« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-11 22:55:48
Temat: szukam marynaty do mięs........ale takiej, w której brak saletry.
Będę wdzięczna za fajny przepis.
Buźka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-12 00:19:20
Temat: Re: szukam marynaty do mięs....
Co chcesz marynować? Mięso na obiad czy szynkę do wędzenia?
A może coś w zalewie octowej?
Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-12 07:24:28
Temat: Re: szukam marynaty do mięs....zrób bez saletry - ja robie tak - do garka wlewam ciepla
wode wrzucam dobrze wyszorowane jajko i sypie sol, mieszam i
jak jajo wyplynie to znaczy ze roztwor jest gotowy (jajo
wyjmuje), wkladam mieso, 1 mala cebule 2 liscie laurowe i 3
ziela angielskie, mieso marynuje 2-3 dni, w drugim dniu
nastrzykuje je tym roztworem - a pozniej to juz jak kto lubi
albo wedzic albo piec - saletra daje ladny czerwony kolor
(jedna z jej "zalet") - pieke w temp. 180 st tyle godzin ile
bylo kilogramow miesa - wysmienite na goraco i zimno
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-12 08:48:00
Temat: Re: szukam marynaty do mięs....
Uzytkownik "Krzysztof Wróblewski" <k...@a...wbc.lublin.pl> napisal w
wiadomosci news:402B2A2C.4B8A1854@avalon.wbc.lublin.pl...
> zrób bez saletry - ja robie tak - do garka wlewam ciepla
> wode wrzucam dobrze wyszorowane jajko i sypie sol, mieszam i
> jak jajo wyplynie to znaczy ze roztwor jest gotowy (jajo
> wyjmuje), wkladam mieso, 1 mala cebule 2 liscie laurowe i 3
> ziela angielskie, mieso marynuje 2-3 dni, w drugim dniu
> nastrzykuje je tym roztworem - a pozniej to juz jak kto lubi
> albo wedzic albo piec - saletra daje ladny czerwony kolor
> (jedna z jej "zalet") - pieke w temp. 180 st tyle godzin ile
> bylo kilogramow miesa - wysmienite na goraco i zimno
I o to mi wlasnie chodzilo. Dziekuje bardzo.
Buzka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-12 12:56:57
Temat: Re: szukam marynaty do mięs....Witam.
Uzytkownik "Krzysztof Wróblewski" <k...@a...wbc.lublin.pl> napisal w
wiadomosci news:402B2A2C.4B8A1854@avalon.wbc.lublin.pl...
> zrób bez saletry - ja robie tak - do garka wlewam ciepla
> wode wrzucam dobrze wyszorowane jajko i sypie sol, mieszam i
> jak jajo wyplynie to znaczy ze roztwor jest gotowy (jajo
> wyjmuje), wkladam mieso, 1 mala cebule 2 liscie laurowe i 3
> ziela angielskie, mieso marynuje 2-3 dni, w drugim dniu
> nastrzykuje je tym roztworem - a pozniej to juz jak kto lubi
Jak nastrzykujesz? Wedzilem w poniedzialek szynke i wyszla troche malo
slona. Ile soli (ew. peksoli) na 1 kg miesa? Masz moze patent zeby nie byla
sucha? Wedzilem ok 3,5 h w cieplym dymie (na olsze i debie), potem
obgotowalem ja ok. 15-20 min. Moze zrobilem cos nie tak - to bylo moje
pierwsze wedzenie (w ten weekend powtórka - tym razem losos i schab). Moze
jakies podpowiedzi co do przygotowania lososia?
--
__________________________________________
Zycie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz.
Pozdrawiam
.Rafal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-12 12:58:18
Temat: Re: szukam marynaty do mięs....> Jak nastrzykujesz?
gruba igla i strzykawka 20 ml - tak zeby jak najwiecej weszlo w srodek miesa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-12 17:41:53
Temat: Re: szukam marynaty do mięs....Rafal Wylocinski <w...@p...onet.pl> napisał(a):
> Witam.
>
>
> Uzytkownik "Krzysztof Wróblewski" <k...@a...wbc.lublin.pl> napisal w
> wiadomosci news:402B2A2C.4B8A1854@avalon.wbc.lublin.pl...
> > zrób bez saletry - ja robie tak - do garka wlewam ciepla
> > wode wrzucam dobrze wyszorowane jajko i sypie sol, mieszam i
> > jak jajo wyplynie to znaczy ze roztwor jest gotowy (jajo
> > wyjmuje), wkladam mieso, 1 mala cebule 2 liscie laurowe i 3
> > ziela angielskie, mieso marynuje 2-3 dni, w drugim dniu
> > nastrzykuje je tym roztworem - a pozniej to juz jak kto lubi
>
> Jak nastrzykujesz? Wedzilem w poniedzialek szynke i wyszla troche malo
> slona. Ile soli (ew. peksoli) na 1 kg miesa? Masz moze patent zeby nie byla
> sucha? Wedzilem ok 3,5 h w cieplym dymie (na olsze i debie), [...]
Użyłeś dębiny do wedzenia?
Dobrze, ze nie klepki dębowej z rozbiórki.
;-)
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-13 07:13:21
Temat: Re: szukam marynaty do mięs....Witam.
----- Original Message -----
From: "Jerzy Nowak" <w...@g...SKASUJ-TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Sent: Thursday, February 12, 2004 6:41 PM
Subject: Re: szukam marynaty do mięs....
> Użyłeś dębiny do wedzenia?
> Dobrze, ze nie klepki dębowej z rozbiórki.
>
A na dębinie nie możan wędzić?
Pozdrawiam
.Rafał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-13 10:14:17
Temat: Re: szukam marynaty do mięs....moj ojciec wedzi na debinie i jablonce lub czeresni
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |