Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia CIASTO NA PIEROGI

Grupy

Szukaj w grupach

 

CIASTO NA PIEROGI

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-07 11:00:04

Temat: CIASTO NA PIEROGI
Od: "tocho" <t...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Jak zrobic dobre ciasto na pierogi i z czym mozna jej jesc? Pomozcie bo
bardzo lubie ta potrawe i chcialabym sie w koncu nauczyc ja gotowac :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-02-07 11:21:09

Temat: Re: CIASTO NA PIEROGI
Od: "Gusiek" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "tocho" <t...@p...fm> napisał w wiadomości
news:c02gfo$f7p$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jak zrobic dobre ciasto na pierogi i z czym mozna jej jesc? Pomozcie bo
> bardzo lubie ta potrawe i chcialabym sie w koncu nauczyc ja gotowac :)

IMO najlepsze, najdelikatniejsze ciasto, to po prostu mąka zalewana
wrzątkiem (oczywiscie troszkę soli, ale można posolić wodę do gotowania) w
proporcjach "ile zabierze".
Można nadziać kapustą z grzybami, mięsem, zrobić ruskie (ziemniaki z serem i
cebulką)... co kto lubi, mogą być też z owocami. Ale na pierwszy raz nie
polecam, bo się mogą rozklejać. Do tego śmietana do polania dla słodkich a
cebulka lub skwareczki do niesłdkich...
Pozdrawiam, Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-07 12:48:47

Temat: Re: CIASTO NA PIEROGI
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 2004-02-07 at 12:00, tocho wrote:
> Jak zrobic dobre ciasto na pierogi i z czym mozna jej jesc? Pomozcie bo
> bardzo lubie ta potrawe i chcialabym sie w koncu nauczyc ja gotowac :)


Ciasto na pierogi jest bardzo proste do wykonania: 3 szklanki maki
zalewamy szklanka wrzatku, dodajemy lyzke masla i szczypte soli, siekamy
nozem do momentu, kiedy przestanie parzyc lape, wtedy wyrabiamy recznie
do uzyskania elastycznej kuli. Proporcje przecwiczone, wychodza
idealnie. Z tej ilosci otrzymamy okolo 20 sporych pierogow.

Nadzienia proponowalabym poszukac w archiwumie, adres w stopce.

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-07 13:21:00

Temat: Re: CIASTO NA PIEROGI
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

> Ciasto na pierogi jest bardzo proste do wykonania: 3 szklanki maki
> zalewamy szklanka wrzatku, dodajemy lyzke masla i szczypte soli,
siekamy
> nozem do momentu, kiedy przestanie parzyc lape, wtedy wyrabiamy
recznie
> do uzyskania elastycznej kuli. Proporcje przecwiczone, wychodza
> idealnie. Z tej ilosci otrzymamy okolo 20 sporych pierogow.

A co daje ciastu masło?

Hania
(opcja mączno-wodna z zapominaniem o soli)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-07 14:29:45

Temat: Re: CIASTO NA PIEROGI
Od: Izza <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

tocho wrote:

> Jak zrobic dobre ciasto na pierogi i z czym mozna jej jesc? Pomozcie bo
> bardzo lubie ta potrawe i chcialabym sie w koncu nauczyc ja gotowac :)
hmmm to ja robie inaczej, a tez zawsze wychodzi.
wysypuje na stolnice make, w kubku rozbijam jajko z woda, nastepnie powoli
dolewam wode z jajcem do maki i mieszam widelcem, czesto trzeba dolac
wiecej wody, a potem wyrabiam i dodaje odrobinke oleju i wyrabiam az zrobi
sie odpowiedniej miekkosci ciasto. robie kule (wychodzi bardziej jakies
oble cos) i po kawalku rozwalkowuje.

z kg maki wychodzi hmm ok 250 pierogow wykrawanych szklanka -- wszystko
zalezy od grubosci na jaka sie rozwalkowuje ciasto.

Problem z tym ciastem polega na tym, ze ktos musi Ci pokazac manualnie jak
sie je robi -- inaczej ciezko wytlumaczyc.
Inna sprawa, ze takie pierogi sa nieziemskie:)

I tyle, a farsz? standardowo ruskie pierogi -- ser, ziemniaki, podsmazona
cebulka, sol i pieprz; z owocami -- truskawki, jagody; z mieskiem --
zmielone i przyprawione ugotowane miesko; z kapusta i grzybami -- ugotowana
z kminkiem kapusta kiszona, ugotowane grzyby (wszystko zmielone na dosc
grubym oczku), sol, pieprz; i pewnie wiele innych nadzien mozna zrobic -- u
mnie w domu praktykuje sie takie nadzienia:)

Izza

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-07 16:09:13

Temat: Re: CIASTO NA PIEROGI
Od: "satia" <s...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl>

> Ciasto na pierogi jest bardzo proste do wykonania:
[ciach przepis]

robiłam zgodnie z Twoim przepisem, podanym tu na grupie dnia sądnego
24.10.2003. Wczesniej dawałam jajo, ale Twoje ciasto pobiło wszystkie o
100 głów! Miękie, delikatne, nie rozpada się w gotowaniu, szybko się
wyrabia, miodzio! Wszystkim polecam. Tyle że ja zrobiłam 158 pierogów,
więc proporcje wyszły mi 'na oko', ale tego przepisu nie da się schrzanić.
IMO. Jak za gęste, to wody, trochę więcej masła itp.
Plecy mi odpadały jedynie od klejenia, bo ja ciężarna z bolącymi plecami.

pozdrawiam!
--
satia
Małe (~07.04.2004)
i kocurki dwa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-07 17:09:30

Temat: Re: CIASTO NA PIEROGI
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 2004-02-07 at 17:09, satia wrote:
> UĹźytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl>
>
> > Ciasto na pierogi jest bardzo proste do wykonania:
> [ciach przepis]
>
> robiłam zgodnie z Twoim przepisem, podanym tu na grupie dnia sądnego
> 24.10.2003. Wczesniej dawałam jajo, ale Twoje ciasto pobiło wszystkie o
> 100 głów! Miękie, delikatne, nie rozpada się w gotowaniu, szybko się
> wyrabia, miodzio! Wszystkim polecam. Tyle że ja zrobiłam 158 pierogów,
> więc proporcje wyszły mi 'na oko', ale tego przepisu nie da się schrzanić.
> IMO. Jak za gęste, to wody, trochę więcej masła itp.
> Plecy mi odpadały jedynie od klejenia, bo ja ciężarna z bolącymi plecami.

Bardzo mo milo, ze przepis przypasowal, ale ja bym ciezarowce nie
pozwolila na taki wysilek... No chyba, ze ciaza przenoszona i chodzilo o
przyspieszenie ;)

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-08 13:14:39

Temat: Re: CIASTO NA PIEROGI
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 2004-02-07 at 14:21, Hanna Burdon wrote:
> > Ciasto na pierogi jest bardzo proste do wykonania: 3 szklanki maki
> > zalewamy szklanka wrzatku, dodajemy lyzke masla i szczypte soli,
> siekamy
> > nozem do momentu, kiedy przestanie parzyc lape, wtedy wyrabiamy
> recznie
> > do uzyskania elastycznej kuli. Proporcje przecwiczone, wychodza
> > idealnie. Z tej ilosci otrzymamy okolo 20 sporych pierogow.
>
> A co daje ciastu masło?

Ciasto nie wysycha tak szybko.

Czy moglabys, cytujac, zostawiac autora wiadomosci? Dosyc dlugo
zastanawialam sie, czy to do mnie, czy nie ;)

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-08 14:21:54

Temat: Re: CIASTO NA PIEROGI
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora


"Kot" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:1076245719.30827.36.camel@cosmos...
> > A co daje ciastu masło?
> Ciasto nie wysycha tak szybko.
A to muszę spróbować. Na samym wrzątku rzeczywiście szybko schnie.

> Czy moglabys, cytujac, zostawiac autora wiadomosci? Dosyc dlugo
> zastanawialam sie, czy to do mnie, czy nie ;)
Sorry, staram się zawsze wyciąć jak najwięcej... Ja tam pamiętam, co
pisałam... :-)

Hania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-02-08 15:19:13

Temat: Re: CIASTO NA PIEROGI
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 2004-02-08 at 15:21, Hanna Burdon wrote:

> > Czy moglabys, cytujac, zostawiac autora wiadomosci? Dosyc dlugo
> > zastanawialam sie, czy to do mnie, czy nie ;)
> Sorry, staram się zawsze wyciąć jak najwięcej... Ja tam pamiętam, co
> pisałam... :-)

A ja nie ;)
Poza tym moze sie okazac, ze ktos nie sedzi watku od poczatku i zauwazy
tylko cytowany fragment. Wtedy NAPEWNO nie bedzie wiedzial o kogo chodzi
;)

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

AFRYKA ???
przyrządy do dekorowania potraw
Surówki z kapust [P]
próżnia poszukiwana
bitki różniste

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »