Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: "Ciasto na tarce" i "Zebra"
Date: Sat, 10 Nov 2001 13:25:49 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 62
Message-ID: <9sj69b$jbs$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <9siv0l$l6c$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1005395054 19836 148.81.93.2 (10 Nov 2001 12:24:14 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Nov 2001 12:24:14 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80315
Ukryj nagłówki
Przyszly mi do glowy dwa - "Ciasto na tarce" i "Zebra", ktore potrafi zrobic
najwiekszy antytalent (choc nie wierze, ze tacy sa ;o) ). Sa bardzo latwe.
Kiedys juz podawalam przepisy, wiec teraz pozwole sobie wkleic bez
komentarzy.
**********************************************
"Ciasto na tarce" tak nazywamy ten wypiek w domu. Ciasto jest proste i na
pewno nie jest zadnym odkryciem, ale bardzo nam smakuje, wiec moze ktos
jeszcze sie skusi lub podrzuci jakis nowy pomysl :o)
Ciasto na tarce
2 jajka
1 szkl. cukru
200 gr margaryny
soda lub proszek do pieczenia
maka
konfitury, dzem i td.(dobre jest z borowkami lub wisniami)
dobra kawa lub herbata, jak ktos woli - mleko
Jaja ubic z cukrem, dodac roztopiona margaryne, proszek do pieczenia i make
(tyle aby ciasto bylo bylo elastyczne). Ciasto wlozyc na min. godzine do
lodowki.
Po wyjeciu z lodowki podzielic ciasto na 2 czesci. Pierwsza zetrzec na tarce
o duzych oczkach na papier do pieczenia (blache), na ciasto wylozyc
konfitury lub dzem i rownomiernie zetrzec druga czesc ciasta. Ladnie
uformowac brzegi i wstawic do nagrzanego piekarnika (200C) na ok. 45 min.
W tym czasie zagotowac wode, zaparzyc herbate lub kawe (tu moze pomoc
Kaliope) i zawolac rodzinke na konsumowanie ;o))))
"Zebra"
3szkl. maki
1 1/2 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 szkl oranzady
4 jajka
3 lyzki kakao
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Jaja ubic z cukrem, dodac olej, oranzade i proszek do pieczenia zmieszany z
maka (bez kakao). Wszystko wymieszac, rozdzielic na 2 czesci, do jednej
dodac kakao. Forme wysmarowac masle lub margaryna wysypac bulka tarta (jak
nie ma bulki, to wystarczy dobrze maslem). Ciasto wykladac lyzka, na premian
jasna i ciemna mase - powstanie efekt zebry ;o). Piec ok 1godz. - w temp.
200 C.
*********************************************
Smacznego :o)))
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================
|