| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-06 09:13:18
Temat: suszenie miesa po umyciuPowiedzcie czemu (spotkalam sie z tym w wielu przepisach) mieso po umyciu
trzeba osuszyc, jezeli nie jest one przeznaczone do tluczenia tluczkiem, a
na przyklad wklada sie go do zalewy? Jesli mieso przeznaczone jest np. na
schabowe, jest dla mnie jasne ze po umyciu musze kawalki schabu osuszyc, bo
woda spod tluczka bedzie pryskac, ale jak mam kawal miecha wlozyc potem do
zalewy albo do brytfanki i obsypac przyprawami, to chyba lepuej ze jest
mokre, bo przyprawy sie przylepia, a nie opadna jak zwiedly lisc. Po diabla
to robic?
Asia, chyba czepialska dzisiaj
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-06 09:15:38
Temat: Re: suszenie miesa po umyciu
>Powiedzcie czemu (spotkalam sie z tym w wielu przepisach) mieso po umyciu
>trzeba osuszyc, jezeli nie jest one przeznaczone do tluczenia tluczkiem, a
>na przyklad wklada sie go do zalewy? Jesli mieso przeznaczone jest np. na
>schabowe, jest dla mnie jasne ze po umyciu musze kawalki schabu osuszyc, bo
>woda spod tluczka bedzie pryskac, ale jak mam kawal miecha wlozyc potem do
>zalewy albo do brytfanki i obsypac przyprawami, to chyba lepuej ze jest
>mokre, bo przyprawy sie przylepia, a nie opadna jak zwiedly lisc. Po diabla
>to robic?
>Asia, chyba czepialska dzisiaj
>
Pomoc, to Ci w tym suszeniu nie pomoge, tylko w waleniu
tluczkiem. wkladaj kawalki miecha do walenia mlotem do woreczka
foliowego i wal mlotem przez folie - nie bedziesz mmusiala
zeskrobywac odbrzygow z siebie, sufitu i sprzetow kuchennycvh i
bliskich, co beda w zasiegu rozbryzgu.
podobny wynalazek to tarcie na tarce na drobno rzeczy (typu
skorka cytr.) nie na golej tarce a nalezy przykryc ten kawalek
tarki, na ktorym bedziesz tarla, taka folia przezroczysta, co to
sie sama do siebie przyczepia, do talerzy, rankow, rak. zetrzesz,
nie musisz walic tarka o brzeg czegokolwiek, zdejmujesz folie i
zdrapujesz lekko nozem starta rzecz
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-06 09:36:42
Temat: Re: suszenie miesa po umyciu> podobny wynalazek to tarcie na tarce na drobno rzeczy (typu
> skorka cytr.) nie na golej tarce a nalezy przykryc ten kawalek
> tarki, na ktorym bedziesz tarla, taka folia przezroczysta, co to
> sie sama do siebie przyczepia, do talerzy, rankow, rak. zetrzesz,
> nie musisz walic tarka o brzeg czegokolwiek, zdejmujesz folie i
> zdrapujesz lekko nozem starta rzecz
No Świetne, ale chyba trochę tej folii będzie w żarciu?
--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński (Kamas )
Gdańsk: ICQ 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-06 10:21:48
Temat: Odp: suszenie miesa po umyciu
Użytkownik Kamas <m...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:adnahn$g4l$...@n...tpi.pl...>
> No Świetne, ale chyba trochę tej folii będzie w żarciu?
No wlasnie. Ja kiedys tluklam kotlety jak Krysia radzi, niestety folia sie
darla i na tluczku (metalowym) zostawaly kawalki folii. Co do tarki,
najprawdopodobniej folia peknie tylko w miejscach ostrych zabkow..
wyprobuje, jak sie sprawdzi, bedzie to duze ulatwienie. Do tej pory po
trakowaniu skorki cytryny zapalka zbieralam to co zostalo w rowkach.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-06 10:25:57
Temat: Re: suszenie miesa po umyciuAsiunia wrote:
>
> No wlasnie. Ja kiedys tluklam kotlety jak Krysia radzi, niestety folia sie
> darla i na tluczku (metalowym) zostawaly kawalki folii.
Ja tak zawsze robie. Na miesie jeszcze nie uswiadczylem kawalkow folii,
wlasciwie na tluczku tez. Ale biore zawsze ta przylepna do zywnosci, bo
jest trwalsza niz worek (ktory radzila Krysia) i tak szybko sie nie drze.
pozdrawiam
Marcin
****************************************************
* Marcin Helinski |-\ /-|
*
| \__/ |
* Software developer | / \ |
*
| /----\ |
* Poznan University of Technology |/ \/ \|
*
| /\ |
****************************************************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-06 10:58:42
Temat: Re: suszenie miesa po umyciuFrom: "Asiunia" <j...@p...gda.pl>
No wlasnie. Ja kiedys tluklam kotlety jak Krysia radzi, niestety folia sie
darla i na tluczku (metalowym) zostawaly kawalki folii.
=============
Kiedys w enerdowie [NRD] mozna bylo nabyc przyrzad do 'cie,cia' miesa, co
dawalo lepszy efekt niz jego tlucznie.
Byly dwa urzadzenia w komplecie - jedno z okraglymi metalowymi kolkami do
rownego ciecia na paski, a w drugim te kolka mialy dosc szerokie wciecia.
Niestety, uchwyt byl z plastiku i szlag go trafil :(
Moze jednak nadal podobne urzadzonko jest produkowane?
Bardzo sobie ten przyrzad chwalilam, bowiem efekty byly zdecydowanie lepsze
od tych po 'biciu'.
barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-06 11:45:22
Temat: Re: suszenie miesa po umyciuOn Thu, 6 Jun 2002 11:36:42 +0200, "Kamas" <m...@w...pl>
wrote:
>> podobny wynalazek to tarcie na tarce na drobno rzeczy (typu
>> skorka cytr.) nie na golej tarce a nalezy przykryc ten kawalek
>> tarki, na ktorym bedziesz tarla, taka folia przezroczysta, co to
>> sie sama do siebie przyczepia, do talerzy, rankow, rak. zetrzesz,
>> nie musisz walic tarka o brzeg czegokolwiek, zdejmujesz folie i
>> zdrapujesz lekko nozem starta rzecz
>
>No ?wietne, ale chyba troch? tej folii b?dzie w ?arciu?
zupelnie nie!
jak zaczynasz te robote, to np skorka cytrynowa powoduje, ze
ffolia sie dziurkuje tam , gdzie sa zeby tarki. tylko peka, a nie
na kawalki i do zarcia nie wlazi. ale musi byc tarka z drobnymi
otworkami
czy gadam od rzeczy?
Krysia
P.S. Stosuje folie od dawna, jeszce jej nie zarlam
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-06 11:46:58
Temat: Re: Odp: suszenie miesa po umyciu
>> No Świetne, ale chyba trochę tej folii będzie w żarciu?
>
>No wlasnie. Ja kiedys tluklam kotlety jak Krysia radzi, niestety folia sie
>darla i na tluczku (metalowym) zostawaly kawalki folii.
>Asia
>
>
Moze mialas marny woreczek, albo tluczek jakis ostry...ja tylko
dziury robie w woreczku i wtedy go zmieniam
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-06 11:48:07
Temat: Re: suszenie miesa po umyciu
>>
>> No wlasnie. Ja kiedys tluklam kotlety jak Krysia radzi, niestety folia sie
>> darla i na tluczku (metalowym) zostawaly kawalki folii.
>
>
>Ja tak zawsze robie. Na miesie jeszcze nie uswiadczylem kawalkow folii,
>
>wlasciwie na tluczku tez. Ale biore zawsze ta przylepna do zywnosci, bo
>
>jest trwalsza niz worek (ktory radzila Krysia) i tak szybko sie nie drze.
>
>pozdrawiam
>Marcin
>***************************************************
*
znaczy duzo zalezy od worka...od biedy moze byc niewielka
reklamowka ;)
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-06 12:58:57
Temat: Odp: suszenie miesa po umyciu A co z tym suszeniem? Wszyscy susza i nie wiedza dlaczego :-)
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |