« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-22 08:50:44
Temat: stekUprzejmie poproszę o przepis na stek - co po kolei (łącznie z tym jakie
mięso kupić) trzeba zrobić, jak smażyć i z czym najlepiej podawać...
Jarek
--
----------------------------------------------------
-------
Wszystko co tu piszę, piszę prywatnie.
Chyba, że napiszę inaczej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-22 16:40:12
Temat: Re: stekiPrzepisy na steki możesz znaleść na stronie www.steki.pl
Generalnie steki robi się z wołowiny, chociaż można kupić stek z udźca
jagnięcego , lub stek z combra jagniecego z podwójną kostką 25mm.
Najlepsze kawałki mięsa na steki to polędwica, rostbef, antrykot.
Rostbef z kością i polędwica to popularny T-Bone stek
Stek wołowy powinien mieć 1cal tj około 2,5cm grubosci.
Cieńsze steki są twardsze , chyba że grilluje (wysmaża) to osoba
doświadczona.
Steki amerykańskie lub argentyńskie dostępne w Polsce nie wymagają
marynowania.
Przed grillowaniem amerykańskie steki smaruje się olejem i soli.
Po zgrillowaniu należy posypać pieprzem .
Polskiej wołowiny nie można solić przed wysmażaniem. Solimy dopiero po
zdjęciu z grilla.Ponadto polska wołowina wymaga marynowania
Możesz skorzystać z gotowych mieszanek które łączy się z olejem i/lub
musztardą.
Marynuje się w lodówce od kilku godzin do doby.
Jeśli marynata jest łagodna olej + przyprawy można mięso trzymać w zalewie i
kilka dni. Dużo zależy od temperatury jaką masz w lodówce. Optymalna -1C
Smażenie to najważniejszy etap. Dobre mieso możesz na tym etapie łatwo
zepsuć.
Najlepsze technologia wysmażania to grillowanie.
Grill węglowy zwłaszcza z dodatkiem aromatycznych kawałków drewna, daje
najlepszy efekt smakowy.
Grill gazowy z wkładem z kamieni wulkanicznych daje porównywalne walory
smakowe a ma przy tym parę zalet.
Grill elektryczny domowy, patelnia grillowa, zwykła patelnia, piekarnik to
następne w kolejnosci urządzenia do wysmażania steków.
Przy smażeniu ważne jest aby na etapie "zamykania" steka temperatura była
bardzo wysoka.
Na etapie "dociągania " temperatura powinna być niższa.
Więcej mogę napisac jeśli będę wiedział na jakim urządzeniu chcesz wysmażać
steki.
Pozdrawiam
Jurek
Użytkownik "Jarek" <n...@u...krakow.pl> napisał w wiadomości
news:972ipm$lq0$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> Uprzejmie poproszę o przepis na stek - co po kolei (łącznie z tym jakie
> mięso kupić) trzeba zrobić, jak smażyć i z czym najlepiej podawać...
>
> Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-23 09:10:53
Temat: Re: stekiJerzy Wierzbicki napisał(a) w wiadomości: <973f5d$p2t$1@news.tpi.pl>...
>Przepisy na steki możesz znaleść na stronie www.steki.pl
Pooglądam...
>Grill elektryczny domowy, patelnia grillowa, zwykła patelnia, piekarnik to
>następne w kolejnosci urządzenia do wysmażania steków.
Niestety - tylko patelnia w domciu... (prodiż..?)
>Więcej mogę napisac jeśli będę wiedział na jakim urządzeniu chcesz wysmażać
>steki.
J.w.
pozdrowienia i dzięki
Jarek
--
----------------------------------------------------
-------
Wszystko co tu piszę, piszę prywatnie.
Chyba, że napiszę inaczej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-23 12:59:28
Temat: Re: stekiProponuję bardzo mocno rozgrzać patelnię.
Położyć stek posmarowany olejem. Powinno dymić. Po chwili przewrócić na
drugą stronę.
Mniej więcej po 2 minuty na stronie (chyba że szybciej zacznie się
przypalać)
Patelnię ze stekiem włóż do nagrzanego piekarnika. Ewentualnie zdejmij stek
z patelni , połóż na talerzu i do piekarnika.
Dociąganie w piekarniku około 2-3minuty.
Tak jest z wołowiną amerykańską w przypadku polskiej wołowiny czas w
piekarniku może być nieco dłuższy.
Pozdrawiam
Jurek
Użytkownik "Jarek" <n...@u...krakow.pl> napisał w wiadomości
news:975bmm$8l8$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> Jerzy Wierzbicki napisał(a) w wiadomości: <973f5d$p2t$1@news.tpi.pl>...
> >Przepisy na steki możesz znaleść na stronie www.steki.pl
>
> Pooglądam...
>
> >Grill elektryczny domowy, patelnia grillowa, zwykła patelnia, piekarnik
to
> >następne w kolejnosci urządzenia do wysmażania steków.
>
> Niestety - tylko patelnia w domciu... (prodiż..?)
>
> >Więcej mogę napisac jeśli będę wiedział na jakim urządzeniu chcesz
wysmażać
> >steki.
>
> J.w.
>
> pozdrowienia i dzięki
>
> Jarek
>
> --
> ----------------------------------------------------
-------
> Wszystko co tu piszę, piszę prywatnie.
> Chyba, że napiszę inaczej.
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-23 14:04:59
Temat: Re: stekiJerzy Wierzbicki napisał(a) w wiadomości: <975mje$3sa$1@news.tpi.pl>...
>Proponuję bardzo mocno rozgrzać patelnię.
[...]
>Tak jest z wołowiną amerykańską w przypadku polskiej wołowiny czas w
>piekarniku może być nieco dłuższy.
Dzięki
Jarek
--
----------------------------------------------------
-------
Wszystko co tu piszę, piszę prywatnie.
Chyba, że napiszę inaczej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |