| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-28 06:57:23
Temat: tort sachera-czy jest dobry?Mam zamiar zrobić na urodziny.Czy w smaku jest dobry? Patrząc na składniki, to
wydaje się, ze to żadna rewelacja- czekolada i dżem morelowy. No ale może w
smaku jest powalający. Czy moglibyście sie podzielić wrażeniami smakowymi?
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-28 07:04:39
Temat: Re: tort sachera-czy jest dobry?Dnia 28 Sep 2005 08:57:23 +0200, Waćpanna lub waćpan bebekot, w wiadomości
<news:308b.00001f8b.433a3ed3@newsgate.onet.pl> zawarł, co następuje:
> Mam zamiar zrobić na urodziny.Czy w smaku jest dobry? Patrząc na składniki, to
> wydaje się, ze to żadna rewelacja- czekolada i dżem morelowy. No ale może w
> smaku jest powalający. Czy moglibyście sie podzielić wrażeniami smakowymi?
Zacytuję moją Mamę po pobycie w Wiedniu "e, wiejski, słodki murzynek".
I tyle.
To tylko tradycja, hiastoria, a tak np. to jest dużo lepszych rzeczy.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
Ludzie, z którymi konie można kraść, to złodzieje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-28 07:08:58
Temat: Re: tort sachera-czy jest dobry?Użytkownik bebekot napisał:
> Mam zamiar zrobić na urodziny.Czy w smaku jest dobry? Patrząc na składniki, to
> wydaje się, ze to żadna rewelacja- czekolada i dżem morelowy. No ale może w
> smaku jest powalający. Czy moglibyście sie podzielić wrażeniami smakowymi?
W Wiedniu mi bardzo smakował, choć nie przepadam za słodkościami - moze
dlatego, że będąc gdzieś staram się próbować lokalnych specjalności i
jestem z góry pozytywnie nastawiona. Lekko wytrawny,wyrazisty w smaku.
A może to było na zasadzie najlepszych kasztanów na Placu P. ;)
Kiedyś spróbowałam w Krakowie w cukierni, był obleśnie tłusto-słodki,
pozostawiający na podniebieniu obrzydliwą lepkość i absmak. Nie do
dojedzenia do końca.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-02 18:41:05
Temat: Re: tort sachera-czy jest dobry?In article <3...@n...onet.pl>,
"bebekot" <b...@v...pl> wrote:
> Mam zamiar zrobić na urodziny.Czy w smaku jest dobry? Patrząc na składniki, to
> wydaje się, ze to żadna rewelacja- czekolada i dżem morelowy. No ale może w
> smaku jest powalający. Czy moglibyście sie podzielić wrażeniami smakowymi?
>
> pozdrawiam
Powalający.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-03 07:46:30
Temat: Re: tort sachera-czy jest dobry?Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-E00F3E.20410502102005@news.gazeta.pl...
> In article <3...@n...onet.pl>,
> "bebekot" <b...@v...pl> wrote:
>
> > Mam zamiar zrobić na urodziny.Czy w smaku jest dobry? Patrząc na
składniki, to
> > wydaje się, ze to żadna rewelacja- czekolada i dżem morelowy. No ale
może w
> > smaku jest powalający. Czy moglibyście sie podzielić wrażeniami
smakowymi?
> >
> > pozdrawiam
>
> Powalający.
Ale tylko powala, czy może zabija, albo nawet miażdży? :-)
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-03 08:16:36
Temat: Re: tort sachera-czy jest dobry?In article <dhqnfr$g9j$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"flower" <f...@w...pl> wrote:
>
> Ale tylko powala, czy może zabija, albo nawet miażdży? :-)
Powala i zniewala.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-04 07:15:37
Temat: Re: tort sachera-czy jest dobry?> Mam zamiar zrobić na urodziny.Czy w smaku jest dobry? Patrząc na składniki, to
> wydaje się, ze to żadna rewelacja- czekolada i dżem morelowy. No ale może w
> smaku jest powalający. Czy moglibyście sie podzielić wrażeniami smakowymi?
>
> pozdrawiam
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Zrobiłam ale nieco zmodyfikowałam ten przepis. W konsekwencji moich przeróbek
tylko góra tego tortu była tortem sachera.Gdy zaczęłam robić ten tort okazało
sie, że rzeczywiście bedzie to tort-ulep. Podzieliłam więc ciasto na 3 części i
każdą z nich nasączyłam odrobiną spirytusu. Dolną warstwe pokryłam bitą śmietaną
i malinami z malinówki.Reszta pozostała mniej więcej bez zmian.Tort wyszedł
bardzo dobry.
Pytałam jeszcze osób, które często jeżdzą do Austri i jedli ten tort. Płaci się
za niego tam ciężkie pieniądze a nie idzie go ujeść od słodkości.Nie jest wart
takich pieniędzy.
bebekot
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-04 07:27:15
Temat: Re: tort sachera-czy jest dobry?In article <5...@n...onet.pl>,
"bebekot" <b...@v...pl> wrote:
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
>
> Zrobiłam ale nieco zmodyfikowałam ten przepis. W konsekwencji moich przeróbek
> tylko góra tego tortu była tortem sachera.Gdy zaczęłam robić ten tort okazało
> sie, że rzeczywiście bedzie to tort-ulep. Podzieliłam więc ciasto na 3 części
> i
> każdą z nich nasączyłam odrobiną spirytusu. Dolną warstwe pokryłam bitą
> śmietaną
> i malinami z malinówki.Reszta pozostała mniej więcej bez zmian.Tort wyszedł
> bardzo dobry.
Ale nie był to tort Sachera, więc o czym mowa.
>
> Pytałam jeszcze osób, które często jeżdzą do Austri i jedli ten tort. Płaci
> się
> za niego tam ciężkie pieniądze a nie idzie go ujeść od słodkości.Nie jest
> wart
> takich pieniędzy.
Bez przesady. Wcale nie jest taki słodki. Czy warto dawać za niego takie
pieniądze? U Sachera płaci się też za miejsce i markę. Można więc zrobić
go samemu, tyle że przepisów jest wiele, różnej wartości i o różnym
podobieństwie do oryginału. Dobrze zrobiony tort Sachera to jeden z
najlepszych słodkich wyrobów w ogóle. I mówi$ to ja, który jestem
bardzo wybredny jeżeli chodzi o słodycze, a ponadto niespecjalnie lubię
połączenia czekolady z owocami.
Władysław
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-04 08:24:08
Temat: Re: tort sachera-czy jest dobry?
> Ale nie był to tort Sachera, więc o czym mowa.
No właśnie zaznaczyłam, ze tylko góra tego tortu była tortem Sachera a reszta nie.
> Bez przesady. Wcale nie jest taki słodki.
To w takim razie moze dysponujesz jakimś ciekawszym przepisem. Jak masz go pod
ręką to poprosze. Z tego co ja mam wychodzi ulep nie do ujedzenia. A ja
nienawidze przesadnej słodkości
Czy warto dawać za niego takie
> pieniądze? U Sachera płaci się też za miejsce i markę. Można więc zrobić
> go samemu, tyle że przepisów jest wiele, różnej wartości i o różnym
> podobieństwie do oryginału. Dobrze zrobiony tort Sachera to jeden z
> najlepszych słodkich wyrobów w ogóle. I mówi$ to ja, który jestem
> bardzo wybredny jeżeli chodzi o słodycze, a ponadto niespecjalnie lubię
> połączenia czekolady z owocami.
>
> Władysław
Być moze znajomi nie trafili na dobry tort Sachera. Ale raczej z tego co wiem
lubią bardzo dobre i drogie knajpy. Najwyraźniej rzeczywiście płaci się za
miejsce i markę a nie za sam tort.
bebekot
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-04 09:20:07
Temat: Re: tort sachera-czy jest dobry?In article <5...@n...onet.pl>,
"bebekot" <b...@v...pl> wrote:
> > Ale nie był to tort Sachera, więc o czym mowa.
> No właśnie zaznaczyłam, ze tylko góra tego tortu była tortem Sachera a reszta
> nie.
>
>
> > Bez przesady. Wcale nie jest taki słodki.
> To w takim razie moze dysponujesz jakimś ciekawszym przepisem. Jak masz go
> pod
> ręką to poprosze. Z tego co ja mam wychodzi ulep nie do ujedzenia. A ja
> nienawidze przesadnej słodkości
<http://tinylink.com/?QeW0CDmDE2>
Z tym przepisem łączy się taka historia. Zrobiliśmy taki tort kiedyś z
żoną. Żona zaniosła część do pracy i dała po kawałku pracownikom z
zaprzyjaźnionych działów, aby mieli do kawy. Ponieważ tort wygląda
skromnie, nikt specjalnie nie zwrócił na niego uwagi. Dopiero w porze
przedpołudniowej kawy zaczęli się do żony schodzić koledzy pytając: Co
to było wspaniałego? Ubocznym i właściwie niepożądanym efektem było też
to, że koleżanki żony przestały przynosić własne wypieki, które
przedtem kazały wszystkim podziwiać.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |