Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.on
et.pl
From: <i...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tajskie specjaly: kurczak z orzeszkami nerkowca
Date: 21 Feb 2002 14:51:52 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 64
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <3c7490ea$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1014299512 23813 192.168.240.245 (21 Feb 2002 13:51:52 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Feb 2002 13:51:52 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.161.97.55, 213.180.130.21
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows NT 4.0; FIL IE 5.01 SP1 PROD
1.1.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96998
Ukryj nagłówki
> mam pytanie:
> co to jest szalotka
> i gdzie mozna kupic ciemny cukier
> Magda
Szalotka to gatunek cebuli - takie male cebulki wielkosci glowki czosnku, mysle
ze na bezrybiu mozna zastapic cebula.
Cukier palmowy jest uzywany w kuchniach wschodnioazjatyckich i pd.Indii, do
nabycia w sklepach z ich specjalami.
Cukier palmowy jes nieslodki i w smaku lekko "palony". Moze uzyc brazowego
zamiast i odrobine karmelu?
iza
>
> Użytkownik kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> w wiadomooci do
> grup dyskusyjnych napisał:i...@4...com..
.
> > zrobilam. alez pyszne wyszlo!
> > a przepis jest taki - na 4 osoby:
> >
> > 450 g piersi kurczaczej, pokrojonej w male kawaleczki
> > 1 szalotka
> > 1/2 zielonej papryki
> > 1/2 czerwonej papryki
> > 3 dymki chinskie
> > 100g uprazonych orzeszkow nerkowca - cashew nuts (moga tez byc surowe,
> > ale wtedy trzeba je wczesniej uprazyc na patelni lub w piekarniku)
> > 4 suszone papryczki chili (te malutkie)
> > 1 lyzka jasnego sosu sojowego (light soy sauce)
> > 1 lyzka ciemnego sosu sojowego
> > 1 lyzka wina ryzowego
> > 1 lyzka cukru (palmowego lub brazowego trzcinowego)
> > 1/2 lyzeczki bialego pieprzu
> > 1 zabek czosnku
> > 250 g/ 8 oz puszka mleka kokosowego
> > olej roslinny do smazenia
> >
> > 1. pokrojone mieso zalac marynata z jasnego sosu sojowego, wina i
> > pieprzu, odstawic na jakies 20 min.
> > 2. szalotke drobniutko posiekac, czosnek rozgniesc, dymke pokroic na
> > 2-3 sentymetrowe kawalki, chili rozgniesc w mozdzierzu, a papryke
> > pokroic w drobne paseczki.
> > 3. rozgrzac wok, wlac olej (2-3 lyzki). wrzucic czosnek i smazyc
> > mieszajac na srednim ogniu. po jakiejs minucie zwiekszyc ogien,
> > wrzucic kurczaka i smazyc mieszajac, az sie zacznie leciutenko
> > rumienic.
> > 4. dodawac kolejno: szalotke, papryke, orzechy, chili, cukier, ciemny
> > sos sojowy, mleko kokosowe, na koncu pokrojona dymke. kiedy sos jest
> > ostro-slodki i kremowy, a warzywa miekkie, zdjac z ognia i natychmaist
> > podawac z ryzem (najlepiej jasminowym tajskim). mozna udekorowac
> > czastkami swiezego pomidora.
> >
> > wyszlo praiw etakie pyszne jak u moich tajow na rogu, wiec z czystym
> > sumieniem polecam - ostrzegam tylko, ze wychodzi bardzo pikantne!
> >
> > pozdrowienia,
> > kamila
> > --
> > kids are for people who can't have cats.
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|