Data: 2001-02-22 16:40:12
Temat: Re: steki
Od: "Jerzy Wierzbicki" <j...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przepisy na steki możesz znaleść na stronie www.steki.pl
Generalnie steki robi się z wołowiny, chociaż można kupić stek z udźca
jagnięcego , lub stek z combra jagniecego z podwójną kostką 25mm.
Najlepsze kawałki mięsa na steki to polędwica, rostbef, antrykot.
Rostbef z kością i polędwica to popularny T-Bone stek
Stek wołowy powinien mieć 1cal tj około 2,5cm grubosci.
Cieńsze steki są twardsze , chyba że grilluje (wysmaża) to osoba
doświadczona.
Steki amerykańskie lub argentyńskie dostępne w Polsce nie wymagają
marynowania.
Przed grillowaniem amerykańskie steki smaruje się olejem i soli.
Po zgrillowaniu należy posypać pieprzem .
Polskiej wołowiny nie można solić przed wysmażaniem. Solimy dopiero po
zdjęciu z grilla.Ponadto polska wołowina wymaga marynowania
Możesz skorzystać z gotowych mieszanek które łączy się z olejem i/lub
musztardą.
Marynuje się w lodówce od kilku godzin do doby.
Jeśli marynata jest łagodna olej + przyprawy można mięso trzymać w zalewie i
kilka dni. Dużo zależy od temperatury jaką masz w lodówce. Optymalna -1C
Smażenie to najważniejszy etap. Dobre mieso możesz na tym etapie łatwo
zepsuć.
Najlepsze technologia wysmażania to grillowanie.
Grill węglowy zwłaszcza z dodatkiem aromatycznych kawałków drewna, daje
najlepszy efekt smakowy.
Grill gazowy z wkładem z kamieni wulkanicznych daje porównywalne walory
smakowe a ma przy tym parę zalet.
Grill elektryczny domowy, patelnia grillowa, zwykła patelnia, piekarnik to
następne w kolejnosci urządzenia do wysmażania steków.
Przy smażeniu ważne jest aby na etapie "zamykania" steka temperatura była
bardzo wysoka.
Na etapie "dociągania " temperatura powinna być niższa.
Więcej mogę napisac jeśli będę wiedział na jakim urządzeniu chcesz wysmażać
steki.
Pozdrawiam
Jurek
Użytkownik "Jarek" <n...@u...krakow.pl> napisał w wiadomości
news:972ipm$lq0$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> Uprzejmie poproszę o przepis na stek - co po kolei (łącznie z tym jakie
> mięso kupić) trzeba zrobić, jak smażyć i z czym najlepiej podawać...
>
> Jarek
|