Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: 3 przepisy na WALENTYNKI
Date: Sat, 2 Feb 2002 17:56:32 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 84
Message-ID: <a3h5ge$2k03$1@pingwin.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.130.129.54
X-Trace: pingwin.acn.pl 1012668750 86019 10.130.129.54 (2 Feb 2002 16:52:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Sat, 2 Feb 2002 16:52:30 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94461
Ukryj nagłówki
2 obiadowe i 1 deser - a wszystko w ksztalcie serca:)))
imbirowe togiatelle
=============
- na stronie http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1678 jest zdjecie
potrawy
Czas przygotowania: 1 godzina
Proporcje podane dla 2 osób.
Składniki:
20 dag mąki
10 dag masła
jajko
12,5 dag makaronu
10 dag dyni
2 cm korzenia imbiru
por
natka
6 łyżek oliwy
sól
Przepis:
Zmiksować mąkę, masło, jajko - posolić, rozwałkować. Ciastem wylepić dno i
boki foremki w kształcie serca, ponakłuwać widelcem. Upiec w piekarniku (200
stopni przez 20 minut). Pokrojoną dynię i imbir usmażyć w oliwie (3 minuty),
dodać pokrojony por, smażyć 10 minut. Dodać natkę, 0,5 szklanki wody,
posolić, gotować 10 minut. Ugotować makaron, wymieszać z sosem, przełożyć do
upieczonego serca.
Źródło / autor: Uroda nr 2/2000
jarzynowe serca
===========
na stronie http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1686 jest zdjecie
potrawy
Czas przygotowania: 45 minut
Proporcje podane dla 2 osób.
Składniki:
po 10 dag kalafiora, brokułów, marchewki, ziemniaków
2 jajka
3 dag tartego parmezanu
mąka
bułka tarta
sos pomidorowy
oliwa
sól
Przepis:
Jarzyny ugotować na parze (20 minut), ugnieść widelcem (połowę ziemniaków
zostawić), dodać jajko, ser, sól, 2 łyżki tartej bułki, wyrobić. Feremką w
kształcie serca wyciąć z masy 4 serca, obtoczyć w mące, ubitym jajku, bułce
i smażyć na oliwie (1 minutę z każdej strony). Obsuszyć na pergaminie,
zachować w cieple. Z ziemniaka wyciąć serduszka. Podawać razem z sercami z
jarzyn i sosem pomidorowym.
Źródło / autor: Uroda nr 2/2000
caluski
=====
na stronie http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1687 jest zdjecie tego
deseru
Czas przygotowania: 35 minut
Proporcje podane dla 2 osób.
Składniki:
10 dag czarnej czekolady
100 ml śmietany
9 dag białej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przepis:
Czekoladę pokrouszyć, wrzucić do rondelka umieszczonego w kąpieli wodnej,
rozpuścić. Na pergaminie narysiwać 8 serc, wyciąć, posmarować rozpuszczoną
czekoladą. Wystudzić, zdjąć pergamin. Śmietanę wymieszać z kawą, dodać białą
czekoladę, zagotować, wystudzić, ubić mikserem na puszystą masę. Masą
posmarować serca, ułożyć po 4 warstwy, ozdobić.
Źródło / autor: Uroda nr 2/2000
|