Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: 10 kilo ogorkow i lecso
Date: Wed, 24 Jul 2002 12:39:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <ahm0eh$hth$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1027507474 18353 213.25.246.186 (24 Jul 2002 10:44:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Jul 2002 10:44:34 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:117795
Ukryj nagłówki
wlasnie kupilam 10 kilo ogorkow nieduzych , waskich( 1.20 zl za kg)) i bede
robic konserwowe. Mam zestawy koprowe, ocet czosnek i inne ingrediencje.
Dodatkowo polece nieopodal po liscie debu prosto z drzewa jak doskocze:))) A
na obiadek lecso z kielbaska podwawelska.Teraz ogorki mocza sie w wannie z
zimna woda i dla nabrania jedrnosci i dla oplukania z kurzu. Aby sobie
dodatkowo utrudnic dzien - po drodze z ogorcami nabylam forme na babe
drozdzowa z kominkiem ( fi 23 cm) i jakby jakas dobra dusza miala fajny
przepis na takowa z rodzynkami , to poprosze- bede dzialac rownolegle na dwa
fronty:)))A i jeszcze wazna rzecz dla robiacych przetwory : nie warto bawic
sie w ubiegloroczne pokrywki : po ok. 35 gr kupujemy nowe i po
pasteryzowaniu MUSI trzymac jak drut.Ze starymi po odwroceniu do gory dnem -
kapie czasami....Nowicjuszom przypominam , ze nakretki ( jak i sloiki )maja
najczesciej albo 4 albo 6 wypustek( a sloiki gwintow).Sprawdzic ile w domu
ma sie takich i takich sloikow -i dokupic to co trzeba . Nie robimy tego
przy produkcji dzemow- bo nakretki sluza pare lat te same- chyba , ze
zardzewialy .
http://www.budapeszt.infinity.waw.pl/qchnia/lecso.ht
ml
LECSO
1,4kg zielonej papryki
600g pomidorów
150g cebuli
50g wędzonego boczku
5g mielonej papryki
80g masła
sól
Papryki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w dość duże kawałki.
Pomidory sparzyć, również obrać i pokroić w ćwiartki. Cebulę przekroić na
pół, a potem każą połówkę na drobniejsze plasterki. W sporym garnku zagrzać
masło i obsmażyć na nim boczek, później dodać pozostałe składniki.
Początkowo dusić bez przykrycia na silnym ogniu, gdy warzywa puszczą sok -
zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem aż będą miękkie. Można prócz boczku
dodać jeszcze kiełbasę i, żeby danie było pożywniejsze, ryż.
Jola L-L
PS: to jak z babka drozdzowa???
|