Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-19 06:34:59

Temat: Chleb
Od: "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam.

Piekę sama chleb i wychodzi bardzo dobry, tylko się kruszy. Co może być tego
przyczyną? Wydaje mi się, że odparowuje z niego woda. Jak stygnie robi się
wilgotny i jak włożę za wcześnie do folii robi się mokry. Jak temu zapobiec?
Według tego samego przepisu robiłam wcześniej chleb pszenny i było ok. Teraz
dodaję mąki razowej żytniej i chleb się "poci". Jaka może być tego
przyczyna?

Pozdrawiam,
Anna Styś



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-08-19 10:03:51

Temat: Re: Chleb (miks)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Anna Styś <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bhsg02$1ai$...@n...onet.pl...
> Witam.
>
> Piekę sama chleb i wychodzi bardzo dobry, tylko się kruszy. Co może być
tego
> przyczyną? Wydaje mi się, że odparowuje z niego woda. Jak stygnie robi się
> wilgotny i jak włożę za wcześnie do folii robi się mokry. Jak temu
zapobiec?
> Według tego samego przepisu robiłam wcześniej chleb pszenny i było ok.
Teraz
> dodaję mąki razowej żytniej i chleb się "poci". Jaka może być tego
> przyczyna?
>

|"Z mojego doswiadczenia wiem, ze chleb domowy zawsze bardziej sie kruszy
niz
kupny. Mozna to troche poprawic wyrabiajac bardzo dlugo, zeby sie gluten w
mace (monce) dobrze 'rozwinal, i ten chleb zbindowal (ale ladnie). U nas
mozna tez kupic gluten flour ktorej dodaje tak z lyzke na bochenek. Chleb z
maki ciemnej bedzie sie bardziej kruszyl niz z maki bialej. Mozesz tez
swiezy chleb pokroic od razu na kromki i zamrozic, a potem pojedyncze kromki
odswiezyc przez kilka sekund w mikrofalowce.
Ania
PS Ja mam teraz maszynke do chleba i ona wyrabia bardzo dlugo, chleb jest
lepszy - mniej kruszliwy :-)" Anna Sheridan

"białko.
ja dodaję mąki sojowej kilka łyżek rozpuszczone w niegorącej wodzie. i
ciasto robię wilgotne mocno. tak, że się bardziej skórka spieka a środek
zostaje wilgotny i sprężysty. niekruszący się przez kilka dni chleb
razowy na drożdżach to nie problem.

no i wyrabiać z kwadrans. nie ma leszcza..." Wojmat

"Ja ostatnio eksperymentuje z ziarenkami do chleba. Wczoraj do mojego
razowca dodalam troche lnu (ok 1 lyzki), ale wczesniej zalalam go
odrobina wody i chwilke pogotowalam. Zrobil sie gesty i kleisty i taki
dodalam do ciasta chlebowego, wsypalam jeszcze lyzke maki ziemniaczanej.
Nie wiem ktory z tych skladnikow to uczynil ale pierwszy raz chlebek sie
nie kruszyl. Podobno mozna tez dodawac ugotowane i przecisniete przez
prase ziemniaki-ale nie jestem pewna czy zapobiegaja kruszeniu czy tez
szybkiemu wysychaniu - nie probowalam, slyszalam od babci."
Basia B.

"Dołączam się, również słyszałam o gotowanych ziemniakach i o pysznym
chlebie
zachowującym świeżość przez tygodnie;o)), a mąka ziemniaczana rzeczywiście
czyni ciasto - również chlebowe bardzo wilgotnym, choć troszkę mniej
wyrasta -
no w każdym razie w przypadku ciast < z chlebkiem nie próbowałąm >; "
proporcja to 4 ziemniaczki / średnie / na bochenek, ugotować w
małej ilości wody i ugnieść je w niej, coby się połączyło;o))
A efekt? Nie kruszy się, jest wilgotne i długo świeże."
Stonsik Kamila



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-19 11:03:35

Temat: Re: Chleb (miks)
Od: "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

A w jakich proporcjach ta mąka ziemniaczana?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-19 11:24:25

Temat: Re: Chleb (miks)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Anna Styś <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bhsvnm$chk$...@n...onet.pl...
> A w jakich proporcjach ta mąka ziemniaczana?

...a to by trzeba Stonsika....ale jest po wczasach i jeszcze buja w
oblokach....

(post wyzej jest informacja o dodaniu okolo lyzki maki
ziemniaczanej....mysle ze to rozsadna ilosc....)

AgataW co podala tylko wypowiedzi innych.....


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

surówka z białej kapusty
sok z aronii
salti barsciai
kuchnia brazylijska
spatzle- klęska

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »