| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-02 20:55:57
Temat: Alkohole - StrogonowW przepisie na Strogonowa jest napisane: dodać kieliszek brendy lub winiaku.
Nie mam ani jednego ani drugiego, a co gorsze, nie znam się na alkoholach.
Pytam więc, czym można zastąpić te trunki? Czy na przykład whisky może być,
bo akurat to mam? Z góry dziękuję za odpowiedź.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-02-02 23:01:27
Temat: Re: Alkohole - Strogonow
Użytkownik "elżbieta" <e...@w...pl> napisał
>W przepisie na Strogonowa jest napisane: dodać kieliszek brendy lub
>winiaku. Nie mam ani jednego ani drugiego, a co gorsze, nie znam się na
>alkoholach.
a nie masz tzw. koniaku?
Protz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-02-02 23:28:56
Temat: Re: Alkohole - Strogonowmoze poza tematem
>>W przepisie na Strogonowa jest napisane: dodać kieliszek brendy lub
>>winiaku. Nie mam ani jednego ani drugiego, a co gorsze, nie znam się na
>>alkoholach.
Bobek Makłak uparł się ostatnio że ma być STROGAAANOW !!!
istotne ili niet?
zdroofka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-02-02 23:35:00
Temat: Re: Alkohole - StrogonowIn article <eq08ia$7u4$1@atlantis.news.tpi.pl>, elżbieta <e...@w...pl>
wrote:
> W przepisie na Strogonowa jest napisane: dodać kieliszek brendy lub winiaku.
> Nie mam ani jednego ani drugiego, a co gorsze, nie znam się na alkoholach.
> Pytam więc, czym można zastąpić te trunki? Czy na przykład whisky może być,
> bo akurat to mam? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Poszukaj dobrego przepisu na stroganowa,
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-02-03 05:29:12
Temat: Re: Alkohole - Strogonow
"elżbieta" <e...@w...pl> wrote in message
news:eq08ia$7u4$1@atlantis.news.tpi.pl...
>W przepisie na Strogonowa jest napisane: dodać kieliszek brendy lub
>winiaku. Nie mam ani jednego ani drugiego, a co gorsze, nie znam się na
>alkoholach. Pytam więc, czym można zastąpić te trunki? Czy na przykład
>whisky może być, bo akurat to mam? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Koniak, moze być Napoleon.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-02-03 08:49:23
Temat: Re: Alkohole - StrogonowPanslavista napisał(a):
[...]
Ela, nie bierz poważnie tych głupot, jakie wypisuje poprzednik.
Dopraw stroganova winem.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-02-03 08:59:58
Temat: Re: Alkohole - Strogonow
"BBjk" <b...@Q...pl> wrote in message
news:eq1i7o$an4$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał(a):
> [...]
>
> Ela, nie bierz poważnie tych głupot, jakie wypisuje poprzednik.
> Dopraw stroganova winem.
> --
> pa, BBjk
Pytano o koniaki, wino też dobre. Czy nie masz odrobiny poczucia humoru?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-02-03 09:54:02
Temat: Re: Alkohole - StrogonowIn article <eq1i7o$an4$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@Q...pl>
wrote:
> Panslavista napisał(a):
> [...]
>
> Ela, nie bierz poważnie tych głupot, jakie wypisuje poprzednik.
> Dopraw stroganova winem.
Do stroganowa niezbędne są następujące składniki:
polędwica wołowa
masło
śmietana
sól, pieprz
ewentualnie mąka do oprószenia mięsa i bulion do zdeglasowania patelni.
Często stosuje się jeszcze następujące dodatki, ale są one dyskusyjne
cebula
pieczarki
musztarda
koncentrat pomidorowy
Cała reszta to frymuśne wytrybenki nie mające wiele wspólnego z
oryginalnym stroganowem, a zwykle psujące go. Chociaż osobiście myślę,
że odrobina wina koniaku (raczej niż wina) nie zaszkodzi.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-02-03 10:06:03
Temat: Re: Alkohole - StrogonowWladyslaw Los napisał(a):
> Cała reszta to frymuśne wytrybenki nie mające wiele wspólnego z
> oryginalnym stroganowem, a zwykle psujące go. Chociaż osobiście myślę,
> że odrobina wina koniaku (raczej niż wina) nie zaszkodzi.
Pamiętam! Pamiętam! :)
sam przed wiekami polecałeś do niego wino ;)
O pozostałych dodatkach nie było teraz mowy, boć chyba oczywiste, ze
nikt nie serwuje samego mięsa zalanego alkoholem, wół wszak nie robak.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-02-03 10:16:55
Temat: Re: Alkohole - StrogonowIn article <eq1mo9$n25$1@inews.gazeta.pl>, BBjk <b...@Q...pl>
wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
>
> > Cała reszta to frymuśne wytrybenki nie mające wiele wspólnego z
> > oryginalnym stroganowem, a zwykle psujące go. Chociaż osobiście myślę,
> > że odrobina wina koniaku (raczej niż wina) nie zaszkodzi.
>
> Pamiętam! Pamiętam! :)
> sam przed wiekami polecałeś do niego wino ;)
Raz wspomniałem, że bywa, że się dodaje wina. Jednak sam tego nie robię,
chociaż odrobina białego wina do deglazowania patelni może być warta
wypróbowania. Koniak jednak bardziej przemawia do wyobraźni.
> O pozostałych dodatkach nie było teraz mowy,
Chciałem tylko prypomieć, czym właściwie ma być ta potrawa,
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |