Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.stanpol.com.pl!bogus.stanpol.com.pl
From: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tarta z cukinia
Date: Sat, 08 Apr 2000 10:42:05 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 35
Message-ID: <3...@s...com.pl>
References: <n%AH4.47779$a01.1046887@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: irys.stanpol.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 955200195 1523 195.164.200.3 (8 Apr 2000 13:23:15 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 8 Apr 2000 13:23:15 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: bogus.stanpol.com.pl
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.72 [en] (Win95; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26448
Ukryj nagłówki
Zalewscy wrote:
>
> Robilam te potrawe wiele razy, ale zawsze mam wrazenie, ze brakuje jej
> fantazyjnej wykonczeniowej nutki. Jest za lagodna w smaku a nie mam pomyslu
> na jego zaostrzenie. Prosze o podpowiedz, bo warta jest grzechu obzarstwa.
> Potrzebujemy na ciasto
> 20 dkg maki pszennej z pelnego przemialu
> 3,5 lyzki oleju
> 3-5 lyzek zimnej wody
> 1 zoltko, sol
> wszystko zagniatamy i formujemy kule, ktora wkladamy do
> lodowki na min. 1 ha (jezeli nie bedzie sie chciala zagniesc, dodajemy 1-2
> lyzki wody). Potem rozwalkowujemy (kurcze, to jest dosc trudne, ale nie
> zrazac sie) wylozyc dno tortownicy i do piekarnika na 15 min w 200 st.C.
> nadzienie:
> 35 dkg cukini
> 3,5 lyzki ugotowanego ryzu
> 1 lyzka oleju
> 1 mala cebula+1 zabek czosnku
> 5 dkg utartego sera typu gruyere
> 1 jajo, sol, pieprz
> cukinie bez zdrewnialych koncow pokroic na 1 cm grubosci talarki, wlozyc do
> wrzatku i gotowac 7 min; porzadnie osaczyc. Cebule i czosnek posiekac i
> razem podsmazyc. Cukinie rozgniesc widelcem+ryz+cebula i
> czosnek+ser+jajo+sol i pieprz; wymieszac wszystko i wylozyc na podpieczone
> ciasto. Wierzch posypac utartym zoltym serem i skopic olejem. Do piekarnika
> na 20-25 min w 180 st.C.; powierzchnia ma byc lekko brazowa. Podawac z
> surowka.
> Pozdrowienia i milej soboto-niedzieli
Sprobuj do przypraw dodac jeszcze pol lyzeczki estragonu.
BK
|