« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-09-22 12:57:51
Temat: Carpaccio + SushiJak mi czasem coś do łba strzeli, to robię w kuchni dziwadła jak cholera.
No i pomieszałem Japonię z Italią. Najpierw Sushi Nori (chyba tak się to fachowo
nazywa, ale łba se nie dam urżnąć), te takie zawijane w algi. Ryż też nie byle jaki,
ten taki specjalistyczny do sushi. Marchewa i ogór w zapałkę, ale zamiast ichtiozaura
dajemy pokrojoną, cieniutką jak fiut komara polędwiczkę wołową.
Uprzednio potraktowaną octem balsamicznym (tak z pół godziny niech se w tym poleży).
Imbir!! Pocięty w poprzek na żyletę i do octu ryżowego. Zrobi się taki fioletowy. I
też go pociaprać na zapałkę. A dalej, to już zawijam to wszystko razem do kupy na
matce bambusowej.
Do tego sos do maczania. Sos sojowy, sok imbirowy (rozetrzeć imbir na tarce i łapą
wycisnąć), białe wytrawne (najlepiej sherry).
Jak kto lubi fest power'a , to jeszcze Wasabi do stuningowania.
Efekt - REWELKA !!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-09-22 13:41:07
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu 2014-09-22 12:57, s...@g...com pisze:
> Jak mi czasem coś do łba strzeli, to robię w kuchni dziwadła jak cholera.
O smaku się nie będę wypowiadać, bo tych zielonych glonów tak czy siak
nie cierpię, ale przynajmniej faktycznie dziwadło wymyśliłeś.
Natomiast śmiech mnie ogarnął, jak w ostatnim Hell's Kitchen panna
nazwała pokrojonego pomidora carpacziem z pomidora. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-09-22 14:14:00
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu 2014-09-22 13:41, FEniks pisze:
> Natomiast śmiech mnie ogarnął, jak w ostatnim Hell's Kitchen panna
> nazwała pokrojonego pomidora carpacziem z pomidora. ;)
Bo teraz jak cokolwiek się pokroi w plasterki, to się to nazywa karpaczio.
http://kulinarni.tvn.pl/przepisy/przepis-carpaccio-z
-burakow-kasi-klich,45.html
http://ugotuj.to/ugotuj/159820081/carpaccio+z+ziemni
akow/p/
O potrawie Stacha poczytałam, ale widać w wyobraźni nie wszystko się
mieści, więc nie potrafię sobie wyobrazić smaku tego dania.
--
Bjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2014-09-22 14:20:46
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu poniedziałek, 22 września 2014 13:41:07 UTC+2 użytkownik FEniks napisał:
> W dniu 2014-09-22 12:57, s...@g...com pisze:
>
> > Jak mi czasem co� do �ba strzeli, to robi� w kuchni dziwad�a jak cholera.
>
>
>
> O smaku si� nie b�d� wypowiada�, bo tych zielonych glon�w tak czy siak
Albo mnie, albo Tobie się coś pokitrało. Mnie, jeżeli nazwałem to Algami. Tobie,
jeżeli widzisz to na Zielono. :))) OK, jak to zwał tak zwał, chodzi o te
czarno-brązowe.
>
> nie cierpi�, ale przynajmniej faktycznie dziwad�o wymy�li�e�.
>
>
>
> Natomiast �miech mnie ogarn��, jak w ostatnim Hell's Kitchen panna
>
> nazwa�a pokrojonego pomidora carpacziem z pomidora. ;)
>
A moja Baba, jak przypalę wodę na herbatę mówi do mnie "ty durna ci**".
I dostaje ripostę "ty durny ciu.." I tak se w kuchni ze śmiechem pindolimy.
A tak w ogóle, to programy typu HK, to jest po prostu ŻENADA!! Toż to jest takie inne
wydanie Wrestlingu!! Zero przepisów, wzajemne opierdalanie jeden drugiego i tyle...
I te łyse pały, i te podziarane (tatuaże więzienne) łapy, i te łzy nie wiadomo o co..
2 razy to oglądałem. O 2 razy za dużo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2014-09-22 14:47:49
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu poniedziałek, 22 września 2014 14:14:00 UTC+2 użytkownik bbjk napisał:
> W dniu 2014-09-22 13:41, FEniks pisze:
>
>
> O potrawie Stacha poczyta�am, ale wida� w wyobra�ni nie wszystko si�
>
> mie�ci, wi�c nie potrafi� sobie wyobrazi� smaku tego dania.
>
To nie marudź, ino se zrób w/g podanego przepisu. A tak przy okazji, to wydaje mi się
że ten burok zkarpacziowany mógłby też spasić do tego. Chyba najlepiej kiszony. Jutro
zrobię eksperymenta. I ogóra kiszonego też dorzucę..
Jak tak dalej pójdzie, to bedymy mieli tatara po japońsku :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2014-09-22 15:03:05
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu 2014-09-22 14:14, bbjk pisze:
>
> O potrawie Stacha poczytałam, ale widać w wyobraźni nie wszystko się
> mieści, więc nie potrafię sobie wyobrazić smaku tego dania.
Stachu to taka męska(chyba) Stokrotka, czytać się tego nie da.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2014-09-22 17:04:00
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu poniedziałek, 22 września 2014 15:03:05 UTC+2 użytkownik Dawid napisał:
> W dniu 2014-09-22 14:14, bbjk pisze:
>
> >
>
> > O potrawie Stacha poczytałam, ale widać w wyobraźni nie wszystko się
>
> > mieści, więc nie potrafię sobie wyobrazić smaku tego dania.
>
>
>
> Stachu to taka męska(chyba) Stokrotka, czytać się tego nie da.
To po kiego Wacka to czytasz gwiazdo dawida?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2014-09-22 18:05:27
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu 2014-09-22 14:14, bbjk pisze:
>
> Bo teraz jak cokolwiek się pokroi w plasterki, to się to nazywa
> karpaczio.
> http://kulinarni.tvn.pl/przepisy/przepis-carpaccio-z
-burakow-kasi-klich,45.html
>
> http://ugotuj.to/ugotuj/159820081/carpaccio+z+ziemni
akow/p/
Karpaczio z ziemniaka - świetne! Może z taką nazwą lepiej smakuje (albo
lepiej się sprzedaje). Cóż, lecza i gulasze (np. z kabaczka) odchodzą do
lamusa, nastają nowe czasy na karpaczia i suszi. ;)
>
> O potrawie Stacha poczytałam, ale widać w wyobraźni nie wszystko się
> mieści, więc nie potrafię sobie wyobrazić smaku tego dania.
Mnie smak glona psuje wszystkie wyobrażenia. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2014-09-22 18:05:42
Temat: Re: Carpaccio + SushiW dniu 2014-09-22 14:20, s...@g...com pisze:
>
> Albo mnie, albo Tobie się coś pokitrało. Mnie, jeżeli nazwałem to Algami. Tobie,
jeżeli widzisz to na Zielono. :))) OK, jak to zwał tak zwał, chodzi o te
czarno-brązowe.
Pod światło patrzyłeś? Dla mnie to zgniła zieleń jest.
> A tak w ogóle, to programy typu HK, to jest po prostu ŻENADA!! Toż to
> jest takie inne wydanie Wrestlingu!! Zero przepisów, wzajemne
> opierdalanie jeden drugiego i tyle... I te łyse pały, i te podziarane
> (tatuaże więzienne) łapy, i te łzy nie wiadomo o co.. 2 razy to
> oglądałem. O 2 razy za dużo.
Całkiem uważnie oglądałeś, jak widzę. ;)
Ale - najogólniej rzecz biorąc - tę opinię podzielam.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2014-09-22 18:18:39
Temat: Re: Carpaccio + SushiDnia 2014-09-22 18:05, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-09-22 14:14, bbjk pisze:
>>
>> Bo teraz jak cokolwiek się pokroi w plasterki, to się to nazywa
>> karpaczio.
>> http://kulinarni.tvn.pl/przepisy/przepis-carpaccio-z
-burakow-kasi-klich,45.html
>>
>> http://ugotuj.to/ugotuj/159820081/carpaccio+z+ziemni
akow/p/
>
> Karpaczio z ziemniaka - świetne! Może z taką nazwą lepiej smakuje (albo
> lepiej się sprzedaje). Cóż, lecza i gulasze (np. z kabaczka) odchodzą do
> lamusa, nastają nowe czasy na karpaczia i suszi. ;)
Karpaczio z kabaczka jest nawet dobre (choć z cukini lepsze) a i suszi
wołowe niezłe, o ile dobrze przyprawione
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |