Data: 2006-07-20 10:05:24
Temat: Re: Cackanie z cukinią ;)
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gosia Plitmik wrote:
>> Można ukisić, z koprem i czosnkiem, można zamarynować najlepiej
>> w słodkawej zalewie, tak jak gruszki, np. z dodatkiem pomarańczy
>> albo madarynek.
>
> Rany, jak się kisi cukinię?Podasz więcej szczegółow.
Dokładnie tak, jak ogórki. Młode albo pokrojone cukinie ułożyć
w gliniaku/słoiku wyłożonym od spodu liśćmi chrzanu. Dołożyć
czosnek, koper, kawałek chrzanu, przykryć liśćmi wiśni Zalać zimną
solanką w proporcji czubata łyżka soli na litr wody. Jak przyzwoita woda
to nieprzegotowana. Jak kamionka, to przykryc i docisnąć, jak słoik
to zakręcić lekko, po dwóch dniach mocno i postawić "na głowie".
> A maswz jakis
> ppomysł odnosnie imbiru jako dodatku?
Imbir dawałam dotąd głównie do glazurowania drobiu konfiturą, ale do tej
wersji
marynowanej można spróbować po kawałku imbiru na słoik. ZRób i z imbirem
i bez, to będziesz wiedziała, które lepsze.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|