« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-26 20:34:42
Temat: szyneczka własnej robotyZnacie jakiś sposób na zrobienie szyneczki bez wędzenia domowym (blokowym)
sposobem (bo znudziły mi się słone szynki ze sklepu)?
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-27 11:11:03
Temat: Re: szyneczka własnej robotyJa zapiekam na ruszcie szynkę, bądź schab, a potem kroję sobie w plasterki
na kanapeczkę.
Super, choć niezbyt oszczędnie
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-27 11:34:20
Temat: Re: szyneczka własnej robotyJa robie tak:
szyneczka, seler, por, cebula, marchewka, pietruszka, czosnek, oliwa, sol,
pieprz.
Warzywa na tarce, potem rozgniatam az puszcza sok, mieszam z oliwa i
przyprawami, zasypuje szyneczke lub inne mieso, do lodowki na 1-2 dni, potem
na ruszt, potem na plasterki, a potem sie wsciekam ze zrobilem tak malo.
Zwykle ruszt jest grillem z weglem drzewnym ale mysle ze elektryczny tez zda
egzamin.
Pozdrawiam
Grzegorz Wojcik
Użytkownik "Monika" <m...@N...poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:b12pdt$4pe$2@news.onet.pl...
> Znacie jakiś sposób na zrobienie szyneczki bez wędzenia domowym
(blokowym)
> sposobem (bo znudziły mi się słone szynki ze sklepu)?
> Pozdrawiam
> Monika
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-28 08:31:56
Temat: Re: szyneczka własnej roboty
Użytkownik Monika <m...@N...poczta.onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:b12pdt$4pe$...@n...onet.pl...
> Znacie jakiś sposób na zrobienie szyneczki bez wędzenia domowym
(blokowym)
> sposobem (bo znudziły mi się słone szynki ze sklepu)?
> Pozdrawiam
> Monika
>
>
Najlepiej zapeklować z korzeniami(kolendra, gorczyca, ziele ang., czarny
pieprz, liść laurowy), potrzymać w zajzajerze z 10 -14 dni, dokładnie
wypłukać i upiec. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Aha, należy pamiętać o tym, że saletry, ew. soli peklowej nie może być
za dużo !
--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-28 15:52:52
Temat: Re: szyneczka własnej roboty
Użytkownik "Monika" <m...@N...poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:b12pdt$4pe$2@news.onet.pl...
> Znacie jakiś sposób na zrobienie szyneczki bez wędzenia domowym
(blokowym)
> sposobem (bo znudziły mi się słone szynki ze sklepu)?
Polecam przepis na szynke swieteczna, ktory znalazlam na stronie Grzegorza
Ostrowskiego www.mniammniam.pl
Dosyc oryginalna zaprawa, ktorej baza jest ciemne piwo, ale smak szynki po
ugotowaniu/upieczeniu jedyny w swoim rodzaju - wyprobowalam! :-)
pozdrawiam
ewelina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-28 16:18:28
Temat: Re: szyneczka własnej roboty> pieprz, liść laurowy), potrzymać w zajzajerze z 10 -14 dni, dokładnie
a co to jest zajzer? (podejrzewam że jakiś gar) a czym go ewentualnie można
zastąpić
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-29 19:05:41
Temat: Re: szyneczka własnej robotyFrom: "Monika" <m...@N...poczta.onet.pl>
> pieprz, liść laurowy), potrzymać w zajzajerze z 10 -14 dni, dokładnie
a co to jest zajzer? (podejrzewam że jakiś gar) a czym go ewentualnie można
zastąpić
+++++++++++++++
Ha Ha HA ha hihihihihihihi....................:-))))))))))))))))
000
juz dawno tak nie rechotalam :-)))))))))))))))))))
"zajzajer' to rodzaj trucizny, zjadliwej bardzo :-)
niezbednej do niektorych smakolykow....
o kurcze.... jeszcze sie smieje..... ;-)))))))))))))
tego nie da sie niczym zastapic, nalezy przygotowac dokladnie wg receptury...
:-)))))))))))
Pozdrowka serdeczne :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.445 / Virus Database: 250 - Release Date: 2003.01.21
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 13:38:48
Temat: Re: szyneczka własnej robotyIn <b197u2$diq$1@news.onet.pl>, "Monika" <m...@N...poczta.onet.pl> writes:
>> pieprz, liść laurowy), potrzymać w zajzajerze z 10 -14 dni, dokładnie
>a co to jest zajzer? (podejrzewam że jakiś gar) a czym go ewentualnie można
>zastąpić
>
zalzajer gwarowo to chyba kwas solny , tu chyba
jako przenośnia - chodzi zapewne o roztwór saletry + przyprawy ?
Marek
--
Never go out, and, if you do,
you'll never come back
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-30 16:53:37
Temat: Re: szyneczka własnej roboty
Użytkownik <m...@d...silesia.pik-net.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:b1b9t8$3kn$...@z...polsl.gliwice.pl...
> In <b197u2$diq$1@news.onet.pl>, "Monika"
<m...@N...poczta.onet.pl> writes:
> >> pieprz, liść laurowy), potrzymać w zajzajerze z 10 -14 dni,
dokładnie
> >a co to jest zajzer? (podejrzewam że jakiś gar) a czym go ewentualnie
można
> >zastąpić
> >
>
>
> zalzajer gwarowo to chyba kwas solny , tu chyba
> jako przenośnia - chodzi zapewne o roztwór saletry + przyprawy ?
>
>
>
> Marek
>
Wygrałeś główną nagrodę. Oczywiście "zajzajer" to zalewa z w/w
składników.
BARDZO WAŻNE !!!!!! saletry używamy 1-3 g na kg szynki NAJWYŻEJ ! w
większym stężeniu jest TRUJĄCA
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-02 16:32:14
Temat: Re: szyneczka własnej roboty> Ha Ha HA ha hihihihihihihi....................:-))))))))))))))))
000
> juz dawno tak nie rechotalam :-)))))))))))))))))))
>
ja też jak wiem co to jest :-)))). Przyznam się że u mnie nie używa się tego
słowa. A i z pytania nie tylko można nie zabłądzić ale się i pośmiać.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |