Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Izza <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: CIASTO NA PIEROGI
Date: Sat, 07 Feb 2004 15:29:45 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 26
Message-ID: <c02soq$h9b$1@inews.gazeta.pl>
References: <c02gfo$f7p$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: 189-moo-9.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7Bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1076164186 17707 62.121.100.189 (7 Feb 2004 14:29:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 7 Feb 2004 14:29:46 +0000 (UTC)
X-User: Izzunia
User-Agent: KNode/0.7.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:190860
Ukryj nagłówki
tocho wrote:
> Jak zrobic dobre ciasto na pierogi i z czym mozna jej jesc? Pomozcie bo
> bardzo lubie ta potrawe i chcialabym sie w koncu nauczyc ja gotowac :)
hmmm to ja robie inaczej, a tez zawsze wychodzi.
wysypuje na stolnice make, w kubku rozbijam jajko z woda, nastepnie powoli
dolewam wode z jajcem do maki i mieszam widelcem, czesto trzeba dolac
wiecej wody, a potem wyrabiam i dodaje odrobinke oleju i wyrabiam az zrobi
sie odpowiedniej miekkosci ciasto. robie kule (wychodzi bardziej jakies
oble cos) i po kawalku rozwalkowuje.
z kg maki wychodzi hmm ok 250 pierogow wykrawanych szklanka -- wszystko
zalezy od grubosci na jaka sie rozwalkowuje ciasto.
Problem z tym ciastem polega na tym, ze ktos musi Ci pokazac manualnie jak
sie je robi -- inaczej ciezko wytlumaczyc.
Inna sprawa, ze takie pierogi sa nieziemskie:)
I tyle, a farsz? standardowo ruskie pierogi -- ser, ziemniaki, podsmazona
cebulka, sol i pieprz; z owocami -- truskawki, jagody; z mieskiem --
zmielone i przyprawione ugotowane miesko; z kapusta i grzybami -- ugotowana
z kminkiem kapusta kiszona, ugotowane grzyby (wszystko zmielone na dosc
grubym oczku), sol, pieprz; i pewnie wiele innych nadzien mozna zrobic -- u
mnie w domu praktykuje sie takie nadzienia:)
Izza
|