Data: 2002-02-21 06:14:11
Temat: Re: tajskie specjaly: kurczak z orzeszkami nerkowca
Od: "Magda" <m...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mam pytanie:
co to jest szalotka
i gdzie mozna kupic ciemny cukier
Magda
Użytkownik kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych napisał:i...@4...com..
.
> zrobilam. alez pyszne wyszlo!
> a przepis jest taki - na 4 osoby:
>
> 450 g piersi kurczaczej, pokrojonej w male kawaleczki
> 1 szalotka
> 1/2 zielonej papryki
> 1/2 czerwonej papryki
> 3 dymki chinskie
> 100g uprazonych orzeszkow nerkowca - cashew nuts (moga tez byc surowe,
> ale wtedy trzeba je wczesniej uprazyc na patelni lub w piekarniku)
> 4 suszone papryczki chili (te malutkie)
> 1 lyzka jasnego sosu sojowego (light soy sauce)
> 1 lyzka ciemnego sosu sojowego
> 1 lyzka wina ryzowego
> 1 lyzka cukru (palmowego lub brazowego trzcinowego)
> 1/2 lyzeczki bialego pieprzu
> 1 zabek czosnku
> 250 g/ 8 oz puszka mleka kokosowego
> olej roslinny do smazenia
>
> 1. pokrojone mieso zalac marynata z jasnego sosu sojowego, wina i
> pieprzu, odstawic na jakies 20 min.
> 2. szalotke drobniutko posiekac, czosnek rozgniesc, dymke pokroic na
> 2-3 sentymetrowe kawalki, chili rozgniesc w mozdzierzu, a papryke
> pokroic w drobne paseczki.
> 3. rozgrzac wok, wlac olej (2-3 lyzki). wrzucic czosnek i smazyc
> mieszajac na srednim ogniu. po jakiejs minucie zwiekszyc ogien,
> wrzucic kurczaka i smazyc mieszajac, az sie zacznie leciutenko
> rumienic.
> 4. dodawac kolejno: szalotke, papryke, orzechy, chili, cukier, ciemny
> sos sojowy, mleko kokosowe, na koncu pokrojona dymke. kiedy sos jest
> ostro-slodki i kremowy, a warzywa miekkie, zdjac z ognia i natychmaist
> podawac z ryzem (najlepiej jasminowym tajskim). mozna udekorowac
> czastkami swiezego pomidora.
>
> wyszlo praiw etakie pyszne jak u moich tajow na rogu, wiec z czystym
> sumieniem polecam - ostrzegam tylko, ze wychodzi bardzo pikantne!
>
> pozdrowienia,
> kamila
> --
> kids are for people who can't have cats.
|