Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!newsgate.pl
From: j...@w...pl (Joanna Michalska)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Brzoskwiniowiec ze swiżych brzoskwiń(P)
Date: 7 Aug 2003 15:11:38 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 41
Message-ID: <000301c35ce5$9c0befc0$4d1119d5@olrt>
Reply-To: <j...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1060261898 10134 192.168.240.245 (7 Aug 2003 13:11:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Aug 2003 13:11:38 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook CWS, Build 9.0.2416 (9.0.2910.0)
X-Received: from witosa1a18 (213-25-17-77.tvk.tpsa.pl [213.25.17.77]) by thor.w-m.pl
(8.11.6/8.11.6) with SMTP id h77D5A007415 for
<p...@n...pl>; Thu, 7 Aug 2003 15:05:10 +0200
X-Received: from witosa1a18 (213-25-17-77.tvk.tpsa.pl [213.25.17.77]) by thor.w-m.pl
(8.11.6/8.11.6) with SMTP id h77D5A007415 for
<p...@n...pl>; Thu, 7 Aug 2003 15:05:10 +0200
X-Received: from witosa1a18 (213-25-17-77.tvk.tpsa.pl [213.25.17.77]) by thor.w-m.pl
(8.11.6/8.11.6) with SMTP id h77D5A007415 for
<p...@n...pl>; Thu, 7 Aug 2003 15:05:10 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:169052
Ukryj nagłówki
Witam bardzo wakacyjnie. Jakiś czas temu podawałam przepis na
brzoskwiniowiec. Cieszył się ,hmmm niezłym "wzięciem"(oczywiscie się nie
chwalę tylko fakty podaję) a do czego zmierzam w skład ciasta wchodzą
brzoskwinie z puszki a ja dodałam ostatnio świeże obrane ze skóry i
pachnące latem. Słuchajcie ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze i przepojone
zapachem brzoskwiń . Nie dodawałam więcej cukru mimo że brzoskwinie nie były
tak słodkie ale ciacho wytrzymało jeden wieczór. Rewelacja polecam do
spróbowania póki są brzoskwinie na straganach.
A tu załączam przepis bo dużo nowych osób ostatnio zauważyłam:
Brzoskwiniowiec
2,5 szklanki mąki
5 żółtek (białka na później zostawić)
1 kostka margaryny
szczypta soli szczypta cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem (winiary)
3/4 litra mleka
puszka brzoskwiń duża - w sezonie dodajemy świeże brzoskwinie około 70-80
dkg
pół szklanki cukru pudru
Z mąki, żółtek, margaryny, pr. do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto.
Wyrobić porządnie i podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na
około 2 godziny. Po wyjęciu utrzeć 1 część ciasta na tarce z grubymi
oczkami, lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180c przez 7
minut. W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto, na
budyń ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie. Przygotować pianę z białek
ubitych z pół szklanki cukru pudru i tą pianę wylać na brzoskwinie. Na
koniec zetrzeć drugą część ciasta na białko i piec 35-40 min, w temperaturze
180 c. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Jest bardzo smaczne i ma kilka
warstw. Ja przechowuję je w lodówce.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|