Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: domańczak <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Chlebek bananowy (bez cukru P)
Date: Sat, 23 Nov 2002 21:37:14 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: d...@p...onet.pl@as1-112.pila.dialup.inetia.pl
Message-ID: <arosed$jbu$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-112.pila.dialup.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1038087437 19838 62.148.77.240 (23 Nov 2002 21:37:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Nov 2002 21:37:17 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/2.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135777
Ukryj nagłówki
Zrobiłam wczoraj chlebek bananowy, bardzo smaczny, i co mnie cieszy
słodki, choć bez cukru ;-) ale niestety o nietrzymajacej sie kupy
konsystencji. Nie wiem, co tu zawiniło, bo robiłam dokaładnie jak w
przepisie, chyba ze tak ma być? ..............
Przepis mam z miesiecznika "Dziecko", a jest on autorstwa Marty
Gołkowskiej z Krzeszowic, laureatki I nagrody w konkursie "Gotuję dla
dziecka":
Chlebek bananowy
50 dag dojrzałych bananów, przetartych lub rozgniecionych;
5 dag posiekanych orzechów (ja wzięłam laskowe);
10 dag rodzynek;
100 ml oleju słonecznikowego (ja miałam tylko rzepakowy..);
7-8 dag płatków owsianych;
15 dag razowej maki pszennej;
pół łyzeczki esencji migdałowej (niekoniecznie)
olej i bułka tarta do formy lub specjalny pergamin do jej wyłozenia;
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę.
2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wyłóz mase do formy.
3. Piecz 50-60 min. Wyjmij z formy po ostygnieciu.
Uwaga: Połowę bananów mozna zastapić drobno posiekanymi gruszkami,
jabłkami, morelami, ananasami lub innymi owocami.
Pozdrawiam
Ania
|