Date: Thu, 20 Jul 2006 12:05:24 +0200
From: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Reply-To: k...@p...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cackanie z cukinią ;)
References: <e9j4i8$cll$1@inews.gazeta.pl> <44bdd818$1@news.home.net.pl>
<e9njl8$qic$2@news.onet.pl>
In-Reply-To: <e9njl8$qic$2@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 193.0.72.48
Message-ID: <44bf5566$1@news.home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1153389926 193.0.72.48 (20 Jul 2006 12:05:26 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 28
X-Authenticated-User: k...@p...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home.net
.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273605
Ukryj nagłówki
Gosia Plitmik wrote:
>> Można ukisić, z koprem i czosnkiem, można zamarynować najlepiej
>> w słodkawej zalewie, tak jak gruszki, np. z dodatkiem pomarańczy
>> albo madarynek.
>
> Rany, jak się kisi cukinię?Podasz więcej szczegółow.
Dokładnie tak, jak ogórki. Młode albo pokrojone cukinie ułożyć
w gliniaku/słoiku wyłożonym od spodu liśćmi chrzanu. Dołożyć
czosnek, koper, kawałek chrzanu, przykryć liśćmi wiśni Zalać zimną
solanką w proporcji czubata łyżka soli na litr wody. Jak przyzwoita woda
to nieprzegotowana. Jak kamionka, to przykryc i docisnąć, jak słoik
to zakręcić lekko, po dwóch dniach mocno i postawić "na głowie".
> A maswz jakis
> ppomysł odnosnie imbiru jako dodatku?
Imbir dawałam dotąd głównie do glazurowania drobiu konfiturą, ale do tej
wersji
marynowanej można spróbować po kawałku imbiru na słoik. ZRób i z imbirem
i bez, to będziesz wiedziała, które lepsze.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|