| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-19 00:48:45
Temat: Re: Kisiel w USA
"Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
> Witam
> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy ze
> kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
>
> Dziekuje i pozdrawiam
> Jacek
Możesz sobie zrobić sam.
To dawniej nie był produkt przemysłowy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-19 02:41:45
Temat: Re: Kisiel w USA"Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
> Witam
> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy ze
> kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
chyba tutaj czegos takiego nie znaja. kisiel to ja kupuje w polskich
sklepach, w amerykanskich tych co stanowia zrodlo mojego zaopatrzenia
kisielu niet.
iwon(K)a
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-03-19 02:46:01
Temat: Kisiel w USAWitam
Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy ze
kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
Dziekuje i pozdrawiam
Jacek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-03-19 04:29:28
Temat: Re: Kisiel w USA
"Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
> Witam
> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy ze
> kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
>
> Dziekuje i pozdrawiam
> Jacek
Kisiel z czerwonego wina i konfitury:
wino - 80g
woda - 100g
cukier 15g
mąka ziemniaczana - 10g
konfitury - 25g
Do naczynia z wodą wlać wino i zagotować, dodać konfiturę, cukier i
rozprowadzoną make ziemniaczaną, zagotować i ochłodzić.
Wlać do miseczek, przed podaniem polać sokiem z konfitury.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-03-19 04:31:38
Temat: Re: Kisiel w USA
"Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
Przepisy z różnych książek:
Kisiel z porzeczek, malin lub wiśni:
Objętościowo:
1,5 - litra owoców,
1 - 1,5 szklanki cukru,
1 - szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 - litra wody
W części wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną.
W pozostałej wodzie zagotować owoce (maliny - poł na pół z porzeczkami) i
zmiksować
trzepaczkami, nie nożykiem, przecedzić, zagotować z cukrem i mąką
ziemniaczaną -
rozlać do szklanek lub pucharków przpłukanych zimną wodą - schłodzić. Przed
podaniem
można na wierzch nalać soku, nałożyć śmietanki (może być ubita), a nawet
mleka.
Proporcje na sześć osób.
Kisiel z jabłek:
8 - 10 jabłek,
1 - szklanka cukru,
1 - szklanka mąki ziemniaczanej
trochę mielonego cynamonu
Obrać i pokroić wypestkowane jabłka, rozgotować, zmiksować, dodać cukier i
cynamon
oraz wody aby z tą, którą byłą rozprowadzona mąka ziemniaczana było sześć
szklanek
kisielu. Zagotować mieszając, wylać do naczyń dla zastygnięcia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-03-19 05:49:09
Temat: Re: Kisiel w USAIn article <etkt98$fkr$1@news.onet.pl>,
"Iwon\(k\)a" <i...@p...onet.pl> wrote:
> "Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
> > Witam
> > Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
> > prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy ze
> > kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
>
> chyba tutaj czegos takiego nie znaja. kisiel to ja kupuje w polskich
> sklepach, w amerykanskich tych co stanowia zrodlo mojego zaopatrzenia
> kisielu niet.
A przecież to prosto robi się samemu.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-03-19 08:11:03
Temat: Re: Kisiel w USA"Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:etkt98$fkr$1@news.onet.pl...
> "Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
>> Witam
>> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
>> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy
>> ze kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
>
> chyba tutaj czegos takiego nie znaja. kisiel to ja kupuje w polskich
> sklepach, w amerykanskich tych co stanowia zrodlo mojego zaopatrzenia
> kisielu niet.
Z ciekawości: czy da się "normalnie" kupić mąkę ziemniaczaną?
Bo może w ogóle nie ma tam tracycji?
T. D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-03-19 08:25:33
Temat: Re: Kisiel w USAIn article <etlgk1$o7m$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl> wrote:
> "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:etkt98$fkr$1@news.onet.pl...
> > "Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
> >> Witam
> >> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
> >> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy
> >> ze kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
> >
> > chyba tutaj czegos takiego nie znaja. kisiel to ja kupuje w polskich
> > sklepach, w amerykanskich tych co stanowia zrodlo mojego zaopatrzenia
> > kisielu niet.
>
> Z ciekawości: czy da się "normalnie" kupić mąkę ziemniaczaną?
> Bo może w ogóle nie ma tam tracycji?
Rosyjskie książki kucharskie na amerykański rynek, które mam -- Kiry
Pietrowskiej i Aleksandry Kropotkiny -- zalecają w razie trudności z
dostaniem mączki ziemniaczanej, użyć skrobi kukurydzianej.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-03-19 08:52:49
Temat: Re: Kisiel w USA
>>> Witam
>>> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane taki
>>> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator tłumaczy
>>> ze kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
>>
>> chyba tutaj czegos takiego nie znaja. kisiel to ja kupuje w polskich
>> sklepach, w amerykanskich tych co stanowia zrodlo mojego zaopatrzenia
>> kisielu niet.
>
>Z ciekawości: czy da się "normalnie" kupić mąkę ziemniaczaną?
>Bo może w ogóle nie ma tam tracycji?
>
>T. D.
ja wprawdzie w innym kraju, ale u nas mozna kupic make kartoflana
w health food shops. a tak to mozna uzywac z rownie dobrym
skutkiem corn four/corn starch.
i kisiel naprawde najlepiej zrobic samemu...o ile nie jest sie
uzaleznionym od Slodkiej Chwili :PPPP
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-03-19 08:53:52
Temat: Re: Kisiel w USA
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-102051.09253319032007@news.gazeta.pl...
> In article <etlgk1$o7m$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> "Tomasz Dryjanski" <i...@o...pl> wrote:
>
> > "Iwon(k)a" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:etkt98$fkr$1@news.onet.pl...
> > > "Killer" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> > > news:etkmgf$7ni$1@news.onet.pl...
> > >> Witam
> > >> Pytanie do mieszkajacych w USA - w jakich sieciach sklepow dostane
taki
> > >> prawdziwy kisiel ? Jak "on" sie zwie, jakich firm ? Translator
tłumaczy
> > >> ze kisiel to fruit jelly ale to chyba bardziej galaretka owocowa...
> > >
> > > chyba tutaj czegos takiego nie znaja. kisiel to ja kupuje w polskich
> > > sklepach, w amerykanskich tych co stanowia zrodlo mojego zaopatrzenia
> > > kisielu niet.
> >
> > Z ciekawości: czy da się "normalnie" kupić mąkę ziemniaczaną?
> > Bo może w ogóle nie ma tam tracycji?
>
> Rosyjskie książki kucharskie na amerykański rynek, które mam -- Kiry
> Pietrowskiej i Aleksandry Kropotkiny -- zalecają w razie trudności z
> dostaniem mączki ziemniaczanej, użyć skrobi kukurydzianej.
>
> Władysław
Albo ryżowej - ta jest prawie wszędzie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |