| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-07 13:11:38
Temat: Brzoskwiniowiec ze swiżych brzoskwiń(P)Witam bardzo wakacyjnie. Jakiś czas temu podawałam przepis na
brzoskwiniowiec. Cieszył się ,hmmm niezłym "wzięciem"(oczywiscie się nie
chwalę tylko fakty podaję) a do czego zmierzam w skład ciasta wchodzą
brzoskwinie z puszki a ja dodałam ostatnio świeże obrane ze skóry i
pachnące latem. Słuchajcie ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze i przepojone
zapachem brzoskwiń . Nie dodawałam więcej cukru mimo że brzoskwinie nie były
tak słodkie ale ciacho wytrzymało jeden wieczór. Rewelacja polecam do
spróbowania póki są brzoskwinie na straganach.
A tu załączam przepis bo dużo nowych osób ostatnio zauważyłam:
Brzoskwiniowiec
2,5 szklanki mąki
5 żółtek (białka na później zostawić)
1 kostka margaryny
szczypta soli szczypta cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem (winiary)
3/4 litra mleka
puszka brzoskwiń duża - w sezonie dodajemy świeże brzoskwinie około 70-80
dkg
pół szklanki cukru pudru
Z mąki, żółtek, margaryny, pr. do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto.
Wyrobić porządnie i podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na
około 2 godziny. Po wyjęciu utrzeć 1 część ciasta na tarce z grubymi
oczkami, lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180c przez 7
minut. W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto, na
budyń ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie. Przygotować pianę z białek
ubitych z pół szklanki cukru pudru i tą pianę wylać na brzoskwinie. Na
koniec zetrzeć drugą część ciasta na białko i piec 35-40 min, w temperaturze
180 c. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Jest bardzo smaczne i ma kilka
warstw. Ja przechowuję je w lodówce.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-08 02:10:39
Temat: Re: Brzoskwiniowiec ze swiżych brzoskwiń(P)j...@w...pl (Joanna Michalska) napisał(a):
........a do czego zmierzam w skład ciasta wchodzą
> brzoskwinie z puszki a ja dodałam ostatnio świeże obrane ze skóry i
> pachnące latem. Słuchajcie ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze i przepojone
> zapachem brzoskwiń . Nie dodawałam więcej cukru mimo że brzoskwinie nie były
> tak słodkie ale ciacho wytrzymało jeden wieczór. Rewelacja polecam do
> spróbowania póki są brzoskwinie na straganach.
Witam,
Hm, tak apetycznie sie rozpisałaś, że chba sobie zaserwuję to cudo w weekend.
No ja kooooooooooocham brzoskwinie. Niam.
Pozdrawiam,
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-08 06:58:24
Temat: Re: Brzoskwiniowiec ze swiżych brzoskwiń(P)Użytkownik "Joanna Michalska" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:000301c35ce5$9c0befc0$4d1119d5@olrt...
> Witam bardzo wakacyjnie. Jakiś czas temu podawałam przepis na
> brzoskwiniowiec. Cieszył się ,hmmm niezłym "wzięciem"(oczywiscie się nie
> chwalę tylko fakty podaję) a do czego zmierzam w skład ciasta wchodzą
> brzoskwinie z puszki a ja dodałam ostatnio świeże obrane ze skóry i
> pachnące latem. Słuchajcie ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze i przepojone
> zapachem brzoskwiń . Nie dodawałam więcej cukru mimo że brzoskwinie nie
były
> tak słodkie ale ciacho wytrzymało jeden wieczór. Rewelacja polecam do
> spróbowania póki są brzoskwinie na straganach.
Joasiu, milo Cie widziec po dlugim czasie :).
Jak uda mi sie znalezc dobre brzoskwinie, to sie skusze, bo przepadam za
Twoim brzoskwiniowcem.
Mam zamiar dzis piec sernik z brzoskwiniami Joli L-L i po Twoim poscie moze
zdecyduje sie na swieze brzoskwinie do tegoz...
Wczoraj pieklam tarte ze sliwkami, w sumie calkiem niezla byla, tylko sliwki
w niej takie sobie... Kwasne i gorzkawe. Nie chcialabym w podobny sposob
zepsuc sernika.
--
Pozdrawiam,
Ania
Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-08 09:17:02
Temat: RE: Brzoskwiniowiec ze swiżychbrzoskwiń(P)
> Joasiu, milo Cie widziec po dlugim czasie :).
> Jak uda mi sie znalezc dobre brzoskwinie, to sie skusze, bo
> przepadam za
> Twoim brzoskwiniowcem.
> Mam zamiar dzis piec sernik z brzoskwiniami Joli L-L i po
> Twoim poscie moze
> zdecyduje sie na swieze brzoskwinie do tegoz...
> Wczoraj pieklam tarte ze sliwkami, w sumie calkiem niezla
> byla, tylko sliwki
> w niej takie sobie... Kwasne i gorzkawe. Nie chcialabym w
> podobny sposob
> zepsuc sernika.
>
> --
> Pozdrawiam,
> Ania
>
> Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych
> potraw? To kaloria!
> /Garfield/
Miło mi również choć jestem cały czas ale nie tak widoczna bo dzieciaki mi
nie pozwalają i ciągle coś jest w domu do zrobienia nie mówiąc o kuchni. A
co do śliwek to najlepsze imo są węgierki zarówno do ciast jak i do powideł.
Każde inne są jakieś rozmemłane. A ja dzisiaj też robię brzoskwiniowiec i
jadę na weekend nad jezioro.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |