Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia torcik truskawkowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

torcik truskawkowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-17 12:54:56

Temat: Re: torcik truskawkowy
Od: duśka <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Ja uwielbiam takie ciasto:
> Wyrabiam kruche ciasto i wyklejam nim forme np. taka do tarty. Chwilke
> podpiekam. NA to wykladam truskawki - im gesciej tym lepiej. A na koniec
> ubijam bialka z cukrem i zakrywam nia wszystkie truskawki. Pieke w
> piekarniku z termoobiegiem. Pychotka.
> Pozdrawiam.
> Basiek.


ja też takie ciasto gdzieś jadłam i rzeczywiście pyszne było,
tylko zupełnie nie mam wprawy w robieniu kuchego ciasta :(
czy mogłabym prosić o przepis i wskazówki?

a i ile białek i cukru na tą pianę potrzeba?

z góry dziękuję i pozdrawiam
duśka



--
sklep.akari.pl,
gsm.akari.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-17 14:11:26

Temat: Re: torcik truskawkowy
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Juz podaje:
> czy mogłabym prosić o przepis i wskazówki?

Ja najczesciej robie takie ciasto, ktore zreszta wzielam z przepisu na
szarlotke i bardzo mi smakuje.
45 dkg mąki pszennej
30 dkg masła
15 dkg cukru pudru
4 żółtka
sól
Masło posiekać nożem przesypując mąką.
Dodać cukier puder, żółtka i szczyptę soli.
Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do zamrażalnika na 40 minut.


> a i ile białek i cukru na tą pianę potrzeba?
Zazwyczaj zuzywam te 4 bialka, ktore zostana mi po zrobieniu ciasta, ale
jesli chcesz wiecej piany, to oczywiscie mozna dorzucic jeszcze bialek.
Na 2 bialka daje 1 szklanke cukru pudru.
Bialka miksuje, az beda sztywne, powoli przesiewam cukier puder miksujac
caly czas.
Gdy masa bedzie blyszczaca, znaczy, ze mozna ja wykladac na ciasto.
Po nalozeniu piany na ciasto, nalezy je suszyc w temperaturze okolo 100
stopni Celsjusza (najlepiej wlaczyc termoobieg, ale jesli sie nie ma, to tez
nic nie powinno sie stac - moja ciocia robi to ciasto w takiej bardzo starej
kuchence i zawsze jej wychodzi).

Basiek, ktora wlasnie zajada sie takim ciastem, tylko troche za dlugo
trzymala je w piekarniku i truskawki puscily za duzo soku :(


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-17 16:40:13

Temat: Re: torcik truskawkowy
Od: duśka <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Ja najczesciej robie takie ciasto, ktore zreszta wzielam z przepisu na
> szarlotke i bardzo mi smakuje.
> 45 dkg mąki pszennej
> 30 dkg masła
> 15 dkg cukru pudru
> 4 żółtka
> sól
> Masło posiekać nożem przesypując mąką.
> Dodać cukier puder, żółtka i szczyptę soli.
> Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do zamrażalnika na 40 minut.


dzięki bardzo :)
mam nadzieję, że mi sie uda,
może jutro się zbiorę i wypróbuję,
dam znać czy się udało :)


pozdrawiam serdecznie
duśka


--
sklep.akari.pl,
gsm.akari.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

DESER-czy ktoś wie?
AGD
szybkowar - niezły zgryz
wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Lody

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »