Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.task.gda.pl!orion.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Zalewscy" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: tarta z cukinia
Lines: 34
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <n%AH4.47779$a01.1046887@news.tpnet.pl>
Date: Sat, 08 Apr 2000 07:14:27 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.46.60
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 955178067 212.160.46.60 (Sat, 08 Apr 2000 09:14:27 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Sat, 08 Apr 2000 09:14:27 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26436
Ukryj nagłówki
Robilam te potrawe wiele razy, ale zawsze mam wrazenie, ze brakuje jej
fantazyjnej wykonczeniowej nutki. Jest za lagodna w smaku a nie mam pomyslu
na jego zaostrzenie. Prosze o podpowiedz, bo warta jest grzechu obzarstwa.
Potrzebujemy na ciasto
20 dkg maki pszennej z pelnego przemialu
3,5 lyzki oleju
3-5 lyzek zimnej wody
1 zoltko, sol
wszystko zagniatamy i formujemy kule, ktora wkladamy do
lodowki na min. 1 ha (jezeli nie bedzie sie chciala zagniesc, dodajemy 1-2
lyzki wody). Potem rozwalkowujemy (kurcze, to jest dosc trudne, ale nie
zrazac sie) wylozyc dno tortownicy i do piekarnika na 15 min w 200 st.C.
nadzienie:
35 dkg cukini
3,5 lyzki ugotowanego ryzu
1 lyzka oleju
1 mala cebula+1 zabek czosnku
5 dkg utartego sera typu gruyere
1 jajo, sol, pieprz
cukinie bez zdrewnialych koncow pokroic na 1 cm grubosci talarki, wlozyc do
wrzatku i gotowac 7 min; porzadnie osaczyc. Cebule i czosnek posiekac i
razem podsmazyc. Cukinie rozgniesc widelcem+ryz+cebula i
czosnek+ser+jajo+sol i pieprz; wymieszac wszystko i wylozyc na podpieczone
ciasto. Wierzch posypac utartym zoltym serem i skopic olejem. Do piekarnika
na 20-25 min w 180 st.C.; powierzchnia ma byc lekko brazowa. Podawac z
surowka.
Pozdrowienia i milej soboto-niedzieli
Ula
|