| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-27 07:16:25
Temat: tort pietrowy ??Na jubileusz pewnej mało dochodowej organizacji ma powstać duży tort, piętrowy
albo płaski, ale wtedy w formie kojarzącej sie z muzyką, tańcem i teatrem. Gala
ma byc na 150 osób, głównie dzieci i ich rodzice. Tort ma oczywiście robić
wrażenie swoim wyglądem ale ma również być smaczny.
Zamówienie takiego tortu w cukierni jest kosztowne wiec zastanawiamy się czy da
się taki tort wykonać w domu. I tu pojawia się szereg pytan i wątpliwości.
Jak duży powinien być tort na taką ilość osób? czy jeśli będzie piętrowy to nie
załamie się pod własnym ciężarem? czy taki tort robi się z jakieś specjalnego
ciasta? a moze są miejsca gdzie można wypożyczyć takie stabilne konstrukcje
wielopoziomowe?
Prosze o opinie i rady
postawiona przed wyzwaniem i pełna wątpliwości
emma
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-27 08:33:46
Temat: Re: tort pietrowy ??Użytkownik <e...@o...pl> napisała:
> Na jubileusz pewnej mało dochodowej organizacji ma powstać duży tort, piętrowy
> albo płaski, ale wtedy w formie kojarzącej sie z muzyką, tańcem i teatrem. Gala
> ma byc na 150 osób, głównie dzieci i ich rodzice. Tort ma oczywiście robić
> wrażenie swoim wyglądem ale ma również być smaczny.
> Zamówienie takiego tortu w cukierni jest kosztowne wiec zastanawiamy się czy da
> się taki tort wykonać w domu. I tu pojawia się szereg pytan i wątpliwości.
> Jak duży powinien być tort na taką ilość osób?
Najlepiej zrobic 2 torty pietrowe, albo jeden plaski, lecz dlugi.
3 pietrowy tort wystarcza na ok. 80-90 osob. Gdybys zamawiala gdzies
taki tort, to przyjmuje sie, ze 1 kg tortu wystarcza na ok. 10 osob.
> czy jeśli będzie piętrowy to nie
> załamie się pod własnym ciężarem?
Nie powinien, o ile bedzie na stelazu.
A mozna tez zrobic 2 duze torty 2-pietrowe bez stelazu i to powinno
wystarczyc na obdzielenie 150 osob.
> czy taki tort robi się z jakieś specjalnego ciasta?
Nie, ciasto jest przewaznie biszkoptowe, ale moze byc dowolne, takie
jak sie uzywa do zrobienia tortu.
> a moze są miejsca gdzie można wypożyczyć takie stabilne konstrukcje
> wielopoziomowe?
Zapewne w cukierniach sa takie stelaze na tort oraz u osob, ktore zajmuja
sie mniej lub bardziej profesjonalnie wypiekiem ciast na wesela.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |