Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "t...@b...pl" <t...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szynka-zalewa (jak przygotować ? )
Date: 28 Nov 2004 17:39:35 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 64
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <co7rin$2np1$1@node3.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1101659975 22161 213.180.130.18 (28 Nov 2004 16:39:35
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Nov 2004 16:39:35 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 81.168.186.24, 192.168.243.38
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:223208
Ukryj nagłówki
> Użytkownik tonio14 napisał:
>
> > Uprzejmie proszę internautów o przesłanie przepisu na przygotowanie zalewy
w
> > której ma się moczyć szynka przezanaczona do wędzenia.
> >
> > Dziękuję i pozdrawiam, Andrzej z Łodzi
> >
>
> składniki
> mieszanka podstawowa na 1 kg mięsa:
> 30-40 g soli, czyli 2-2,5 łyżeczki
> 2 g saletry, czyli czubek noża (nie jest niezbędna)
> 2 g cukru (1/3 łyżeczki)
> pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
> 4 ziarna ziela angielskiego
> 2 ząbki czosnku
> 2 liście laurowe
> około 2 szklanek wody
>
>
> opcjonalnie:
> 1 goździk
> 3-4 ziarna jałowca
> szczypta tymianku
> szczypta majeranku
> szczypta cayenne
>
> sposób przygotowania
> Od mięsa odcinam tłuszcz, zostawiam jego warstwę nie grubszą niż 1 cm.
> Wycinam i usuwam dokładnie wszystkie kości. Mięso myję, usuwam starannie
> wszystkie kawałeczki kości, następie osuszam i ważę, by wiedzieć, ile
> przypraw użyć do peklowania.
>
> Wszystkie przyprawy mielę - w malakserze lub w moździerzu.
> Połową mieszanki nacieram mięso również wewnątrz, tam, gdzie została
> usunięta kość.
> Mięso wkładam do naczynia (kamionkowego, szklanego, lub w ostateczności
> emaliowanego, ale bez żadnych skaz), w którym się całe zmieści.
> Przykrywam je i obciążam. Naczynie odstawiam na 2 dni w temperaturze
> pokojowej.
> Pozostałą część przypraw mieszam z przegotowaną i wystudzoną wodą (około
> szklanki na 1 kg mięsa). Zalewam nią mięso i wstawiam je do lodówki na
> dolną półkę.
>
> Mięso pekluję tyle czasu, ile wynika z poniższej tabeli, przewracając je
> co 2 dni.
>
> szynka 15-20 dni
> schab 10-14 dni
> golonka 8-12 dni
>
>
> Zapeklowane mięso wyjmuję z zalewy, starannie osuszam papierowym
> ręcznikiem, wieszam w przewiewnym miejscu na kilka godzin, a następnie
> gotuję, piekę lub, jeśli to możliwe, wędzę.
> Jeśli ma być gotowane, to należy pamiętać, by zawsze wkładać je wrzątku
> i gotować na "wolnym ogniu" przez dłuższy czas.
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam, Andrzej z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|