Data: 2004-02-07 14:29:45
Temat: Re: CIASTO NA PIEROGI
Od: Izza <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
tocho wrote:
> Jak zrobic dobre ciasto na pierogi i z czym mozna jej jesc? Pomozcie bo
> bardzo lubie ta potrawe i chcialabym sie w koncu nauczyc ja gotowac :)
hmmm to ja robie inaczej, a tez zawsze wychodzi.
wysypuje na stolnice make, w kubku rozbijam jajko z woda, nastepnie powoli
dolewam wode z jajcem do maki i mieszam widelcem, czesto trzeba dolac
wiecej wody, a potem wyrabiam i dodaje odrobinke oleju i wyrabiam az zrobi
sie odpowiedniej miekkosci ciasto. robie kule (wychodzi bardziej jakies
oble cos) i po kawalku rozwalkowuje.
z kg maki wychodzi hmm ok 250 pierogow wykrawanych szklanka -- wszystko
zalezy od grubosci na jaka sie rozwalkowuje ciasto.
Problem z tym ciastem polega na tym, ze ktos musi Ci pokazac manualnie jak
sie je robi -- inaczej ciezko wytlumaczyc.
Inna sprawa, ze takie pierogi sa nieziemskie:)
I tyle, a farsz? standardowo ruskie pierogi -- ser, ziemniaki, podsmazona
cebulka, sol i pieprz; z owocami -- truskawki, jagody; z mieskiem --
zmielone i przyprawione ugotowane miesko; z kapusta i grzybami -- ugotowana
z kminkiem kapusta kiszona, ugotowane grzyby (wszystko zmielone na dosc
grubym oczku), sol, pieprz; i pewnie wiele innych nadzien mozna zrobic -- u
mnie w domu praktykuje sie takie nadzienia:)
Izza
|