Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.asterc
ity.net!not-for-mail
From: "Agata" <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb (miks)
Date: Tue, 19 Aug 2003 12:03:51 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 59
Message-ID: <bhss8i$288$1@foka1.acn.pl>
References: <bhsg02$1ai$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.121.120.92
X-Trace: foka1.acn.pl 1061286994 2312 62.121.120.92 (19 Aug 2003 09:56:34 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Aug 2003 09:56:34 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.astercity.net. server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Chleb (miks)
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:170396
Ukryj nagłówki
Użytkownik Anna Styś <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bhsg02$1ai$...@n...onet.pl...
> Witam.
>
> Piekę sama chleb i wychodzi bardzo dobry, tylko się kruszy. Co może być
tego
> przyczyną? Wydaje mi się, że odparowuje z niego woda. Jak stygnie robi się
> wilgotny i jak włożę za wcześnie do folii robi się mokry. Jak temu
zapobiec?
> Według tego samego przepisu robiłam wcześniej chleb pszenny i było ok.
Teraz
> dodaję mąki razowej żytniej i chleb się "poci". Jaka może być tego
> przyczyna?
>
|"Z mojego doswiadczenia wiem, ze chleb domowy zawsze bardziej sie kruszy
niz
kupny. Mozna to troche poprawic wyrabiajac bardzo dlugo, zeby sie gluten w
mace (monce) dobrze 'rozwinal, i ten chleb zbindowal (ale ladnie). U nas
mozna tez kupic gluten flour ktorej dodaje tak z lyzke na bochenek. Chleb z
maki ciemnej bedzie sie bardziej kruszyl niz z maki bialej. Mozesz tez
swiezy chleb pokroic od razu na kromki i zamrozic, a potem pojedyncze kromki
odswiezyc przez kilka sekund w mikrofalowce.
Ania
PS Ja mam teraz maszynke do chleba i ona wyrabia bardzo dlugo, chleb jest
lepszy - mniej kruszliwy :-)" Anna Sheridan
"białko.
ja dodaję mąki sojowej kilka łyżek rozpuszczone w niegorącej wodzie. i
ciasto robię wilgotne mocno. tak, że się bardziej skórka spieka a środek
zostaje wilgotny i sprężysty. niekruszący się przez kilka dni chleb
razowy na drożdżach to nie problem.
no i wyrabiać z kwadrans. nie ma leszcza..." Wojmat
"Ja ostatnio eksperymentuje z ziarenkami do chleba. Wczoraj do mojego
razowca dodalam troche lnu (ok 1 lyzki), ale wczesniej zalalam go
odrobina wody i chwilke pogotowalam. Zrobil sie gesty i kleisty i taki
dodalam do ciasta chlebowego, wsypalam jeszcze lyzke maki ziemniaczanej.
Nie wiem ktory z tych skladnikow to uczynil ale pierwszy raz chlebek sie
nie kruszyl. Podobno mozna tez dodawac ugotowane i przecisniete przez
prase ziemniaki-ale nie jestem pewna czy zapobiegaja kruszeniu czy tez
szybkiemu wysychaniu - nie probowalam, slyszalam od babci."
Basia B.
"Dołączam się, również słyszałam o gotowanych ziemniakach i o pysznym
chlebie
zachowującym świeżość przez tygodnie;o)), a mąka ziemniaczana rzeczywiście
czyni ciasto - również chlebowe bardzo wilgotnym, choć troszkę mniej
wyrasta -
no w każdym razie w przypadku ciast < z chlebkiem nie próbowałąm >; "
proporcja to 4 ziemniaczki / średnie / na bochenek, ugotować w
małej ilości wody i ugnieść je w niej, coby się połączyło;o))
A efekt? Nie kruszy się, jest wilgotne i długo świeże."
Stonsik Kamila
|