Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: aniab <a...@p...pulawy.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Brytfanki
Date: Tue, 19 Feb 2002 10:14:12 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <3...@p...pulawy.pl>
NNTP-Posting-Host: is-1.man.pulawy.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1014110087 17939 195.117.173.50 (19 Feb 2002 09:14:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Feb 2002 09:14:47 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en,pl
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (WinNT; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:96639
Ukryj nagłówki
Ostatni zakupiłam sobie taka brytfankę do babki z dziurką z teflonu.
Była dość droga kilka razy droższa od zwykłych blaszanych. Piekłam w
niej cudowne szybkie ciasta z których mój mąż jadał skórkę córka
środeczek a to dlatego że skórka miała prawie centymetr grubości. Na tym
całym centymetrze swej grubości była pyszna i chrupiąca a kolor miała
jak biszkopt z obrazka (wspaniale mi piecze piekarnik i wszystkie ciasta
mają taki ładny kolor chyba że je za przetrzymam)
Blaszkę wg przepisu smarowałam tylko masłem i zaraz po upieczeniu i
zjedzeniu ciasta co zajmowało naszej 4- osobowej rodzince ok. godziny
myłam zwykła gąba z ostrzejśza stroną ale już lekkko zużytą czyli wogóle
nie ostrą no może troszeczkę.
Ostatnio zauważyłam że moja foremka ma odprysk wielkości 2 zł polskich
tylko trochę jajowaty (w kształcie oczywiście) Nie uderzyłam nią w nic
jak bym śmiała - tak potraktować żródlo wspaniałych ciast.
I proszę Was o wyjąsnienie czy z takim odpryskiem można ją jeszcze
użytkować czy mam ją wyrzucić z ogromnym żalem.Jak wcześniej pisałam
jest chyba z teflonu i to jakiejs dobrej firmy niemieckiej.Z tego co
wiem aczkolwiek czy to prawda ? patelni z teflonu zarysowanych nie
powinno się użytkować. Tylko że u mnie Zarysowania dość szybko powstają
i nie wiem dlaczego bo używam drewnianych łopatek ew, widelcem
przewracam kotlety nie dotykając dna tylko samego mięsa.
A tak wogóle to jakich naczyń używacie do pieczenia
Do patelni z tytanu również należy używać drewnianych łopatek, które nie
są tak wygodne jak najzwyklejszy widelec i podobno również można
zarysowac a do tego są dośc drogie .
Troche przydługie ale prosze o wyjaśnienie doświadczonych
z podziekowaniami i pozdrówkami Aniab
|