| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-23 21:37:14
Temat: Chlebek bananowy (bez cukru P)Zrobiłam wczoraj chlebek bananowy, bardzo smaczny, i co mnie cieszy
słodki, choć bez cukru ;-) ale niestety o nietrzymajacej sie kupy
konsystencji. Nie wiem, co tu zawiniło, bo robiłam dokaładnie jak w
przepisie, chyba ze tak ma być? ..............
Przepis mam z miesiecznika "Dziecko", a jest on autorstwa Marty
Gołkowskiej z Krzeszowic, laureatki I nagrody w konkursie "Gotuję dla
dziecka":
Chlebek bananowy
50 dag dojrzałych bananów, przetartych lub rozgniecionych;
5 dag posiekanych orzechów (ja wzięłam laskowe);
10 dag rodzynek;
100 ml oleju słonecznikowego (ja miałam tylko rzepakowy..);
7-8 dag płatków owsianych;
15 dag razowej maki pszennej;
pół łyzeczki esencji migdałowej (niekoniecznie)
olej i bułka tarta do formy lub specjalny pergamin do jej wyłozenia;
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę.
2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wyłóz mase do formy.
3. Piecz 50-60 min. Wyjmij z formy po ostygnieciu.
Uwaga: Połowę bananów mozna zastapić drobno posiekanymi gruszkami,
jabłkami, morelami, ananasami lub innymi owocami.
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-24 02:10:21
Temat: Re: Chlebek bananowy (bez cukru P)Witam
Ja robilem kiedys z cukrem, tylko dobrze go schlodzilem i kroilem na drugi
dzien i sie nie rozpadal
tu masz przepis
Składniki:
Banany (rozgniecione) - 500 g
Cukier - 500 g
Mąka - 500 g
Jaja - 3 szt.
Mleko - 200 ml
Olej - 200 g
Proszek do pieczenia - 10 g
Orzechy włoskie - 70 g
Rodzynki - 70 g
Soda do pieczenia - 10 g
Sposób przyrządzenia:
Zmieszać banany, cukier, mąkę i jajka, dodać mleko, olej, proszek do
pieczenia i resztę składników. Wymieszać. Włożyć do formy do pieczenia i
piec w temp. 180 st. C przez 35 - 40 min.
Gotowy zimny chleb bananowy pokroić w plastry, posmarować osłodzonym,
słodkim kremem serowym, obłożyć owocami.
Jak mnie pamiec nie zawodzi to przepis Kurta Schellera...i chyba go wzielem
ze strony www.papaja.pl
Ramzes
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-24 22:32:11
Temat: Re: Chlebek bananowy (bez cukru P)Ramzes wrote:
>Ja robilem kiedys z cukrem, tylko dobrze go schlodzilem i kroilem na drugi
>dzien i sie nie rozpadal
Dzieki! Moze faktycznie to ciasto trzeba dobrze schłodzić... Zostane
jednak przy wersji bez cukru, dojrzałe banany i tak daja ciastu
mnóstwo slodyczy. A propos, w przepisie , który podałeś, jest az pół
kilo cukru. Az trudno mi uwierzyć, ze to nie pomylka...
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |