Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kisiel w USA

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kisiel w USA

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 59


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-03-19 00:48:45

Temat: Re: Kisiel w USA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
> Witam
> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy ze
> kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
>
> Dziekuje i pozdrawiam
> Jacek

Możesz sobie zrobić sam.
To dawniej nie był produkt przemysłowy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-03-19 02:41:45

Temat: Re: Kisiel w USA
Od: "Iwon\(k\)a" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
> Witam
> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy ze
> kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...

chyba tutaj czegos takiego nie znaja. kisiel to ja kupuje w polskich
sklepach, w amerykanskich tych co stanowia zrodlo mojego zaopatrzenia
kisielu niet.



iwon(K)a

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-03-19 02:46:01

Temat: Kisiel w USA
Od: "Killer" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy ze
kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...

Dziekuje i pozdrawiam
Jacek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-03-19 04:29:28

Temat: Re: Kisiel w USA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
> Witam
> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy ze
> kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
>
> Dziekuje i pozdrawiam
> Jacek

Kisiel z czerwonego wina i konfitury:

wino - 80g
woda - 100g
cukier 15g
mąka ziemniaczana - 10g
konfitury - 25g

Do naczynia z wodą wlać wino i zagotować, dodać konfiturę, cukier i
rozprowadzoną make ziemniaczaną, zagotować i ochłodzić.
Wlać do miseczek, przed podaniem polać sokiem z konfitury.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-03-19 04:31:38

Temat: Re: Kisiel w USA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...

Przepisy z różnych książek:

Kisiel z porzeczek, malin lub wiśni:

Objętościowo:
1,5 - litra owoców,
1 - 1,5 szklanki cukru,
1 - szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 - litra wody

W części wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną.
W pozostałej wodzie zagotować owoce (maliny - poł na pół z porzeczkami) i
zmiksować
trzepaczkami, nie nożykiem, przecedzić, zagotować z cukrem i mąką
ziemniaczaną -
rozlać do szklanek lub pucharków przpłukanych zimną wodą - schłodzić. Przed
podaniem
można na wierzch nalać soku, nałożyć śmietanki (może być ubita), a nawet
mleka.
Proporcje na sześć osób.

Kisiel z jabłek:

8 - 10 jabłek,
1 - szklanka cukru,
1 - szklanka mąki ziemniaczanej
trochę mielonego cynamonu

Obrać i pokroić wypestkowane jabłka, rozgotować, zmiksować, dodać cukier i
cynamon
oraz wody aby z tą, którą byłą rozprowadzona mąka ziemniaczana było sześć
szklanek
kisielu. Zagotować mieszając, wylać do naczyń dla zastygnięcia.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-03-19 05:49:09

Temat: Re: Kisiel w USA
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <etkt98$fkr$1@news.onet.pl>,
"Iwon\(k\)a" <i...@p...onet.pl> wrote:

> "Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
> > Witam
> > Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
> > prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy ze
> > kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
>
> chyba tutaj czegos takiego nie znaja. kisiel to ja kupuje w polskich
> sklepach, w amerykanskich tych co stanowia zrodlo mojego zaopatrzenia
> kisielu niet.

A przecież to prosto robi się samemu.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-03-19 08:11:03

Temat: Re: Kisiel w USA
Od: "Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:etkt98$fkr$1@news.onet.pl...
> "Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
>> Witam
>> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
>> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy
>> ze kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
>
> chyba tutaj czegos takiego nie znaja. kisiel to ja kupuje w polskich
> sklepach, w amerykanskich tych co stanowia zrodlo mojego zaopatrzenia
> kisielu niet.

Z ciekawości: czy da się "normalnie" kupić mąkę ziemniaczaną?
Bo może w ogóle nie ma tam tracycji?

T. D.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-03-19 08:25:33

Temat: Re: Kisiel w USA
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <etlgk1$o7m$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl> wrote:

> "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:etkt98$fkr$1@news.onet.pl...
> > "Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
> >> Witam
> >> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
> >> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy
> >> ze kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
> >
> > chyba tutaj czegos takiego nie znaja. kisiel to ja kupuje w polskich
> > sklepach, w amerykanskich tych co stanowia zrodlo mojego zaopatrzenia
> > kisielu niet.
>
> Z ciekawości: czy da się "normalnie" kupić mąkę ziemniaczaną?
> Bo może w ogóle nie ma tam tracycji?

Rosyjskie książki kucharskie na amerykański rynek, które mam -- Kiry
Pietrowskiej i Aleksandry Kropotkiny -- zalecają w razie trudności z
dostaniem mączki ziemniaczanej, użyć skrobi kukurydzianej.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-03-19 08:52:49

Temat: Re: Kisiel w USA
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>>> Witam
>>> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
>>> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy
>>> ze kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
>>
>> chyba tutaj czegos takiego nie znaja. kisiel to ja kupuje w polskich
>> sklepach, w amerykanskich tych co stanowia zrodlo mojego zaopatrzenia
>> kisielu niet.
>
>Z ciekawości: czy da się "normalnie" kupić mąkę ziemniaczaną?
>Bo może w ogóle nie ma tam tracycji?
>
>T. D.


ja wprawdzie w innym kraju, ale u nas mozna kupic make kartoflana
w health food shops. a tak to mozna uzywac z rownie dobrym
skutkiem corn four/corn starch.

i kisiel naprawde najlepiej zrobic samemu...o ile nie jest sie
uzaleznionym od Slodkiej Chwili :PPPP

pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-03-19 08:53:52

Temat: Re: Kisiel w USA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-102051.09253319032007@news.gazeta.pl...
> In article <etlgk1$o7m$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl> wrote:
>
> > "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:etkt98$fkr$1@news.onet.pl...
> > > "Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> > > news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
> > >> Witam
> > >> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane
taki
> > >> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator
tłumaczy
> > >> ze kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
> > >
> > > chyba tutaj czegos takiego nie znaja. kisiel to ja kupuje w polskich
> > > sklepach, w amerykanskich tych co stanowia zrodlo mojego zaopatrzenia
> > > kisielu niet.
> >
> > Z ciekawości: czy da się "normalnie" kupić mąkę ziemniaczaną?
> > Bo może w ogóle nie ma tam tracycji?
>
> Rosyjskie książki kucharskie na amerykański rynek, które mam -- Kiry
> Pietrowskiej i Aleksandry Kropotkiny -- zalecają w razie trudności z
> dostaniem mączki ziemniaczanej, użyć skrobi kukurydzianej.
>
> Władysław

Albo ryżowej - ta jest prawie wszędzie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wok z pokrywka?
Makron rodzaje i... rozmiary? no właśnie....
Kawał na dziś - co prawda nie mój ale dobry
czosnek niedźwiedzi
ksiazki kucharskie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »