Data: 2006-07-22 12:27:15
Temat: Dżem - Cackanie z cukinią ;)
Od: "AgaS" <g...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Robię też coś w rodzaju dżemu z cukinii o smaku pomarańczowym
ewentualnie
> > cytrynowym. Super łatwe i smaczne.
> >
> > Pozdrawiam,
> > Aga
> >
> >
> A mozesz podać przepis?
> Mira Z.
Witam,
Oczywiście już podaje przepis:
5 kg cukinii,
2 kg cukru,
4 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego,
1 olejek pomarańczowy,
4 galaretki pomarańczowe.
Cukinie pokroić w kostkę (wygrążyć wcześniej nasiona) i zasypać cukrem.
Pozostawić na 48 godz. W tym czasie puści sok.
Po tym czasie dodajemy kwasek i olejek pomarańczowy. Gotujemy kilka minut
tak by cukinia zmiękła ale nie rozpadła się. Dodajemy galaretki i lekko
podgrzewamy do rozpuszczenia galaretek. Tak przygotowaną cukinie pakujemy
w
słoiki.
Wg przepisu powinny być pasteryzowane ale ja wkładałam zawsze gorące w
słoik
i pięknie sia zamykają.
Praktyczne uwagi:
Ponieważ w zeszłym sezonie miałam niemal produkcję hurtową dżemów więc
przekażę kilka moich spostrzeżeń.
- jesli do "produkcji" bierze się małe/młode cukienie to nie trzeba
obierać ze skóry i szukać nasionek w środku :)) wyglądają idealnie z tą
skórką i do złudzenie przypominają pomarańcze lub cytrynkę, kroję je na
ćwiartki i w plasterki,
- zamiast kwasku cytrynowego daję zwykłą cytrynę (1 lub 2 w zależności od
smaku) kroję ja w cienkie ćwierćplasterki i gotuję z cukinią,
- ja nie rozgotowuję cukinii, ale moja kumpela, której przekazałam przepis
robi taka marmoladę... czyli doprowadza do rozgotowania cykinię, potem jej
jeszcze troche pomaga mikserem, ponownie zagotowuje i dodaje galaretki. W
sumie też bardzo fajne.
Należy uważać, bo takie "dżemy" nie nadają się do przekładania ciepłych
placków, naleśników, ciast bo po prostu galaretka rozpuszcza się i wszystko
wypływa.
Nikt nie jest w stanie zidentyfikować cukinii w takim dżemie :)))
Pozdrawiam i życzę udanych produkcji,
Aga
|