Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia tarta z cukinia

Grupy

Szukaj w grupach

 

tarta z cukinia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-04-08 07:14:27

Temat: tarta z cukinia
Od: "Zalewscy" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Robilam te potrawe wiele razy, ale zawsze mam wrazenie, ze brakuje jej
fantazyjnej wykonczeniowej nutki. Jest za lagodna w smaku a nie mam pomyslu
na jego zaostrzenie. Prosze o podpowiedz, bo warta jest grzechu obzarstwa.
Potrzebujemy na ciasto
20 dkg maki pszennej z pelnego przemialu
3,5 lyzki oleju
3-5 lyzek zimnej wody
1 zoltko, sol
wszystko zagniatamy i formujemy kule, ktora wkladamy do
lodowki na min. 1 ha (jezeli nie bedzie sie chciala zagniesc, dodajemy 1-2
lyzki wody). Potem rozwalkowujemy (kurcze, to jest dosc trudne, ale nie
zrazac sie) wylozyc dno tortownicy i do piekarnika na 15 min w 200 st.C.
nadzienie:
35 dkg cukini
3,5 lyzki ugotowanego ryzu
1 lyzka oleju
1 mala cebula+1 zabek czosnku
5 dkg utartego sera typu gruyere
1 jajo, sol, pieprz
cukinie bez zdrewnialych koncow pokroic na 1 cm grubosci talarki, wlozyc do
wrzatku i gotowac 7 min; porzadnie osaczyc. Cebule i czosnek posiekac i
razem podsmazyc. Cukinie rozgniesc widelcem+ryz+cebula i
czosnek+ser+jajo+sol i pieprz; wymieszac wszystko i wylozyc na podpieczone
ciasto. Wierzch posypac utartym zoltym serem i skopic olejem. Do piekarnika
na 20-25 min w 180 st.C.; powierzchnia ma byc lekko brazowa. Podawac z
surowka.
Pozdrowienia i milej soboto-niedzieli
Ula






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-04-08 08:42:05

Temat: Re: tarta z cukinia
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



Zalewscy wrote:
>
> Robilam te potrawe wiele razy, ale zawsze mam wrazenie, ze brakuje jej
> fantazyjnej wykonczeniowej nutki. Jest za lagodna w smaku a nie mam pomyslu
> na jego zaostrzenie. Prosze o podpowiedz, bo warta jest grzechu obzarstwa.
> Potrzebujemy na ciasto
> 20 dkg maki pszennej z pelnego przemialu
> 3,5 lyzki oleju
> 3-5 lyzek zimnej wody
> 1 zoltko, sol
> wszystko zagniatamy i formujemy kule, ktora wkladamy do
> lodowki na min. 1 ha (jezeli nie bedzie sie chciala zagniesc, dodajemy 1-2
> lyzki wody). Potem rozwalkowujemy (kurcze, to jest dosc trudne, ale nie
> zrazac sie) wylozyc dno tortownicy i do piekarnika na 15 min w 200 st.C.
> nadzienie:
> 35 dkg cukini
> 3,5 lyzki ugotowanego ryzu
> 1 lyzka oleju
> 1 mala cebula+1 zabek czosnku
> 5 dkg utartego sera typu gruyere
> 1 jajo, sol, pieprz
> cukinie bez zdrewnialych koncow pokroic na 1 cm grubosci talarki, wlozyc do
> wrzatku i gotowac 7 min; porzadnie osaczyc. Cebule i czosnek posiekac i
> razem podsmazyc. Cukinie rozgniesc widelcem+ryz+cebula i
> czosnek+ser+jajo+sol i pieprz; wymieszac wszystko i wylozyc na podpieczone
> ciasto. Wierzch posypac utartym zoltym serem i skopic olejem. Do piekarnika
> na 20-25 min w 180 st.C.; powierzchnia ma byc lekko brazowa. Podawac z
> surowka.
> Pozdrowienia i milej soboto-niedzieli

Sprobuj do przypraw dodac jeszcze pol lyzeczki estragonu.

BK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Lasagne - ale pycha
Weekend
Kopytka
Gotowanie przed grilowaniem
zielona herbata

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »