Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tort sachera-czy jest dobry?
Date: Tue, 04 Oct 2005 09:27:15 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
<5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.72.35.5
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1128410837 27586 80.72.35.5 (4 Oct 2005 07:27:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Oct 2005 07:27:17 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.4 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249223
Ukryj nagłówki
In article <5...@n...onet.pl>,
"bebekot" <b...@v...pl> wrote:
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
>
> Zrobiłam ale nieco zmodyfikowałam ten przepis. W konsekwencji moich przeróbek
> tylko góra tego tortu była tortem sachera.Gdy zaczęłam robić ten tort okazało
> sie, że rzeczywiście bedzie to tort-ulep. Podzieliłam więc ciasto na 3 części
> i
> każdą z nich nasączyłam odrobiną spirytusu. Dolną warstwe pokryłam bitą
> śmietaną
> i malinami z malinówki.Reszta pozostała mniej więcej bez zmian.Tort wyszedł
> bardzo dobry.
Ale nie był to tort Sachera, więc o czym mowa.
>
> Pytałam jeszcze osób, które często jeżdzą do Austri i jedli ten tort. Płaci
> się
> za niego tam ciężkie pieniądze a nie idzie go ujeść od słodkości.Nie jest
> wart
> takich pieniędzy.
Bez przesady. Wcale nie jest taki słodki. Czy warto dawać za niego takie
pieniądze? U Sachera płaci się też za miejsce i markę. Można więc zrobić
go samemu, tyle że przepisów jest wiele, różnej wartości i o różnym
podobieństwie do oryginału. Dobrze zrobiony tort Sachera to jeden z
najlepszych słodkich wyrobów w ogóle. I mówi$ to ja, który jestem
bardzo wybredny jeżeli chodzi o słodycze, a ponadto niespecjalnie lubię
połączenia czekolady z owocami.
Władysław
Władysław
|