Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia świeża makrela

Grupy

Szukaj w grupach

 

świeża makrela

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 14


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-03-17 09:27:31

Temat: świeża makrela
Od: "Malgosia Kozicka" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Co z nią zrobić? Upiec, usmażyć? Nigdy nie jadłam innej niż wędzona.
Proszę o wszelkie sugestie i przepisy.

M.K.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-03-17 10:29:13

Temat: Re: świeża makrela
Od: Michał Komorowski <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Malgosia Kozicka napisał(a):
> Co z nią zrobić? Upiec, usmażyć? Nigdy nie jadłam innej niż wędzona.

Uwędzić?

NMSP, pozdr,

Michał K.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-17 10:40:35

Temat: Re: świeża makrela
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 17 Mar 2006 09:27:31 -0000, Malgosia Kozicka napisał(a):

> Co z nią zrobić? Upiec, usmażyć?

Upiec! Jesli tylko dysponujesz rusztem, a najlepiej grillem, to wrzuc na 30
minut do marynaty z oliwy, cytryny i odrobinki czosnku,a potem upiecz
porzadnie, smarujac oliwa, zeby nie wyschla. Gwarantuje pozytywne doznania
:)

--
pozdrawiam,
Maciek
"Lepiej żyć sto lat w bogactwie i dostatku
niż jeden dzień w biedzie i ubóstwie" (c)AF

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-17 11:37:21

Temat: Re: świeża makrela
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciek wrote:
> Dnia Fri, 17 Mar 2006 09:27:31 -0000, Malgosia Kozicka napisał(a):
>
>> Co z nią zrobić? Upiec, usmażyć?
>
> Upiec! Jesli tylko dysponujesz rusztem, a najlepiej grillem, to wrzuc
> na 30 minut do marynaty z oliwy, cytryny i odrobinki czosnku,a potem
> upiecz porzadnie, smarujac oliwa, zeby nie wyschla. Gwarantuje
> pozytywne doznania :)
===
Na czym polega ta gwarancja? Jakie zadośćuczynienie przewudujesz?
Pytam, bo do tematu makreli podchodziłem wielokrotnie i zawsze była bardzo
błełkh...

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-17 11:48:05

Temat: Re: świeża makrela
Od: "Akulka" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dve6tv$940$1@inews.gazeta.pl...
> Na czym polega ta gwarancja? Jakie zadośćuczynienie przewudujesz?
> Pytam, bo do tematu makreli podchodziłem wielokrotnie i zawsze była bardzo
> błełkh...
>
> waldek

Hm? A dlaczego? Ja makrelę smażyłam na patelni na maśle z dodatkiem szałwi
(namiętnie dodaje do ryb i drobiu ostatnio bo ma wspaniały smak dzięki niej
męsko) i wyszło całkiem sympatycznie. Na pewno makrela nie wyschnie, bo jest
tłusta rybą, mięso jest ok., poza tymi czarnymi miejscami, które makrela ma
tradycyjnie średnio smaczne.
Nie jest to ryba rewelacyjna i powalająca smakowo po własnej obróbce
termicznej, ale da się zjeść ze smakiem.

Pozdrawiam,
Akulka



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-03-17 12:28:55

Temat: Re: świeża makrela
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 17 Mar 2006 12:37:21 +0100, waldek napisał(a):

> Pytam, bo do tematu makreli podchodziłem wielokrotnie i zawsze była bardzo
> błełkh...

Zartujesz? A co jej dolegalo?

Moze po prostu nie byla swieza? Jadlem wielokrotnie makrele i
makrelopodobne i sa to jedne z najepszych ryb, pod warunkiem, ze zostana
fachowo :) upieczone na grillu. Z patelni pewnie bym nie zjadl.

--
pozdrawiam,
Maciek
"Lepiej żyć sto lat w bogactwie i dostatku
niż jeden dzień w biedzie i ubóstwie" (c)AF

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-03-17 12:33:54

Temat: Re: świeża makrela
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciek napisał(a):
> Dnia Fri, 17 Mar 2006 12:37:21 +0100, waldek napisał(a):
>
>
>>Pytam, bo do tematu makreli podchodziłem wielokrotnie i zawsze była bardzo
>>błełkh...
>
>
> Zartujesz? A co jej dolegalo?
>
> Moze po prostu nie byla swieza? Jadlem wielokrotnie makrele i
> makrelopodobne i sa to jedne z najepszych ryb, pod warunkiem, ze zostana
> fachowo :) upieczone na grillu. Z patelni pewnie bym nie zjadl.
>
A ja jadłem z patelni i zjadłem, i byłem zadowolony. Ale ja lubię ryby,
wszelkie i we wszelkich potaciach, od konserw, po surowiznę...

--
JackOss - a po co mi sygnatura?!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-03-17 12:59:12

Temat: Re: świeża makrela
Od: "Gsue" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Malgosia Kozicka" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dvdve4$se$1@inews.gazeta.pl...
> Co z nią zrobić? Upiec, usmażyć? Nigdy nie jadłam innej niż wędzona.
> Proszę o wszelkie sugestie i przepisy.
>
> M.K.
Jeśli wspomnę przygody Asterix'a - można użyć jako argumentu przy dyskusji z
sąsiadami. Zwłaszcza, jeśli jest odrobinę "pachnąca" :)

Pozdrawiam
zagłodzony dziś Gsue


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-03-17 15:09:28

Temat: Re: świeża makrela
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciek wrote:
> Dnia Fri, 17 Mar 2006 12:37:21 +0100, waldek napisał(a):
>
>> Pytam, bo do tematu makreli podchodziłem wielokrotnie i zawsze była
>> bardzo błełkh...
>
> Zartujesz? A co jej dolegalo?
>
> Moze po prostu nie byla swieza?
===
Nie, była po prostu makrelą.
===

> Jadlem wielokrotnie makrele i
> makrelopodobne i sa to jedne z najepszych ryb, pod warunkiem, ze
> zostana fachowo :) upieczone na grillu. Z patelni pewnie bym nie
> zjadl.
===
Z grila nie jadłem. Moje próby ograniczały się do
smażenia/pieczenia/gotowania. Błełkh...

waldek
===




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-03-17 15:12:13

Temat: Re: świeża makrela
Od: Maciek <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 17 Mar 2006 16:09:28 +0100, waldek napisał(a):

> Z grila nie jadłem. Moje próby ograniczały się do
> smażenia/pieczenia/gotowania. Błełkh...

W takim razie sa dwie mozliwosci: albo smazenie (i wynalazki typu pieczenie
w folii) faktycznie jej szkodzi, albo zaliczasz sie do wielbicieli karpia
:)

BTW gotowana jest niezla, ale to tez bardzo zalezy od przygotowania.

--
pozdrawiam,
Maciek
"Lepiej żyć sto lat w bogactwie i dostatku
niż jeden dzień w biedzie i ubóstwie" (c)AF

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ssposób na "wyluzowanie" kury bądż kuraka
Kosmiczne garnki
Muffinki proste
Produkty regionalne - prośba o pomoc
mrożone czereśnie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »