Data: 2005-10-04 13:01:26
Temat: Re: tort sachera-czy jest dobry?
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <5...@n...onet.pl>,
"bebekot" <b...@v...pl> wrote:
> To jest rzczywiście zupełnie inny przepis niz ten, z ktorego ja robiłam ten
> tort. 26-go mam urodziny i bede go robić. A moze nawet skusze sie i zrobie go
> wcześniej. Napisze jak mi smakował. Jestem ciekawa
Życzę powodzenia. jednak ostrzegam -- jeżeli przypadkiem nie masz dużego
doświadczenia w robieniu ciast -- tort Sachera nie jest łatwy. Krytyczne
momenty to
1) właściwe ubicie piany -- ma być ta sztywna, by nie wylatywała z
odwróconej miski, a jajko położone na niej pozostało na wierzchu, a
trzeba uważać, by nie zaczęła się "śnieżyć" (m.in z tego drugiego
względu zalecam ubijanie ręczne, łatwiej kontrolować stan piany, niż
przy mikserze).
2) Połączenie tłustej i ciężkiej masy czekoladowej z ubitą pianą.
3) Wypieczenie, aby nie oklapło.
Władysław
|