Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zapiekanki - problem

Grupy

Szukaj w grupach

 

zapiekanki - problem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-22 09:04:09

Temat: zapiekanki - problem
Od: Anna <a...@r...fm> szukaj wiadomości tego autora


witam :-)

mam problem i pytanie zarazem.... jak zrobic zapiekanke (warzywna), zeby
ten sos, ktorym sie ja zalewa, nie byl tak rozpaczliwie plynny? marzy mi
sie, zeby byl jak pianka, taki, zeby go mozna bylo kroic, a nie, zeby mi
na dnie naczynia plywala jakas maz... wczoraj zrobilam zapiekanke z
ziemniakow, sos byl z zasmazki plus ser brie i z wierzchu bardzo ladnie
sie zapiekl, a w srodku mokra mazia....

niedawno jadlam w restauracji przepyszna tarte z cukinii, dostalam
pieknie wykrojony kwadrat (wysoki, nie plaski placek) - cienko pokrojone
cukinie w takiej wlasnie pysznej piance.... jak to cudo zrobic????

pozdrawiam i dzieki z gory.

--
Anna
--

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-22 09:04:13

Temat: Re: zapiekanki - problem
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Anna" <a...@r...fm> napisał w wiadomości
news:3B837589.7B89FD5E@rmf.fm...
>
> niedawno jadlam w restauracji przepyszna tarte z cukinii, dostalam
> pieknie wykrojony kwadrat (wysoki, nie plaski placek) - cienko pokrojone
> cukinie w takiej wlasnie pysznej piance.... jak to cudo zrobic????

może do sosu przed zalaniem potrawy dodano ubite jajko?
Jesli zapiekanka była włozona do gorącego pieca, to masa się scięła i nie
opadła...ale to tylko moje rozważania a nie pewnik.

pozdrawiam
Basia

ps. co do sosu z serem pleśniowym, to ja do zapiekanek dodaję sos
beszamelowy do którego dodaje taki ser.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 09:14:11

Temat: Re: zapiekanki - problem
Od: "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Anna <a...@r...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@r...fm...
>
> witam :-)
>
> mam problem i pytanie zarazem.... jak zrobic zapiekanke (warzywna), zeby
> ten sos, ktorym sie ja zalewa, nie byl tak rozpaczliwie plynny? marzy mi
> sie, zeby byl jak pianka, taki, zeby go mozna bylo kroic, a nie, zeby mi
> na dnie naczynia plywala jakas maz... wczoraj zrobilam zapiekanke z
> ziemniakow, sos byl z zasmazki plus ser brie i z wierzchu bardzo ladnie
> sie zapiekl, a w srodku mokra mazia....


Mi nie wychodzi mokra mazia, a sos robię po prostu z jajkami wybełtanymi z
mlekiem i przyprawami. Zawsze ładnie się zcina, i wygląda właśnie jak
pianka.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 10:24:41

Temat: Re: zapiekanki - problem
Od: Anna <a...@r...fm> szukaj wiadomości tego autora



Wknpim wrote:

>
> Mi nie wychodzi mokra mazia, a sos robię po prostu z jajkami wybełtanymi z
> mlekiem i przyprawami. Zawsze ładnie się zcina, i wygląda właśnie jak
> pianka.


...kiedys robilam wersje z jajkami i smietana i tez sie mazilo. moze za
grube te zapiekanki...

coz, pozostaje mi wyprobowywanie dalej, wazne, ze chlop nie tylko nie
narzeka, ale wcina ilosci przekraczajace moje najsmielsze
wyobrazenia...;-)

--
Anna
-- http://mitica.w.interia.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 10:26:24

Temat: Re: zapiekanki - problem
Od: Anna <a...@r...fm> szukaj wiadomości tego autora



Barbara wrote:
>
> może do sosu przed zalaniem potrawy dodano ubite jajko?
> Jesli zapiekanka była włozona do gorącego pieca, to masa się scięła i nie
> opadła...ale to tylko moje rozważania a nie pewnik.

piec byl goracy.
z jajkiem bede eksperymencic.

> ps. co do sosu z serem pleśniowym, to ja do zapiekanek dodaję sos
> beszamelowy do którego dodaje taki ser.

przepis byl z grupy, nie pamietam, kto go podawal, ale nazywalo sie to
"zapiekanka francuska". proste, sympatyczne, dobre... tylko ten sos...
:-)

--
Anna
-- http://mitica.w.interia.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-22 10:47:03

Temat: Re: zapiekanki - problem
Od: fghfgh <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Anna wrote:

>
> przepis byl z grupy, nie pamietam, kto go podawal, ale nazywalo sie to
> "zapiekanka francuska". proste, sympatyczne, dobre... tylko ten sos...
> :-)

Moze po prostu za duzo sosu dajesz? Ja mam z reguly problem aby nie bylo
za suche potem ale maziaja jeszcze mi nie wychodzila
pzdr
agi

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Piknik
sztucce HEFRY-co sadzicie?
Serce z ciasta - prośba
CFV2: pl.rec.robotki-reczne (glosowanie)
Dodatki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »