Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chlebek bananowy (bez cukru P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chlebek bananowy (bez cukru P)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-23 21:37:14

Temat: Chlebek bananowy (bez cukru P)
Od: domańczak <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zrobiłam wczoraj chlebek bananowy, bardzo smaczny, i co mnie cieszy
słodki, choć bez cukru ;-) ale niestety o nietrzymajacej sie kupy
konsystencji. Nie wiem, co tu zawiniło, bo robiłam dokaładnie jak w
przepisie, chyba ze tak ma być? ..............
Przepis mam z miesiecznika "Dziecko", a jest on autorstwa Marty
Gołkowskiej z Krzeszowic, laureatki I nagrody w konkursie "Gotuję dla
dziecka":

Chlebek bananowy
50 dag dojrzałych bananów, przetartych lub rozgniecionych;
5 dag posiekanych orzechów (ja wzięłam laskowe);
10 dag rodzynek;
100 ml oleju słonecznikowego (ja miałam tylko rzepakowy..);
7-8 dag płatków owsianych;
15 dag razowej maki pszennej;
pół łyzeczki esencji migdałowej (niekoniecznie)
olej i bułka tarta do formy lub specjalny pergamin do jej wyłozenia;

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę.
2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wyłóz mase do formy.
3. Piecz 50-60 min. Wyjmij z formy po ostygnieciu.
Uwaga: Połowę bananów mozna zastapić drobno posiekanymi gruszkami,
jabłkami, morelami, ananasami lub innymi owocami.

Pozdrawiam
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-24 02:10:21

Temat: Re: Chlebek bananowy (bez cukru P)
Od: "Ramzes" <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam

Ja robilem kiedys z cukrem, tylko dobrze go schlodzilem i kroilem na drugi
dzien i sie nie rozpadal
tu masz przepis

Składniki:
Banany (rozgniecione) - 500 g
Cukier - 500 g
Mąka - 500 g
Jaja - 3 szt.
Mleko - 200 ml
Olej - 200 g
Proszek do pieczenia - 10 g
Orzechy włoskie - 70 g
Rodzynki - 70 g
Soda do pieczenia - 10 g

Sposób przyrządzenia:
Zmieszać banany, cukier, mąkę i jajka, dodać mleko, olej, proszek do
pieczenia i resztę składników. Wymieszać. Włożyć do formy do pieczenia i
piec w temp. 180 st. C przez 35 - 40 min.
Gotowy zimny chleb bananowy pokroić w plastry, posmarować osłodzonym,
słodkim kremem serowym, obłożyć owocami.

Jak mnie pamiec nie zawodzi to przepis Kurta Schellera...i chyba go wzielem
ze strony www.papaja.pl

Ramzes



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-24 22:32:11

Temat: Re: Chlebek bananowy (bez cukru P)
Od: domańczak <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ramzes wrote:
>Ja robilem kiedys z cukrem, tylko dobrze go schlodzilem i kroilem na drugi
>dzien i sie nie rozpadal

Dzieki! Moze faktycznie to ciasto trzeba dobrze schłodzić... Zostane
jednak przy wersji bez cukru, dojrzałe banany i tak daja ciastu
mnóstwo slodyczy. A propos, w przepisie , który podałeś, jest az pół
kilo cukru. Az trudno mi uwierzyć, ze to nie pomylka...
Pozdrawiam
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rogaliki z marmoladą - pycha [P]
grzane piwo
chlebek pita
Kuchnia japonska - jeszcze o ryzu
Kuchnia japonska - czesc 4

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »