Data: 2002-11-23 21:37:14
Temat: Chlebek bananowy (bez cukru P)
Od: domańczak <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zrobiłam wczoraj chlebek bananowy, bardzo smaczny, i co mnie cieszy
słodki, choć bez cukru ;-) ale niestety o nietrzymajacej sie kupy
konsystencji. Nie wiem, co tu zawiniło, bo robiłam dokaładnie jak w
przepisie, chyba ze tak ma być? ..............
Przepis mam z miesiecznika "Dziecko", a jest on autorstwa Marty
Gołkowskiej z Krzeszowic, laureatki I nagrody w konkursie "Gotuję dla
dziecka":
Chlebek bananowy
50 dag dojrzałych bananów, przetartych lub rozgniecionych;
5 dag posiekanych orzechów (ja wzięłam laskowe);
10 dag rodzynek;
100 ml oleju słonecznikowego (ja miałam tylko rzepakowy..);
7-8 dag płatków owsianych;
15 dag razowej maki pszennej;
pół łyzeczki esencji migdałowej (niekoniecznie)
olej i bułka tarta do formy lub specjalny pergamin do jej wyłozenia;
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę.
2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Wyłóz mase do formy.
3. Piecz 50-60 min. Wyjmij z formy po ostygnieciu.
Uwaga: Połowę bananów mozna zastapić drobno posiekanymi gruszkami,
jabłkami, morelami, ananasami lub innymi owocami.
Pozdrawiam
Ania
|