| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-07 22:49:22
Temat: zalewajka polska [p]A o to przepis, który znalazłam w książce "Dzieta życia" wydał mi się
interesujący
Zalewajka Polska
0,5 żurku z butelki lub (najlepiej) z własnego zakwasu z mąki razowej
6 - 7 ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 cebula drobno pokrojona
1 - 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki przyprawy "Staropolskiej" lub "Myśliwskiej" 1 łyżka oleju
sól,
pieprz do smaku
Ziemniaki zalać wodą i podgotować, gdy prawie miękkie wlać żurek i jeszcze
chwilę gotować, dodać przyprawy. Cebulę usmażyć na tłuszczu, pod koniec
dodać drobno posiekany czosnek i połączyć z ugotowaną zupą.
Monika
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-08 09:25:28
Temat: Re: zalewajka polska [p]Zalewajka to zupa mojego dzieciństwa. Wychowywałem się przeszło pól
wieku temu w Piotrkowie Trybunalskim i była ona podawana w następujący
sposób:
W misce podawano ugotowane, potłuczone ziemniaki, okraszone podsmażoną
na słoninie cebula, a następnie zalewano to ugotowanym osobno żurem. To
w mieście. A na wsi, gdzie bywałem u rodziny ziemniaki były w dużej
misce na stole, a tależ z żurem każdy miał swój i po trochu ze wspólnej
misy sobie nabierał.
Uwaga do przepisu. Ziemniaki muszą być ugotowane. Zalane żurem już nie
zmiękną.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-08 09:26:56
Temat: Re: zalewajka polska [p]
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> napisał w wiadomości
news:c7i923$ia6$1@news.onet.pl...
> Zalewajka to zupa mojego dzieciństwa. Wychowywałem się przeszło pól
> wieku temu w Piotrkowie Trybunalskim i była ona podawana w następujący
> sposób:
> W misce podawano ugotowane, potłuczone ziemniaki, okraszone podsmażoną
> na słoninie cebula, a następnie zalewano to ugotowanym osobno żurem.
Co według Ciebie znaczy żur?
poiu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-09 05:17:33
Temat: Re: zalewajka polska [p]Dnia 2004-05-08 11:25, Tako rzecze Kyllyan :
> Zalewajka to zupa mojego dzieciństwa. Wychowywałem się przeszło pól
> wieku temu w Piotrkowie Trybunalskim
wow! tos Ty moj krajan :) i co Cie az do Gdanska wywialo? :)
a co do zalewajki to moja babcia robila identycznie jak w przepisie od
Moniki i czasami dodawala grzybow, ale ja to nie lubie zalewajki.
--
pozdrawiam
Nea
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-09 10:42:57
Temat: Re: zalewajka polska [p]> A o to przepis, który znalazłam w książce "Dzieta życia" wydał mi się
> interesujący
> Zalewajka Polska
> 0,5 żurku z butelki lub (najlepiej) z własnego zakwasu z mąki razowej
>
> 6 - 7 ziemniaków pokrojonych w kostkę
> 1 cebula drobno pokrojona
> 1 - 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
> 1 łyżeczka majeranku
> 1/2 łyżeczki przyprawy "Staropolskiej" lub "Myśliwskiej" 1 łyżka oleju
> sól,
> pieprz do smaku
>
> Ziemniaki zalać wodą i podgotować, gdy prawie miękkie wlać żurek i jeszcze
> chwilę gotować, dodać przyprawy. Cebulę usmażyć na tłuszczu, pod koniec
> dodać drobno posiekany czosnek i połączyć z ugotowaną zupą.
>
> Monika
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
ja nie daję cebuli i czosnku, zalewam śmietaną i dodaję drobno posiekany
koperek; dla mnie pycha
pozdrawiam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |