| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-27 15:52:28
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )Użytkownik "pryszczyk" <p...@v...pl>
> Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:coa35u$4d6$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Idź na Powązkowską i się przekonaj, na Foksal też kupisz skoro nie
> > znajdujesz w sklepach tego:
> > http://www.carum.pl/sklep/product_info.php?products_
id=126
> A gdzie ta Powązkowska, bo u mnie na wsi takiej nie ma.
> Piotr
Skoro piszesz z 83.31.142.6 to poproś dzudzu, ono ma o rzut beretem.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.801 / Virus Database: 544 - Release Date: 04-11-24
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-27 18:04:20
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )>
> Idź na Powązkowską i się przekonaj, na Foksal też kupisz skoro nie
> znajdujesz w sklepach tego:
> http://www.carum.pl/sklep/product_info.php?products_
id=126
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
>
>
> ---
>
> Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
> Version: 6.0.801 / Virus Database: 544 - Release Date: 04-11-24
>
Dziękuję za adres. ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-28 16:39:35
Temat: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )> Użytkownik tonio14 napisał:
>
> > Uprzejmie proszę internautów o przesłanie przepisu na przygotowanie zalewy
w
> > której ma się moczyć szynka przezanaczona do wędzenia.
> >
> > Dziękuję i pozdrawiam, Andrzej z Łodzi
> >
>
> składniki
> mieszanka podstawowa na 1 kg mięsa:
> 30-40 g soli, czyli 2-2,5 łyżeczki
> 2 g saletry, czyli czubek noża (nie jest niezbędna)
> 2 g cukru (1/3 łyżeczki)
> pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
> 4 ziarna ziela angielskiego
> 2 ząbki czosnku
> 2 liście laurowe
> około 2 szklanek wody
>
>
> opcjonalnie:
> 1 goździk
> 3-4 ziarna jałowca
> szczypta tymianku
> szczypta majeranku
> szczypta cayenne
>
> sposób przygotowania
> Od mięsa odcinam tłuszcz, zostawiam jego warstwę nie grubszą niż 1 cm.
> Wycinam i usuwam dokładnie wszystkie kości. Mięso myję, usuwam starannie
> wszystkie kawałeczki kości, następie osuszam i ważę, by wiedzieć, ile
> przypraw użyć do peklowania.
>
> Wszystkie przyprawy mielę - w malakserze lub w moździerzu.
> Połową mieszanki nacieram mięso również wewnątrz, tam, gdzie została
> usunięta kość.
> Mięso wkładam do naczynia (kamionkowego, szklanego, lub w ostateczności
> emaliowanego, ale bez żadnych skaz), w którym się całe zmieści.
> Przykrywam je i obciążam. Naczynie odstawiam na 2 dni w temperaturze
> pokojowej.
> Pozostałą część przypraw mieszam z przegotowaną i wystudzoną wodą (około
> szklanki na 1 kg mięsa). Zalewam nią mięso i wstawiam je do lodówki na
> dolną półkę.
>
> Mięso pekluję tyle czasu, ile wynika z poniższej tabeli, przewracając je
> co 2 dni.
>
> szynka 15-20 dni
> schab 10-14 dni
> golonka 8-12 dni
>
>
> Zapeklowane mięso wyjmuję z zalewy, starannie osuszam papierowym
> ręcznikiem, wieszam w przewiewnym miejscu na kilka godzin, a następnie
> gotuję, piekę lub, jeśli to możliwe, wędzę.
> Jeśli ma być gotowane, to należy pamiętać, by zawsze wkładać je wrzątku
> i gotować na "wolnym ogniu" przez dłuższy czas.
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam, Andrzej z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |