Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???

Grupy

Szukaj w grupach

 

ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-27 13:27:38

Temat: ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???
Od: "Dorota C." <d...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Często zostaje mi sporo ugotowanych ziemniaków , jak mozna je jescze
wykorzystac?

pozdrawiam
Nova




--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-27 13:41:24

Temat: Re: ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???
Od: "Dorota***" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Zrobić kluski śląskie, albo kopytka, albo krokiety ziemniaczane, albo
pierogi ruskie. A najlepiej usmażyć na maśle cebulkę i wrzucić ziemniaki i
takie podsmażone jeść...

Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-27 13:42:13

Temat: Re: ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???
Od: G...@p...onet.pl-----USUN-TO (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 27 Apr 2003 15:27:38 +0200 I had a dream that Dorota C. <d...@g...pl>
wrote:
>Często zostaje mi sporo ugotowanych ziemniaków , jak mozna je jescze
>wykorzystac?

Pokroić na plasterki i podsmażyć. Podane z kefirkiem jest ambrozją.
Co jeszcze można... pierogi ruskie, kluski śląski lub inne...

--
Grzegorz Janoszka odpowiadając POPRAW adres

UWAGA, mam specyficzne poczucie humoru! Na newsach wyrażam swoje prywatne
specyficzne poglądy, a nie moich byłych, obecnych i przyszłych pracodawców.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-27 14:22:51

Temat: Re: ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

Może ktoś podrzuciłby mi przepis na krokiety ziemniaczane? Brzmi bardzo
zachęcająco! Nigdy nie jadłam, ani nawet o nich nie słyszałam!
Pozdrawiam wszystkich
Monika
PS Jesteście naprawdę super! To moja ulubiona lista dyskusyjna!
----- Original Message -----
From: "Dorota***" <d...@o...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, April 27, 2003 3:41 PM
Subject: Re: ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???


>
> Zrobić kluski śląskie, albo kopytka, albo krokiety ziemniaczane, albo
> pierogi ruskie. A najlepiej usmażyć na maśle cebulkę i wrzucić ziemniaki
i
> takie podsmażone jeść...
>
> Dorota
>
>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-27 15:04:04

Temat: Re: ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???
Od: "fata" <f...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Może ktoś podrzuciłby mi przepis na krokiety ziemniaczane? Brzmi bardzo
> zachęcająco! Nigdy nie jadłam, ani nawet o nich nie słyszałam!

Sprawdzony :)

3/4 kg ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 łyżeczki kminku
szczypta gałki
3 łyżki masła

Ziemniaki ugotować z kminkiem. Wystudzić, zemleć. Dodać jajka, mąkę, gałkę,
posolić, wyrobić ciasto. Uformować z niego wałek gr. 1 cm, pokroić na
kawałki 5 cm. Zrumienić je na maśle.

fata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-27 15:19:27

Temat: Re: ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???
Od: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Polecam tez zmudzkie bliny Zemaicziu ("z" z kropka), ktore nie raz juz
goscily na grupie.

Bliny Żemaicziu Bożenki z Wilna :-)

Ciasto:
ziemniaki
jajko
mąka

Farsz mięsny:
mięso
cebula
wywar (może być kostka)

Farsz bezmięsny:
grzyby
cebulka
przyprawy

Ziemniaki trzeba ugotować w osolonej wodzie, zaczekać aż wystygną i
rozetrzeć albo przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do tej masy
dodać jajko lub dwa, ciasto powinno być takie, żeby dało się z niego zlepić
placki. Ciasto zazwyczaj się lepi do rak, tu pomocna jest mąka. Jak ktoś
sobie życzy, to do ciasta można dodać jakieś przyprawy.

Farsz mięsny:
Gotowane mięso (może być każde, kiedyś robiłam nawet z kurczakiem)
przepuścić przez maszynkę do mielenia, drobno posiekać cebulkę i wszystko
lekko usmarzyć na oleju lub maśle. Pod koniec smażenia dodać wywar, tyle aby
mięso nie było zbyt suche, ale pływać tez nie może. Jak ktoś nie ma
możliwości albo chęci (tez się zdarza) przygotowywania farszu z gotowanym
mięsem, może zrobić zwykle mielone, smażąc go z cebulka.

Farsz bezmięsny, nie jest już danie tradycyjne, a tylko twór mojej fantazji:
Grzyby mogą być każde, robiłam z pieczarkami, kurkami i mieszanka innych
leśnych - niestety nie znam polskiej nazwy :o( . Wiec proponuje
najzwyczajniej usmażyć, poddusić grzybki z cebulka i użyć tego jako farszu,
tylko bez tego grzybowego soku, który powstanie podczas smażenia. Ten sok
dodaje później np. do sosu śmietanowego, zresztą grzyby tez, jeżeli zostaną.

Jak już wszystko mamy, to zaczynamy formowanie blinów. Bierzemy ciasto
ziemniaczane robimy na jednej dłoni taki duży placek, na który kładziemy
trochę mięsa, i całość przykrywamy ciastem, zawijając brzegi lub dodając
ciasto z miski. Trzeba tylko uważać, aby brzegi dobrze się posklejały i
farsz nie wypadał. W efekcie powinien wyjść taki dosyć gruby (Ok 1,5 cm)
plaski placek, który trzeba obtoczyć w mace. Smaży się te bliny na gorącym
oleju do złotego koloru. Proponuje podawać polanę śmietana lub jakimś sosem
np. pieczarkowy ze śmietanka, do tego dobrze pasuje surówka.
Źródło: Przepis rodzinny

Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-27 17:31:14

Temat: Re: ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???
Od: "Agati\(Aga\)" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorota C." <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:b8glrq$g07$1@inews.gazeta.pl...
> Często zostaje mi sporo ugotowanych ziemniaków , jak mozna je jescze
> wykorzystac?

Ugotowane ziemniaki pokroic w talarki, smażyc do zarumienienia na maśle
(lepiej wchydzą niz na oliwie) dodac zioła w trakcie smażenia -rozmaryn,
czaber, troche oregano, tymianku, bazylii . Moje dzieci jedzą takie
ziemniaczki z keczapem, albo z sosem z naturalnego jogurty + czosnek + sol i
pieprz.

Pozdrówka Agati


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-27 19:59:04

Temat: Odp: ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???
Od: "truskawka115" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Dorota C. <d...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b8glrq$g07$...@i...gazeta.pl...
> Często zostaje mi sporo ugotowanych ziemniaków , jak mozna je jescze
> wykorzystac?
>
> pozdrawiam
> Nova
> Zrobić sałatkę ziemniaczaną
4-6 ziemniaków
2 ogórki kiszone
1 cebula
majonez
sól pieprz
Wszystkie składniki ścieram na tarce o dużych oczkach przyprawiam i mieszam
z majonezem
Pycha :-)

>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-27 20:29:14

Temat: Re: ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???
Od: n...@m...ch szukaj wiadomości tego autora

>
> Użytkownik "Dorota C." <d...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:b8glrq$g07$1@inews.gazeta.pl...
> > Często zostaje mi sporo ugotowanych ziemniaków , jak mozna je jescze
> > wykorzystac?
>

Wczoraj jadlam odmiane salatki nicejskiej z ziemniakami - jak znalazl na lato!
Kawalki ugotowanych ziemniakow w towarzystwie plasterkow korniszona, poszarpany
tunczyk z puszki, cebulka i mnostw czarnych oliwek, a takze pomidor i jajko na
twardo. Aha - zapomnialabym o anchois:) Wszystko w sosie winegret.

pozdrawiam
Kalina

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-01 23:34:16

Temat: Re: ugotowane ziemnaki ...i co dalej ???
Od: "agatka" <a...@g...univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorota C." <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:b8glrq$g07$1@inews.gazeta.pl...
> Często zostaje mi sporo ugotowanych ziemniaków , jak mozna je jescze
> wykorzystac?
mozna np zrobic z nich kopytka, pierogi ruskie i chyba sporo innych rzeczy
tyz.


--
pozdrawiam
***agatka****


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Chwalę Pastelową [WRC, ul.Ruska/boczna Rynku]
mrozone kurki
Makłowicz - kluseczki szpinakowe
co z rzerzuchy ?
makaron po turecku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »