Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jerzy Wierzbicki" <j...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: steki
Date: Thu, 22 Feb 2001 17:40:12 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 49
Message-ID: <973f5d$p2t$1@news.tpi.pl>
References: <972ipm$lq0$1@info.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pa136.plonsk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 982859757 25693 213.25.216.136 (22 Feb 2001 16:35:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Feb 2001 16:35:57 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:44791
Ukryj nagłówki
Przepisy na steki możesz znaleść na stronie www.steki.pl
Generalnie steki robi się z wołowiny, chociaż można kupić stek z udźca
jagnięcego , lub stek z combra jagniecego z podwójną kostką 25mm.
Najlepsze kawałki mięsa na steki to polędwica, rostbef, antrykot.
Rostbef z kością i polędwica to popularny T-Bone stek
Stek wołowy powinien mieć 1cal tj około 2,5cm grubosci.
Cieńsze steki są twardsze , chyba że grilluje (wysmaża) to osoba
doświadczona.
Steki amerykańskie lub argentyńskie dostępne w Polsce nie wymagają
marynowania.
Przed grillowaniem amerykańskie steki smaruje się olejem i soli.
Po zgrillowaniu należy posypać pieprzem .
Polskiej wołowiny nie można solić przed wysmażaniem. Solimy dopiero po
zdjęciu z grilla.Ponadto polska wołowina wymaga marynowania
Możesz skorzystać z gotowych mieszanek które łączy się z olejem i/lub
musztardą.
Marynuje się w lodówce od kilku godzin do doby.
Jeśli marynata jest łagodna olej + przyprawy można mięso trzymać w zalewie i
kilka dni. Dużo zależy od temperatury jaką masz w lodówce. Optymalna -1C
Smażenie to najważniejszy etap. Dobre mieso możesz na tym etapie łatwo
zepsuć.
Najlepsze technologia wysmażania to grillowanie.
Grill węglowy zwłaszcza z dodatkiem aromatycznych kawałków drewna, daje
najlepszy efekt smakowy.
Grill gazowy z wkładem z kamieni wulkanicznych daje porównywalne walory
smakowe a ma przy tym parę zalet.
Grill elektryczny domowy, patelnia grillowa, zwykła patelnia, piekarnik to
następne w kolejnosci urządzenia do wysmażania steków.
Przy smażeniu ważne jest aby na etapie "zamykania" steka temperatura była
bardzo wysoka.
Na etapie "dociągania " temperatura powinna być niższa.
Więcej mogę napisac jeśli będę wiedział na jakim urządzeniu chcesz wysmażać
steki.
Pozdrawiam
Jurek
Użytkownik "Jarek" <n...@u...krakow.pl> napisał w wiadomości
news:972ipm$lq0$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> Uprzejmie poproszę o przepis na stek - co po kolei (łącznie z tym jakie
> mięso kupić) trzeba zrobić, jak smażyć i z czym najlepiej podawać...
>
> Jarek
|