| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-19 08:09:28
Temat: A wczoraj Makłowicz pokazywał....Takie powidła z papryki...
moze ktos ma jakies blizsze informacje odnośnie technologii wytwarzania ??
jakos ostatnio papryka całkiem nieżle rośnie i dojzewa wiec czemu nie
spróbowac :))
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-19 08:58:26
Temat: Re: A wczoraj Makłowicz pokazywał....
"Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> wrote
in message news:etlgmi$4g2$1@news.lublin.pl...
> Takie powidła z papryki...
>
> moze ktos ma jakies blizsze informacje odnośnie technologii wytwarzania ??
>
> jakos ostatnio papryka całkiem nieżle rośnie i dojzewa wiec czemu nie
> spróbowac :))
>
> Marek
To nie jest problem, tylko wybrać czy ma byś słodka, czy pikantna -
regulując to dodatkiem papryki ostrej. Sparzyć posiadane strąki papryki
wrzątkiem - najlepiej przez zanurzenie, następnie dokładnie wypestkować i
podrobione rozgotować - pilnować w czasie odparowywania, aby nigdzie się nie
przypaliła - oprócz niemiłego zapachu nabierze goryczy...
Na gorąco rozfasowac w wyparzone słoiczki i zapasteryzowac jak inne tego
rodzaju wyroby - czas stosownie do wielkości słoików....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-19 10:55:40
Temat: Re: A wczoraj Makłowicz pokazywał....Witam
Paprykowy przepis:
Relisz
Składniki:
1 kg oczyszczonej i posiekanej papryki
2 obrane i posiekane cebule
2 szklanki octu jabłkowego
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ziaren gorczycy
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka chili w płatkach
Wykonanie:
w dużym rondlu wymieszać wszystkie składniki, gotować godzinę na małym
ogniu, mieszając od czasu do czasu. z tej ilości składników powinno wyjść
ok. 3 szklanek reliszu.
Relisz podaje się do pieczonych mięs i wędlin, ma słodkawy smak.
Pozdrawiam
Mika
www.kulinarny.net
Użytkownik "Marek W."
<U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU
.UplU> napisał w
wiadomości news:etlgmi$4g2$1@news.lublin.pl...
> Takie powidła z papryki...
>
> moze ktos ma jakies blizsze informacje odnośnie technologii wytwarzania ??
>
> jakos ostatnio papryka całkiem nieżle rośnie i dojzewa wiec czemu nie
> spróbowac :))
>
> Marek
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-20 15:21:38
Temat: Re: A wczoraj Makłowicz pokazywał....On Mon, 19 Mar 2007 09:09:28 +0100, Marek W. wrote:
> Takie powidła z papryki...
>
> moze ktos ma jakies blizsze informacje odnośnie technologii wytwarzania ??
Nie wiem co to dokładnie było - ale mógł to być jakiś paprykowy chutney,
rzeczywiście wygląda toto trochę jak dżem - ale całkiem pikantne jest.
mucher
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |