| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-19 06:34:59
Temat: ChlebWitam.
Piekę sama chleb i wychodzi bardzo dobry, tylko się kruszy. Co może być tego
przyczyną? Wydaje mi się, że odparowuje z niego woda. Jak stygnie robi się
wilgotny i jak włożę za wcześnie do folii robi się mokry. Jak temu zapobiec?
Według tego samego przepisu robiłam wcześniej chleb pszenny i było ok. Teraz
dodaję mąki razowej żytniej i chleb się "poci". Jaka może być tego
przyczyna?
Pozdrawiam,
Anna Styś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-19 10:03:51
Temat: Re: Chleb (miks)
Użytkownik Anna Styś <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bhsg02$1ai$...@n...onet.pl...
> Witam.
>
> Piekę sama chleb i wychodzi bardzo dobry, tylko się kruszy. Co może być
tego
> przyczyną? Wydaje mi się, że odparowuje z niego woda. Jak stygnie robi się
> wilgotny i jak włożę za wcześnie do folii robi się mokry. Jak temu
zapobiec?
> Według tego samego przepisu robiłam wcześniej chleb pszenny i było ok.
Teraz
> dodaję mąki razowej żytniej i chleb się "poci". Jaka może być tego
> przyczyna?
>
|"Z mojego doswiadczenia wiem, ze chleb domowy zawsze bardziej sie kruszy
niz
kupny. Mozna to troche poprawic wyrabiajac bardzo dlugo, zeby sie gluten w
mace (monce) dobrze 'rozwinal, i ten chleb zbindowal (ale ladnie). U nas
mozna tez kupic gluten flour ktorej dodaje tak z lyzke na bochenek. Chleb z
maki ciemnej bedzie sie bardziej kruszyl niz z maki bialej. Mozesz tez
swiezy chleb pokroic od razu na kromki i zamrozic, a potem pojedyncze kromki
odswiezyc przez kilka sekund w mikrofalowce.
Ania
PS Ja mam teraz maszynke do chleba i ona wyrabia bardzo dlugo, chleb jest
lepszy - mniej kruszliwy :-)" Anna Sheridan
"białko.
ja dodaję mąki sojowej kilka łyżek rozpuszczone w niegorącej wodzie. i
ciasto robię wilgotne mocno. tak, że się bardziej skórka spieka a środek
zostaje wilgotny i sprężysty. niekruszący się przez kilka dni chleb
razowy na drożdżach to nie problem.
no i wyrabiać z kwadrans. nie ma leszcza..." Wojmat
"Ja ostatnio eksperymentuje z ziarenkami do chleba. Wczoraj do mojego
razowca dodalam troche lnu (ok 1 lyzki), ale wczesniej zalalam go
odrobina wody i chwilke pogotowalam. Zrobil sie gesty i kleisty i taki
dodalam do ciasta chlebowego, wsypalam jeszcze lyzke maki ziemniaczanej.
Nie wiem ktory z tych skladnikow to uczynil ale pierwszy raz chlebek sie
nie kruszyl. Podobno mozna tez dodawac ugotowane i przecisniete przez
prase ziemniaki-ale nie jestem pewna czy zapobiegaja kruszeniu czy tez
szybkiemu wysychaniu - nie probowalam, slyszalam od babci."
Basia B.
"Dołączam się, również słyszałam o gotowanych ziemniakach i o pysznym
chlebie
zachowującym świeżość przez tygodnie;o)), a mąka ziemniaczana rzeczywiście
czyni ciasto - również chlebowe bardzo wilgotnym, choć troszkę mniej
wyrasta -
no w każdym razie w przypadku ciast < z chlebkiem nie próbowałąm >; "
proporcja to 4 ziemniaczki / średnie / na bochenek, ugotować w
małej ilości wody i ugnieść je w niej, coby się połączyło;o))
A efekt? Nie kruszy się, jest wilgotne i długo świeże."
Stonsik Kamila
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-19 11:03:35
Temat: Re: Chleb (miks)A w jakich proporcjach ta mąka ziemniaczana?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-19 11:24:25
Temat: Re: Chleb (miks)
Użytkownik Anna Styś <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bhsvnm$chk$...@n...onet.pl...
> A w jakich proporcjach ta mąka ziemniaczana?
...a to by trzeba Stonsika....ale jest po wczasach i jeszcze buja w
oblokach....
(post wyzej jest informacja o dodaniu okolo lyzki maki
ziemniaczanej....mysle ze to rozsadna ilosc....)
AgataW co podala tylko wypowiedzi innych.....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |