Data: 2006-07-22 13:32:39
Temat: Re: Dżem - Cackanie z cukinią ;)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"AgaS" <g...@i...pl> wrote in message
news:e9t5bq$ai0$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Należy uważać, bo takie "dżemy" nie nadają się do przekładania ciepłych
> placków, naleśników, ciast bo po prostu galaretka rozpuszcza się i
> wszystko
> wypływa.
Zamiast cukini, czy innych kabaczków lepiej zastosować do marmolady dynię,
jest pomarańczowa z natury, można zrobic bardzo gęstą - wtedy nadaje się do
wszystkiego, dodatek innych owoców zamienia tę marmoladę na niewiele
różniącą się od marmolady z samych dodanych np. mam powidło
śliwkowo-dyniowe - fantastyczne np. do przekładania piernika. Sama dynia z
powodu składników jest bardzo wartościowym warzywem - zawiera bardzo dużo
karotenu. w powyższym przepisie wystarczy zmienić cukinię na dynię
zdecydowanie poprawi się wygląd.
|