Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cackanie z cukinią ;)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Cackanie z cukinią ;)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 54


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2006-07-20 08:06:42

Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e9jet1$pag$1@atlantis.news.tpi.pl...

> Cukinia pokrojona w kostkę wrzucona na zeszkloną cebulę, następnie gdy już
> dość miękka dodaje się paprykę i lekko poddusza. Osobno wyciąga się na
> małym ogniu, na smalcu, paprykę mieloną i wkłada koncentrat pomidorowy
> zanim papryka zbrązowieje (bo zrobi się gorzka) i mieszając zasmaża się
> ten koncentrat i dodaje do cukinii, chwilę poddusza się razem, dodaje się
> na koniec czosnek do smaku. Opcja - mięso, kiełbasa, parówki, boczek
> wędzony w kostkę.

Ja to robię z fasolą czarną lub red-kidnej.
W dodatku dopuszczam się różnych machlojek, także rzadko ta potrawa
przypomina samą siebie. :P


--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2006-07-20 08:14:46

Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:1153255004.791290.326110@s13g2000cwa.googlegrou
ps.com...

>Zupa-krem z cukinii (bardzo młodej !!!) z groszkiem ptysiowym lub
>grzankami z bułki - delikatna , pyszna - ostatnio podałam na
>imieninowym obiedzie i był gremialny zachwyt oraz dokładki !


Tez znam i bardzo lubię :-), ale robię trochę inaczej:

1 cebulę obsmażam lekko na oleju, wrzucam na to 4-6 cukinii pociętych w
plastry, dusze przez chwilę, dodaję 1 ząbek czosnku, zalewam rosołem
warzywnym,gotuję aż warzywa sa pół miękkie. Miksuję na gładko. Dosmaczam
jeśli trzeba solą i zielonym pieprzem.
Doprawiam łyżką masła i 2-3 łyżkami śmietanki kremówki, lub 2- 3 żółtkami
(żółtek nie można zagotować, zdejmuje się wrząca zupę z ognia, żółtka
rozprowadzam łyżką zupy i powoli wlewam do zupy cały czas ją mieszając)

Na talerzach posypuję koprem i świeżo zmielonym zielonym pieprzem. A do tego
tosty z masłem czosnkowym.

bardzo ważne jest, zeby nie gotować warzyw do tej zupy zbyt długo, bo traci
smak.


--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2006-07-20 08:17:04

Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:44bdd818$1@news.home.net.pl...

> Można ukisić, z koprem i czosnkiem, można zamarynować najlepiej
> w słodkawej zalewie, tak jak gruszki, np. z dodatkiem pomarańczy
> albo madarynek.

Ajajaj. Brzmi rewelacyjnie, ale takie frykasy to ja jadam niestety tylko na
sępa. A coś czuję, że jak zaproponuję mojej mamie , zeby mi jeszcze cukinię
w słoikach porobiła, to mnie wydziedziczy w najlepszym wypadku. ;)))


--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2006-07-20 08:32:43

Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jarek Wójtowicz" <j...@W...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:e9kuv7$42n$1@inews.gazeta.pl...
> Sowa <m...@w...pl> napisał(a):
>
>> Co ciekawego robicie z cukinii?
>> Robiłam juz z niej placki z ziemniakami i bez ziemniaków, cukinię
>> faszerowaną różnymi rzeczami, cukinię grilowaną, cukinię obsmażaną na
>> oleju
>> sezamowym (niebo w gębie), cukiniowe roladki z serem, dawałam cukinię do
>
> Hej, a co z tą cukinią na oleju sezamowym?

Trzeba obsmażyć.
Trzeba cukinię młodą z jędrnym środkiem pociachać na ukośne plastry grubości
1 do 1,5 cm.
Teflonowa patelnię należy natrzeć ząbkiem czosnku, lekko okrasić ją olejem
sezamowym (jasnym, sa w sprzedaży 2 jego rodzaje. jeden jest ciemny o
agresywnym palonym smaku i się do tego nie nadaje. Drugi jasny, o
delikartnym, lekko sezamowym aromacie - o ten mi chodzi) i mocno rozgrzać.
Kłaść na bardzo rozgrzaną plastry cukinii, tak żeby bardzo szybko brązowiała
a nie robiła się zbyt miękka. Ma być lekko chrupka, a nie rozciapana jak
meduza.

Już obsmażoną należy lekko posolić i oprószyć pieprzem, ew skropić octem
balsamicznym, posypać świeżymi ziołami (IMO najlepiej listkami kolendry) i
orzechami. Ma delikatny, lekko sezamowy posmak.
Takie coś świetnie się sprawdza jako jarzynka do obiadu, podkładka pod sery,
dodatek do sałatek, składnik kanapek, itd, itp

Można też tak podsmażać cieniutkie plastry cukinii ciętej wzdłuż i robić z
tego roladki z np fetą, albo kozim serem. Albo sałatkę z obsmażanych
plastrów cukni, orzechów włoskich, fety, rukoli okraszone białym octem
winnym i oliwą (z orzechów włoskich lub sezamową).
Albo podawać z makaronem okraszonym masłem, czosnkiem, suszonymi
pomidorami, serem i ziołami.


--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
... a tych pieprzonych materialistów rozstrzelamy.
... i zabierzemy im ich pieniądze.
/// /// z cyklu: nieopatrzne wyznania idealisty \\\ \\\

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2006-07-20 09:05:55

Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: "Jarek Wójtowicz" <j...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Sowa <m...@w...pl> napisał(a):

Dzieki :-)

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2006-07-20 09:12:19

Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: "Monika" <m...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e9ncjv$ghr$1@inews.gazeta.pl...
>
>
>> P.S. czy moge prosić o przepis na cukinie z majonezem?
>
> A z grupy to jest przepis, prosze bardzo cytacik:
> "Cukinie nalezy pokroic w drobna kostke (nie trzeba jej obierac ze skory).
> Musi byc mloda i nieduza. Dodajemy rozgnieciony czosnek, przynajmniej ze 4
> zabki, ale moze byc wiecej. Surowka ma byc mocno czosnkowa.
> Do tego majonez + jogurt naturalny, sol i pieprz do smaku. " przepis
> podała Anna Ladorucka
>
> Ja do tego jeszcze koper daję.
>


Wielkie dzięki, fajnie że to takie szybciutkie danie :-)

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2006-07-20 09:50:31

Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: Gosia Plitmik <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna Chiger napisał(a):

> Można ukisić, z koprem i czosnkiem, można zamarynować najlepiej
> w słodkawej zalewie, tak jak gruszki, np. z dodatkiem pomarańczy
> albo madarynek.
Rany, jak się kisi cukinię?Podasz więcej szczegółow. A maswz jakis
ppomysł odnosnie imbiru jako dodatku?


--

Gosia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2006-07-20 09:55:37

Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Sowa wrote:
>
>> Można ukisić, z koprem i czosnkiem, można zamarynować najlepiej
>> w słodkawej zalewie, tak jak gruszki, np. z dodatkiem pomarańczy
>> albo madarynek.
>
> Ajajaj. Brzmi rewelacyjnie, ale takie frykasy to ja jadam niestety tylko
> na sępa. A coś czuję, że jak zaproponuję mojej mamie , zeby mi jeszcze
> cukinię w słoikach porobiła, to mnie wydziedziczy w najlepszym wypadku.
> ;)))
>
To nie jest takie znowu pracochłonne.Chyba mniej roboty niż z tradycyjnym
obiadem z trzech dań :)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2006-07-20 10:04:23

Temat: Re: [OT] Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: "nagrywający" <n...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C0E40D18.8638%notujaca@gazeta.pl...
>
> Och widzę że zyskałam cichego wielbiciela...

Próżnica babska nie zna horyzontu

> Ale strzał kulą w płot, ciężko
> mnie nazwać wojującą wegetarianką,

Uderz w stół, a nożyczka się odezwie

> o czym najlepiej świadczy fakt, że pewnie
> większość grupowiczów nawet nie zwróciła uwagi na to, że nie jem mięsa.

Jak oni śmieli się tak grubiańsko zachować?!! 8-(
W większosci są to mili ludzie...


---
nagrywający
propagator nierzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2006-07-20 10:05:24

Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Gosia Plitmik wrote:

>> Można ukisić, z koprem i czosnkiem, można zamarynować najlepiej
>> w słodkawej zalewie, tak jak gruszki, np. z dodatkiem pomarańczy
>> albo madarynek.
>
> Rany, jak się kisi cukinię?Podasz więcej szczegółow.

Dokładnie tak, jak ogórki. Młode albo pokrojone cukinie ułożyć
w gliniaku/słoiku wyłożonym od spodu liśćmi chrzanu. Dołożyć
czosnek, koper, kawałek chrzanu, przykryć liśćmi wiśni Zalać zimną
solanką w proporcji czubata łyżka soli na litr wody. Jak przyzwoita woda
to nieprzegotowana. Jak kamionka, to przykryc i docisnąć, jak słoik
to zakręcić lekko, po dwóch dniach mocno i postawić "na głowie".

> A maswz jakis
> ppomysł odnosnie imbiru jako dodatku?

Imbir dawałam dotąd głównie do glazurowania drobiu konfiturą, ale do tej
wersji
marynowanej można spróbować po kawałku imbiru na słoik. ZRób i z imbirem
i bez, to będziesz wiedziała, które lepsze.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kapusta zasmażana jak?
maszynka zelmer+pomidory
Mrożenie zupy ogórkowej
panga z...?
Leczenie jedzenem - rozwolnienie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »