Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tajskie specjaly: kurczak z orzeszkami nerkowca

Grupy

Szukaj w grupach

 

tajskie specjaly: kurczak z orzeszkami nerkowca

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-21 04:34:48

Temat: tajskie specjaly: kurczak z orzeszkami nerkowca
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> szukaj wiadomości tego autora

zrobilam. alez pyszne wyszlo!
a przepis jest taki - na 4 osoby:

450 g piersi kurczaczej, pokrojonej w male kawaleczki
1 szalotka
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
3 dymki chinskie
100g uprazonych orzeszkow nerkowca - cashew nuts (moga tez byc surowe,
ale wtedy trzeba je wczesniej uprazyc na patelni lub w piekarniku)
4 suszone papryczki chili (te malutkie)
1 lyzka jasnego sosu sojowego (light soy sauce)
1 lyzka ciemnego sosu sojowego
1 lyzka wina ryzowego
1 lyzka cukru (palmowego lub brazowego trzcinowego)
1/2 lyzeczki bialego pieprzu
1 zabek czosnku
250 g/ 8 oz puszka mleka kokosowego
olej roslinny do smazenia

1. pokrojone mieso zalac marynata z jasnego sosu sojowego, wina i
pieprzu, odstawic na jakies 20 min.
2. szalotke drobniutko posiekac, czosnek rozgniesc, dymke pokroic na
2-3 sentymetrowe kawalki, chili rozgniesc w mozdzierzu, a papryke
pokroic w drobne paseczki.
3. rozgrzac wok, wlac olej (2-3 lyzki). wrzucic czosnek i smazyc
mieszajac na srednim ogniu. po jakiejs minucie zwiekszyc ogien,
wrzucic kurczaka i smazyc mieszajac, az sie zacznie leciutenko
rumienic.
4. dodawac kolejno: szalotke, papryke, orzechy, chili, cukier, ciemny
sos sojowy, mleko kokosowe, na koncu pokrojona dymke. kiedy sos jest
ostro-slodki i kremowy, a warzywa miekkie, zdjac z ognia i natychmaist
podawac z ryzem (najlepiej jasminowym tajskim). mozna udekorowac
czastkami swiezego pomidora.

wyszlo praiw etakie pyszne jak u moich tajow na rogu, wiec z czystym
sumieniem polecam - ostrzegam tylko, ze wychodzi bardzo pikantne!

pozdrowienia,
kamila
--
kids are for people who can't have cats.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-21 06:14:11

Temat: Re: tajskie specjaly: kurczak z orzeszkami nerkowca
Od: "Magda" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

mam pytanie:
co to jest szalotka
i gdzie mozna kupic ciemny cukier
Magda

Użytkownik kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych napisał:i...@4...com..
.
> zrobilam. alez pyszne wyszlo!
> a przepis jest taki - na 4 osoby:
>
> 450 g piersi kurczaczej, pokrojonej w male kawaleczki
> 1 szalotka
> 1/2 zielonej papryki
> 1/2 czerwonej papryki
> 3 dymki chinskie
> 100g uprazonych orzeszkow nerkowca - cashew nuts (moga tez byc surowe,
> ale wtedy trzeba je wczesniej uprazyc na patelni lub w piekarniku)
> 4 suszone papryczki chili (te malutkie)
> 1 lyzka jasnego sosu sojowego (light soy sauce)
> 1 lyzka ciemnego sosu sojowego
> 1 lyzka wina ryzowego
> 1 lyzka cukru (palmowego lub brazowego trzcinowego)
> 1/2 lyzeczki bialego pieprzu
> 1 zabek czosnku
> 250 g/ 8 oz puszka mleka kokosowego
> olej roslinny do smazenia
>
> 1. pokrojone mieso zalac marynata z jasnego sosu sojowego, wina i
> pieprzu, odstawic na jakies 20 min.
> 2. szalotke drobniutko posiekac, czosnek rozgniesc, dymke pokroic na
> 2-3 sentymetrowe kawalki, chili rozgniesc w mozdzierzu, a papryke
> pokroic w drobne paseczki.
> 3. rozgrzac wok, wlac olej (2-3 lyzki). wrzucic czosnek i smazyc
> mieszajac na srednim ogniu. po jakiejs minucie zwiekszyc ogien,
> wrzucic kurczaka i smazyc mieszajac, az sie zacznie leciutenko
> rumienic.
> 4. dodawac kolejno: szalotke, papryke, orzechy, chili, cukier, ciemny
> sos sojowy, mleko kokosowe, na koncu pokrojona dymke. kiedy sos jest
> ostro-slodki i kremowy, a warzywa miekkie, zdjac z ognia i natychmaist
> podawac z ryzem (najlepiej jasminowym tajskim). mozna udekorowac
> czastkami swiezego pomidora.
>
> wyszlo praiw etakie pyszne jak u moich tajow na rogu, wiec z czystym
> sumieniem polecam - ostrzegam tylko, ze wychodzi bardzo pikantne!
>
> pozdrowienia,
> kamila
> --
> kids are for people who can't have cats.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-21 13:51:52

Temat: Re: tajskie specjaly: kurczak z orzeszkami nerkowca
Od: <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

> mam pytanie:
> co to jest szalotka
> i gdzie mozna kupic ciemny cukier
> Magda

Szalotka to gatunek cebuli - takie male cebulki wielkosci glowki czosnku, mysle
ze na bezrybiu mozna zastapic cebula.
Cukier palmowy jest uzywany w kuchniach wschodnioazjatyckich i pd.Indii, do
nabycia w sklepach z ich specjalami.
Cukier palmowy jes nieslodki i w smaku lekko "palony". Moze uzyc brazowego
zamiast i odrobine karmelu?

iza
>
> Użytkownik kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> w wiadomooci do
> grup dyskusyjnych napisał:i...@4...com..
.
> > zrobilam. alez pyszne wyszlo!
> > a przepis jest taki - na 4 osoby:
> >
> > 450 g piersi kurczaczej, pokrojonej w male kawaleczki
> > 1 szalotka
> > 1/2 zielonej papryki
> > 1/2 czerwonej papryki
> > 3 dymki chinskie
> > 100g uprazonych orzeszkow nerkowca - cashew nuts (moga tez byc surowe,
> > ale wtedy trzeba je wczesniej uprazyc na patelni lub w piekarniku)
> > 4 suszone papryczki chili (te malutkie)
> > 1 lyzka jasnego sosu sojowego (light soy sauce)
> > 1 lyzka ciemnego sosu sojowego
> > 1 lyzka wina ryzowego
> > 1 lyzka cukru (palmowego lub brazowego trzcinowego)
> > 1/2 lyzeczki bialego pieprzu
> > 1 zabek czosnku
> > 250 g/ 8 oz puszka mleka kokosowego
> > olej roslinny do smazenia
> >
> > 1. pokrojone mieso zalac marynata z jasnego sosu sojowego, wina i
> > pieprzu, odstawic na jakies 20 min.
> > 2. szalotke drobniutko posiekac, czosnek rozgniesc, dymke pokroic na
> > 2-3 sentymetrowe kawalki, chili rozgniesc w mozdzierzu, a papryke
> > pokroic w drobne paseczki.
> > 3. rozgrzac wok, wlac olej (2-3 lyzki). wrzucic czosnek i smazyc
> > mieszajac na srednim ogniu. po jakiejs minucie zwiekszyc ogien,
> > wrzucic kurczaka i smazyc mieszajac, az sie zacznie leciutenko
> > rumienic.
> > 4. dodawac kolejno: szalotke, papryke, orzechy, chili, cukier, ciemny
> > sos sojowy, mleko kokosowe, na koncu pokrojona dymke. kiedy sos jest
> > ostro-slodki i kremowy, a warzywa miekkie, zdjac z ognia i natychmaist
> > podawac z ryzem (najlepiej jasminowym tajskim). mozna udekorowac
> > czastkami swiezego pomidora.
> >
> > wyszlo praiw etakie pyszne jak u moich tajow na rogu, wiec z czystym
> > sumieniem polecam - ostrzegam tylko, ze wychodzi bardzo pikantne!
> >
> > pozdrowienia,
> > kamila
> > --
> > kids are for people who can't have cats.
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-21 14:19:29

Temat: Re: tajskie specjaly: kurczak z orzeszkami nerkowca
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > mam pytanie:
> > co to jest szalotka
> > i gdzie mozna kupic ciemny cukier
> > Magda
>
> Szalotka to gatunek cebuli - takie male cebulki wielkosci glowki
czosnku, mysle
> ze na bezrybiu mozna zastapic cebula.
Trochę się to już zmieniło.
SZALOTKA
CREATION F1 - odmiana wczesna. Cebulki o żółtosłomkowym kolorze łuski,
białokremowym kolorze miąższu i wspaniałym, słodko pikantnym smaku. Można
stosować do wielu potraw w celu poprawy smaku, uzyskując efekt znacznie
lepszy niż przy użyciu cebuli. Do tej pory szalotkę uprawiano, podobnie
jak czosnek, z części cebulek. Obecnie, dysponując nasionami, upraszcza
się uprawę i czyni ją tańszą i wydajniejszą. Najlepiej wysiewać nasiona
wczesną wiosną, podobnie jak cebulę. W celu uzyskania lepszego plonu warto
zwiększyć gęstość siewu.
http://www.keram.com.pl/import.htm
http://www.shallot.com/
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

masala dosa - indyjskie zarce
Mate
Gdzie barwnik spożywczy w W-wie ?
Pytanie do "Niemców"
mąka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »