszly bardzo chrupkie, zupelnie inaczej, niz
te na proszku, ktore zawsze dosuszam w piekarniku. Moze sie komus to
spostrzezenie przyda.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-08 19:34:17
Temat: Re: sposob na chrupkie gofry> Zrobilam gofry na zakwasie i drozdzach, i byly bardzo smaczne. Ale
> najwazniejsze bylo to, ze wyszly bardzo chrupkie, zupelnie inaczej, niz
> te na proszku, ktore zawsze dosuszam w piekarniku. Moze sie komus to
> spostrzezenie przyda.
>
> MB
A czy mozna prosić o przepis?? Od kilku dni "chodzą" za mna gofry! Co prawda mam
jakieś przepisy, ale mi zawsze wychodzą "klapciate" gofry!
Pozdrawiam serdecznie
osinka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-08 23:01:41
Temat: Re: sposob na chrupkie gofryosinka podwójna :)jeszcze 20dni wrote:
>>Zrobilam gofry na zakwasie i drozdzach, i byly bardzo smaczne. Ale
>>najwazniejsze bylo to, ze wyszly bardzo chrupkie, zupelnie inaczej, niz
>>te na proszku, ktore zawsze dosuszam w piekarniku. Moze sie komus to
>>spostrzezenie przyda.
>>
>>MB
>
>
> A czy mozna prosić o przepis?? Od kilku dni "chodzą" za mna gofry! Co prawda mam
> jakieś przepisy, ale mi zawsze wychodzą "klapciate" gofry!
> Pozdrawiam serdecznie
> osinka
>
Gofry zawsze robie na oko, ale wyjsciowo tak:
z tego wyjda mniej wiecej cztery 15 cm krazki
1 szklanka zakwasu
50 gr stopionego masla
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 lyzka suchych drozdzy
1 lyzeczka cukru
maka
Mleko podgrzac, az letnio cieple, dodac cukier, lyzke maki, suche
drozdze i poczekac, az rusza. dodac zakwas, wymieszac, i odstawic w
cieple miejsce na pol godziny. Dodac reszte skladnikow i tyle maki, zeby
bylo bardzo geste ciasto, jak na racuchy, wymieszac dokladnie, zeby nie
bylo grudek surowej maki. Odstawic na pol godziny w cieple miejsce. Piec
gofry i trzymac w cieplym piecu, az do podania.
Gofry mozna podawac z syropem klonowym, z bita smietana i syropem
owocowym, z sosem z mrozonych owocow, z roztopionym dzemem, z roztopiona
czekolada, posypane swiezymi owocami i polane sosem waniliowym, itd.
Nadmiar upieczonych gofrow mozna zamrozic i odswiezyc w tosterze.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-10 06:38:42
Temat: Re: sposob na chrupkie gofry> ...
> 1 szklanka zakwasu
Magdo, pewnie powinnam wiedzieć, ale jakiego zakwasu? Czy takiego, jaki
dodaje się czasami do chleba? Czy można go kupić, czy można zrobić?
Dziękuję i pozdrawiam
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-10 21:38:03
Temat: Re: sposob na chrupkie gofryBarbara K. wrote:
>>...
>>1 szklanka zakwasu
>
>
> Magdo, pewnie powinnam wiedzieć, ale jakiego zakwasu? Czy takiego, jaki
> dodaje się czasami do chleba? Czy można go kupić, czy można zrobić?
>
> Dziękuję i pozdrawiam
> Barbara
>
>
Ja zakwas robie tak:
w duzym sloju mieszam 1 szklanke maki z woda, zeby bylo geste, jak na
nalesniki. Do tego dodaje swiezych drozdzy, i mieszam. Zakrywam gaza. Od
czasu do czasu mieszam. Po paru dniach sie uspokoi. Wtedy odlewam 1
szklanke zakwasu, dodaje po 1 szklance maki i wody, i tak jeszcze ze dwa
razy. Na koniec wstawiam do lodowki, wyjmuje na dzien-dwa przed uzyciem.
Gdy kolor plynu w zakwasie zmieni sie na rozowy czy pomaranczowy, nalezy
go wyrzucic.
Ten odlany zakwas dodaje do nalesnikow, wafli, racuchow, chleba, obok
drozdzy. Czasami chce mi sie robic chleb na samym zakwasie, ale rzadko.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-11 06:59:41
Temat: Re: sposob na chrupkie gofry> Ja zakwas robie tak:
> ...
Dzięki serdeczne. Spróbuję zrobić, bo marzę o chrupiących gofrach.
Pozdrawiam
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |